Három egyszerű lépés és vagyonokat spórolhatsz a mosáson!

Korábban már írtunk az A+++ besorolású gépekről, valamint az éves energiaköltség kiszámításáról. Aki lemaradt volna a cikkről és éppen új mosógép vásárláson gondolkodik, jól járhat a már említett előnyök és anyagiak tanulmányozása során. Ma azonban elsősorban nem a gépeké, hanem a mosószeré a főszerep. Egy 4 éve folyamatosan tesztelt beszámoló következik, elképesztő anyagi és minőségi különbségekkel!

Őszinte leszek: ez a téma a szívügyem és egészen meglep, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem úgy mosnak, mint én. Sőt. Egy, az az egyetlen ismerősöm sem tért át a nem csak “zöldebb”, de extrém olcsó megoldásra. Nem vagyok egy hittérítő típus, így nem vegzálom a környezetem azzal, hogy mit hogyan csináljanak. Ha valaki megkérdezi, mitől olyan jó illatúak a ruháim, mosolyogva elárulom. Általában ilyenkor a csodálkozás után két perccel már senki nem emlékszik rá, hogy felmerült benne a változtatás igénye. Pedig a különbség csak annyi, hogy nem a megszokott polcról emelem le a nehéz, drága és kiadós méretű műanyagba csomagolt segédeszközöket.

Nem tudom, mennyire szerencse faktor, de nekem 5 perccel van távolabb a környezettudatos mosás minden kellékével rendelkező speciális Zöldbolt, mint az egyik bevásárlóközpont, ahol az emberek a népszerű német dogériában, vagy épp az egyik nagyobb élelmiszer áruház láncban intézik a hasonló ügyeiket. Szóval nem kell a világ végére mennem, de ha messze is esne a dolog, a hihetetlen ár különbség – és a postai rendelés lehetősége – miatt akkor sem mondanék le erről a “luxusról”.

Hogy miért? Egyszerű:

  • Rengeteg pénzt spórolok
  • Évente elég 1x komolyabban cipekednem
  • A mosási hozzávalóim csomagolása töredék szemetet termel.
  • A mosógépen ragyog, nem kell hozzá külön pasztilla, hogy “tovább éljen”

És hogy mi a három titok? Mielőtt elárulnám, egyrészt jelzem, hogy nyilván sokak számára semmi újat nem fogok mondani. Másrészt biztos van, amiről már korábban is hallott az olvasó. A kérdés az, tett-e már próbát, illetve használta-e már a ezt a “mágikus hármas összetevőt”?

A mosás szentháromsága tehát:

  • mosószóda

  • mosóparfüm

  • ecet

 

Tá-dáám! Hát igen, a világ nem fordult ki a sarkából. De nálam jelentős változások álltak be 4 éve, amikor először váltottam szódára, majd szépen lassan kialakult a mai rítus, amellyel ragyogó tisztára tudok mosni mindent és még az illatos textíliákról sem kell lemondanom.

Számos Csináld magad! otthoni mosószer recept létezik, én külön nem főzőcskézek, egyszerűen fogok egy kis adag szódát és beteszem a gép megfelelő rekeszébe. Majd hozzáadok egy kis ecetet, amitől az anyag szépen felhabzik (nyilván ki lehet ezt előre keverni, de a kényelem faktor miatt én nem szoktam, ráadásul az eredmény pontosan ugyanaz). Az öblítő helyére kerül a kb. 10-15 csepp (!) mosóparfüm. És készen is vagyunk. Innentől már a gép dolgozik helyettünk. A következő lépés a teregetés, ami során a mindössze pár csepp parfüm koncentrátumtól az egész lakás mennyei, friss illatban úszik. Szóval még ez a fázis is ajándék.

A mosószóda egyetlen hátránya, hogy a fehér mosást kicsit szürkíti, így én ebben az esetben mellőzöm, csak a baktériumölő ecetet és a parfümöt teszem a gépbe. Nyilván ha foltos ruhákat kell helyretenni, vagy épp mondjuk konyharuhát, törülközőt tisztítok, más hőfokú programot szabadítok rá a szennyeződésekre. Ezek általában elegendők, igaz, nincs itthon kisgyerek, aki mondjuk meggyet dolgozna bele izomból a ruhámba…

De van helyette aktívan sportoló férfi. Ha valaki került már sziklamászó sportruházatának közelébe, tudja, mi a magyarok istene. És még így is simán működik a szóda-ecet-parfüm szentháromság! Ilyenkor minimálisan emelem a szóda adagot és kicsit meglódítom az ecetet, valamint 20 csepp körül használom az illatosításra szánt szert. A végeredmény tökéletes. Mi pedig mindannyian fellélegezhetünk.

 

Mennyi az annyi?

 

Én egy év alatt sem vagyok képes egy 4 kg-os mosószóda csomagot felélni. Ennek ára a beszerzési helyemen 1195 Ft. Tehát több, mint egy évig ennyi a befektetés és cipekedni is csak egyszer kell.

Az ecetet mezei ABC-ben szoktam megvenni, mindig 20%-os verziót keresve. Egy litert már 150 Ft körül vehetünk. Mivel ezt takarításhoz is használom (a vízforraló belső tisztításától kezdve a kád és wc fertőtlenítésen át a felmosó vízbe hintett, kisebb mennyiségig), így nehezebb megmondani, éves szinten mennyi fogy. Jelenleg 2 hónap alatt egy, kifejezetten a mosásnak szentelt palacknak kb. az ⅓-a fogyott el. Az utánpótlás itt a legsűrűbb, de ennek elsősorban a már említett aktívan sportoló férfi és annak ruhái az oka. Cserébe a vízkő soha többé nem jelent majd gondot, a mosógép dobjában pedig bármikor megcsodálhatjuk magunkat.

A mosóparfüm első ránézésre “drágának” tűnhet, mivel a kiszerelés aprócska. De pont ez a lenyűgöző benne! A 100 ml-es kiszerelés ára 1990 Ft. Ez elsőnek soknak tűnhet. De ha azt vesszük, hogy egy alkalommal kb. 1-2 mililitert használunk el, a hagyományos öblítőkhöz képest jóval olcsóbban fog kijönni a végső kalkuláció. És ami még fontosabb, maroknyi méretű. Igaz, az ecethez hasonlóan mosóparfümöt is csak műanyag csomagolásban találtunk, de talán nem mindegy, hogy évente két mini flakont dobok-e ki (esetleg ebben viszem majd nyaralásra a sampont, hogy ne kelljen az egész, nagy adagot cipelni), vagy két-három havonta egy nagy kancsót… A mosóparfümök ráadásul többféle illatban kaphatók, a nőiesebb és férfiasabb, valamint az édesebb és citrusosabb hangulatot kedvelők is megtalálják a maguknak valót. 

Azt mondtuk már, hogy mindhárom segédeszköz 100%-ig természetes alapanyagokból készült? Így az allergiások, ekcémások is jó eséllyel új korszak elé nézhetnek. Nos? Akad valaki, aki beáll az okos, környezet- és mosógépbarát, olcsó megoldás hívei közé?

 

58060cookie-checkHárom egyszerű lépés és vagyonokat spórolhatsz a mosáson!