Ha valaki notebookot vásárol, megannyi lehetőséggel találja magát szembe, gyakorlatilag közel minden igényre találni valamilyen megoldást. Az LG a Gram sorozattal a rendkívül könnyű, mégis nagy teljesítményű prémium készülékeket kínálja a piacon.

Bár hazánkban nem olyan régóta van notebook az LG-től, valójában már a 2000-es évek elején is gyártottak hordozható számítógépeket a cégnél. A Gram sorozatot 2015-ben jelentette be a gyártó és már akkor a legfőbb húzóereje a tömege volt ezeknek a típusoknak, ugyanis rendkívül könnyűek.

Nem igazán van az LG Gram notebooknál könnyebb a piacon

Tesztünk alanya a 16”-os LG Gram (egészen pontosan a 16Z90P-G.AA55H) konfiguráció, amely a nagyméretű kijelzője ellenére is csak 1190 grammot nyom. Ha a piac konkurenseit nézzük (prémium szegmens), csak nehezebb modelleket találunk hasonló kijelző méretekkel. Lentebb egy rövid felsorolás, hogy a hasonló méretű, vagy akár kisebb gépek tömege hogyan alakul:

Akárhogyan is nézzük a listát, az LG Gram 1,2 kg-os tömege annyira alacsony, hogy a Microsoft megoldása is csak megközelíteni tudja (jelentősen kisebb kijelzővel), de jelenleg tényleg nem találni könnyebbet a kínálatban.

Könnyű, de nem műanyag …

Ezt a nagyon alacsony tömeget nem műanyaggal érte el az LG – ezt nem is szeretnénk egy drága prémium notebook esetén. Helyette az LG Gram egy speciális magnézium ötvözetű fém borítást kapott. Ennek tapintásra, érzésre lehet ugyan egy kissé műanyag jellegű érzete, de szó sincs plasztikról (kivéve a kijelző körüli keretnél). Ez az alacsony tömeg tényleg nagyon meglepő tud lenni mikor felkapja az ember az asztalról a gépet, sokkal könnyebb mint számos kisebb, 13-14”-os készülék.

Ennél a modellnél is érvényesül az LG notebookra jellemző nagyon minimalista design. A notebook fedőlapja ezüst színű, középen krómozott Gram felirat olvasható csak. A szélek finom lekerekítést kaptak.

Összecsukva 16,8 mm vékony a notebook. Ezzel ugyan nem a legvékonyabb, de egyáltalán nem nevezhető vastagnak. Ezzel a mérettel a bal oldalra be tudott kerülni egy teljes méretű HDMI csatlakozó, hogy monitorra legyen köthető a notebook. Mellette van két USB-C port, amelyek ráadásul Thunderbolt 4 kompatibilitással is rendelkeznek (az egyik a töltőport is egyben), valamint van egy kombinált headset csatlakozó is. A jobb oldalra került két darab hagyományos USB 3.2-es csatlakozó, elfért egy microSD memóriakártya olvasó, de még helyet kapott egy Kensington zár hely is.

A felső, kerekített részekkel ellentétben a notebook alján már szögletesebb kialakítású fenéklemez látható. Nincs külön lecsavarozható kis ajtó, a csavarokat pedig gumi talpak fedik. Ez azt jelenti, hogy nincs opció RAM-ot, vagy SSD-t cserélni házilag, garanciavesztés nélkül. Előbbit, a RAM-ot egyébként nem is lehetne bővíteni, ugyanis az az alaplapra van integrálva. Az SSD bővítés viszont akár szóba is jöhetne, hiszen a notebook két NVME x4 SATA 3 portot tartalmaz és az egyikbe került meghajtó, azaz egy második SSD is beépíthető volna. Ha valaki erre vágyik, a hivatalos szakszervizt kell majd igénybe vegye és akkor megmarad a készülék jótállása (ami egyébként 36 hónap).

A fenéklemezen egy szolid szellőző rész található, ahol a hűvös levegőt beszívja a notebook és a meleget a kijelző zsanérok között fújja ki. Két hangszórórácsot is találunk alul.

