Megérkeztek az idei Nexus okostelefonok

Bár az androidos kínálat igencsak kiterjedt, a Google minden évben bemutatja saját exkluzív okostelefonjait is Nexus márkanév alatt. Az idei évben először a keresőóriás duplázott, egyszerre két Nexus mobilt mutattak be a tegnapi este folyamán, a Nexus 5X-et és Nexus 6P-t.

Google_Nexus_5X_01_MMM

A két készülék eltérő specifikációkkal és két külön gyártótól látott napvilágot, a duóból az LG készítette Nexus 5X a kisebb méretű és valamivel visszafogottabb specifikációkkal rendelkező. Az 5,2 colos megjelenítő felbontása 1920 x 1080 pixel – azaz 424 ppi-s képsűrűség, a sérülésektől a Corning cég Gorilla Glass 3-as borítása védi. A központi egység szerepét a Qualcomm Snapdragon 808-as látja el a maga nyolcmagos, 2 GHz-es processzorával, a rendszermemória mennyisége csak szolidan 2 GB. A unibody műanyag borítás alá egy 2700 mAh-ás akkumulátor került.

Google_Nexus_5X_02_MMM

A Nexus 6P ennél combosabb hardverrel rendelkezik, név szerint Snapdragon 810-es processzort és 3 GB RAM-ot kapott. Ez mozgatja majd meg az 5,7 colos, WQHD, azaz 2560 x 1440 pixeles AMOLED megjelenítő tartalmát – beleértve az Android Marshmallow rendszert – míg ennek védelméről már Gorilla Glass 4 gondoskodik. A borítás itt már alumínium, a hardvert pedig egy 3450 mAh-ás telep látja el energiával.

Google_Nexus_6P_01_MMM

A két készülék közös vonásai közt rögtön ott az ujjlenyomat olvasó, mely a Nexus Imprint nevű szoftveres támogatásnak hála 0,6 másodperc alatt olvassa be ujjbegyünk mintázatát azonosítás céljából. Mindkét készülék USB Type-C csatlakozóval rendelkezik, ezen keresztül a gyorstöltés funkciónak hála sokkal rövidebb idő alatt ereszthetünk némi szuflát az akkumulátorba. Fotózás terén a két készülék közel azonos felbontással (12 megapixel az 5x és 12,3 a 6P esetén) és nem mellékesen 1,2 mikronos képpontokkal operáló, azaz kevesebb fényből is szebb képet alkotó érzékelőlapkával domborít. Az LG ugyanakkor hozta saját lézeres rásegítésű autofókusz technológiáját az 5x-ben, míg a Huawei a kistestvérrel ellentétben nem 5, hanem 8 megapixelt kínál szerlfizéshez az előlapra helyezett kamerában. Videózás terén természetesen adott a 4K felbontás. További, ámbár sajnálatos közös vonás, hogy a belső memória nem bővíthető microSD kártyával, ami a Huawei 6P 32, 64 illetve 128 gigabájtos tárhelyeit nézve talán kevésbé nagy érvágás, mint az LG Nexus 5X-énél, ahol a vásárlók csak 16 és 32 gigabájtos háttértár közül választhatnak.

Google_Nexus_6P_02_MMM

A Nexus 5x ára 379 dollárról indul, míg a 6P 500 dollárról startol, Magyarországon valamikor az év vége felé lehet majd lecsapni rájuk.

33320cookie-checkMegérkeztek az idei Nexus okostelefonok