Legális lesz minden Windows 10

A Windows 10 szinte minden jelenlegi Windows 7 és 8 verzióra ingyen frissíthető, még az illegális, tört rendszerekre is!

A Microsoft ma jelentette be, hogy minden Windows 7, vagy 8-at futtató gépre ingyen letölthetővé teszi legfrissebb, Windows 10-es operációs rendszerét, akkor is, ha a Win 7 vagy 8 nem legális forrásból származik.

A dologban van egy időkorlát, ami a frissítésekre vonatkozik, így a Win 10 hivatalos megjelenésének napjától egy évig lesznek a frissítések is ingyenesek. A kissé homályos interjúban nem kerül tisztázásra, hogy mi történik a kalóz Windowson történt frissítésekkel az egy éves ingyenes időszak leteltével, így az is elképzelhető, hogy azután fizetnie kell majd a felhasználóknak, ami egy kedvezményes árral összekapcsolva sikeres marketing fogás lehet.

kalozwin101

A cég nyilatkozata szerint minden kvalifikált hardveren/gépen ingyenesen és legálisan frissíthetjük az oprendszerünket, amivel a hosszú évek óta tartó tört Windows verzióknak vetne véget a cég. Kínában például minden 10 Windowsból csak egyetlen egy eredeti és úgy látszik a redmondiaknak fontosabb a stabil felhasználói bázis, mint az esetleges bevételkiesés, amit a Win 10 ingyenessége okoz. Ráadásul a cég kutatásai szerint sok millió olyan gépet adnak el évente (elsősorban notebookokat), melyekre a boltban, még vásárlás előtt kerül fel a tört Windows, így a majdani vásárló egyáltalán nincs tudatában, hogy illegális szoftvert használ. Ezzel a lépéssel a cég közelebb jut egy komoly, stabil és lojális felhasználói bázishoz, így jó esélye van a Microsoftnak, hogy olyan ökoszisztémát hozzon létre, mint az Apple, ahol az alap szoftver (legalábbis az oprendszerek) ingyenes a frissítésekkel együtt.

Az, hogy a kvalifikált hardver/gépek mit jelent pontosan nem tudni, de gyanítjuk, hogy leginkább a nagy gyártók által forgalmazott, alapból operációs rendszer nélkül vásárolható (és emiatt olcsóbb) notebookokjaira vonatkozik majd a dolog, de az sem lehetetlen, hogy bármilyen, a Windows 10 rendszerkövetelményeinek megfelelő gépet frissíthetünk Win 10-re.