Kiváló kijelző, jól felszerelt hardveres konfiguráció

A fedőlap felnyitása egy ujjal is könnyedén sikerül. Ha a kijelzőt nézzük, akkor egy 16 hüvelykes képátlóval rendelkező IPS panelt találunk itt, ami WQXGA, azaz 2560×1600 képpontos felbontással rendelkezik. Ez nem csak a FullHD-nál magasabb felbontás miatt érdekes, hanem mert az elterjedtebb 16:9 helyett 16:10-es képaránnyal rendelkezik. 

A kijelzőt körülölelő kávák kifejezetten vékonyra sikerültek, főleg. Felül középre, a megszokott helyre került a webkamera, ami csak HD (720p) felbontású. Ezt a részt mindenképpen kritika érinti, de úgy általánosságban az egész notebook piacon, hiszen a legtöbb gyártó továbbra is ilyen alacsony felbontású, autofókusz nélküli webkamerát helyez a notebookokba. 2020. elején még lehetett volna azt mondani, hogy az oka ennek az, hogy kevesen használják. Azonban a koronavírus járvány hozta home office/school szokások után megnövekedett a videóchatek száma a notebookon, egyértelműen igényelne már egy jó kamerát több notebook.

A kijelző fényes felületű, a betekintési szögei jók, azaz oldalról, vagy felülről nézve sem torzulnak el a színek. A fényes felület miatt ha ablakkal, vagy napsütésnek háttal nézzük a kijelzőt, természetesen bekavarhat kissé a tükröződés.  Egyébként a fényerő kifejezetten magas, amely kültéri használat során is elég tud lenni.

Ha az LG Gram alsó részét tekintjük meg, akkor egyrészt egy nagyon karakterek billentyűzetet fedezhetünk fel. Nem is a kontraszt a legérdekesebb, amit az ezüst színű magnézium burkolaton a  fekete gombok előidéznek. Sokkal inkább a magyar kiosztású klaviatúrán felhasznált betűtípus. Amíg a legtöbb notebook billentyűin a karakterek, betűk, szövegek szögletes, standard betűtípussal szerepelnek, addig az LG-re egy fiatalos, lekerekített vonalvezetésű tipográfia került, amely rögtön odavonzza a tekinteteket.

A billentyűzet teljes hazai kiosztást kapott. Bal oldalon a Shift gombot kettéosztva kapott helyet az í karakter. Nincs “nagy” Enterünk. Van viszont numerikus rész. A jobb felső sarokban lévő bekapcsológomb kilóg kicsit a sorból a formája miatt, az ugyanis laposabb mint a többi gomb, ennek oka az, hogy ujjlenyomat olvasót is tartalmaz. Ezzel bekapcsoláskor rögtön be lehet jelentkezni a Windows Hellónak köszönhetően.

A touchpad méretes lett, egészen pontosan 13×8 cm felületű. Ez nagyjából akkora, mint ami egyébként egy 13,3”-os Macbook Pro notebookon is megtalálható. Csak itt azért tűnhet kisebbnek, mert nagyobb a csuklótámasz felülete.

A tesztpéldányban már a 11. generációs (Tiger Lake) Intel Core i5-1135G7 processzor található meg, integrált Iris X Graphics megoldással. Emellé 16 GB RAM-ot integrált az LG (ennek bővítése talán nem is hiányzik majd annyira). A teszt konfigurációnkba 512 GB-os SSD került. Az erősebb, Core i7-1165G7 processzorral szerint modellből választható 1 TB kapacitású SSD-s modell is. Az árakat tekintve egyébként nem kiemelkedő a különbség, ha valaki a legolcsóbb” Core i5-öst és alegdrágább” Core i7-es és nagyobb SSD-s konfigurációt hasonlítja össze, alig kerül 15%-kal többe az erősebb hardver és a dupla kapacitású SSD.

Persze kérdés, hogy ki, mire használná az LG Gramot, hiszen egyébként nagyon sok mindenre a Core i5-ös kiadás is elég lehet. A teszt alatt használtam a Photoshopot rajta, néztem filmet Netflixen és videót a VLC Playerrel (4K-ban is), használtam a Microsoft 365-ban foglalt Office-t és Excelt, illetve a Google Chrome-ban sok oldalt megnyitva böngésztem. De egyik sem okozott valódi gondot az LG-be került hardvernek.

