Precíziós mérés telefonnal

Meglepő dolgokra képesek a szenzorok és a kamerák, amik a telefonjainkban vannak.

Az a kis mini számítógép, ami a zsebünkben lapul sokkal többet tud, mint amire nap mint nap használjuk. Egy apró és olcsó eszközzel kiválthatunk egy több ezer dolláros HIV teszter gépet, az Apple pedig egész komoly ökoszisztémát ad termékeivel és appokkal az orvosok és a kutatók kezébe.

telomeres1

Most pedig itt egy Carnegie Mellon egyetemi kutatás, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy milyen pontosan lehet mérni egy okostelefonnal, azon belül is a kamerával plusz a készülék alap érzékelőivel, mint a giroszkóp, vagy a gyorsulás érzékelő. 3D-ben digitalizálni szinte bármelyik okostelefonnal és tablettel tudunk (érdemes kipróbálni, remek móka), de azt már nem egyszerű megmondania a szoftvernek, hogy az a Barbie baba mégis hány centi magas.

A kutatók eredményei meglepőek voltak, mivel némi szoftveres hekkelés után igen precíz pontossággal határozták meg tárgyak méreteit, ami mindenképp figyelemre méltó teljesítmény. Egy emberi arcfelismerő alkalmazásban például fél milliméteren belüli volt az applikáció tévedése, ami nem csak biztonsági szempontból érdekes, hiszen például a közeljövőben egy szemüvegeket áruló webshop egész pontosan meg fogja mutatni melyek a nekünk való modellek. De a felhasználási lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, hiszen ahol a legkisebb mértékben is szerepet játszik az adott tárgy mérete, ott a Carnegie Mellon megoldása nagy segítség lehet.

24810cookie-checkPrecíziós mérés telefonnal