A négymagos Core i5 processzor  órajele 2,4 GHz, de szükség esetén 4,2 GHz-ig is felemelkedhet. Komolyabb melegedéssel nem kell számolni, bár azért ha elkezd az ember mondjuk egy videót konvertálni, amely nagyobb CPU terheléssel jár, ott menetrendszerűen megérkezik a ventilátor hangja, valamint egy idő után melegszik a készülékház felső része – de szerencsére nem vészes mértékben. 

A notebook előre telepített Windows 10 Home operációs rendszerrel rendelkezik. Ez már frissíthető volna Windows 11-re is, bár mi ezt a teszt során még nem tettük meg, a bevált Win 10 ugyan úgy kiszolgálja a hétköznapi igényeket.

Szerencsére nem vitte túlzásba az extra programokat az LG, nem kapunk millió kéretlen appot. Persze a Windows 10-zel járó nem kért appok megvannak, de a gyártói extrákkal nem lett megtolva a Gram.

Egyetlen extraként az LG Control Center nevű programot lehet megnevezni. Ebben lehet szabályozni a rendszerbeállításokat, az energiagazdálkodást, a Windows biztonsági funkcióit is. Helyet kapott egy színhőmérséklet szabályozó, valamint a Hűtési mód beállítási lehetősége egyaránt. Utóbbi segítségével csökkenthetjük a ventilátor zaját – elsősorban akkor, mikor nem nagy teljesítményű folyamatokat végzünk. Illetve akár meg is emelhető maximumra, amely pont a fent említett videó renderelés során fog jól jönni.

Sokat hordozva is nagy képernyőt és jó teljesítményt kínál

A notebook mellé egy 65 wattos USB-C töltő jár – amely véleményem szerint gyenge pontja az LG Gramnak, két okból is. Az egyik a kialakítása. Amíg sok gyártó már azt az utat járja, hogy a töltő legyen kompakt, kicsi, az adaptert közvetlenül a konnektorba dugható legyen, addig az LG a régi úton halad. A konnektorba egy dugvillás csatlakozóval rendelkező kábel kerül, amely vége egy piskóta csatlakozó, ezt dugjuk be az adapterbe, ebből jön ki az USB-C kábel, amelyet a notebookba dugunk. Az adapter tehát középen helyezkedik el. Sok kábelünk van, ezek kényelmesen nem is feltekerhetők az adapterre. A másik gyenge pontja a tömege, hiszen közel 300 gramm a kábelekkel. A töltő súlya 25%-a a notebooknak. Amíg a Gram könnyű, a töltője nehéz. Összehasonlításként, a 2020-as MacBook Pro notebook 61 wattos adaptere kb. 250 gramm, míg a Huawei Matebook D15 65 wattos töltője ennyi sincs, kb. 180 gramm. 

Persze kompenzál a 80 Wh kapacitású telep, amely tényleg érezhetően hosszabban bírja, mint a konkurens Core i5-ös, vagy Ryzen 5-ös notebookok esetében, amelyek kisebb teleppel rendelkeznek. De ha az útra vinni kell a töltőt is, akkor sokat veszít helyzeti előnyéből a készülék.

Az LG Gram egyáltalán nem az olcsóbb notebookok között versenyez. A magnézium ötvözetű, könnyű háznak, illetve a szuper kijelzőnek ára van, emiatt minimálisan, de magasabb az árszabása, mint egy “hagyományos”, de hasonló konfigurációval rendelkező modellnek.

A könnyű kialakítás és a magnézium ötvözet egyébként elsőre csalóka. Egy Macbook Pro, vagy éppen egy Huawei Matebook D15 után kézbe fogva elsőnek hathat kevésbé tartósnak, kevésbé minőséginek is, hiszen azt hihetné az ember, hogy “nincs benne anyag”. Viszont ha hozzászokik pár nap után, akkor már a fent említett konkurens modellek hatnak majd túl nehéznek.

XBOX SERIES X ÉS LG OLED 48” C1 PÁROS TESZT

LG OLED B1 TESZT