A napokban számos nagyszerű hír is szárnyra kapott, amely a bolygó és a rajta élő lények sorsát meghatározhatja. Bármennyire is bosszantó, ha sokszor kevésnek, kicsinek érezzük a változást, egyszerűen muszáj a jó dolgokra összpontosítani, vagy megbolondulunk mind. Hoztunk három szuper pozitív kezdeményezést, amelynek mindenki együtt örülhet, és amelyek ösztönzésül szolgálhatnak a kisebb közösségek számára is, ha valóban tenni szeretnének a közös jövőnkért.

Egy iskola, ahol a kötelező tandíj naponta egy zacskó műanyag szemét

Szinte bollywood-i a történet, az egész változás ugyanis egy szerelemmel kezdődött. Két fiatal indiai 2013-ban New Yorkban megismerkedett egymással, később összeházasodtak, majd egy kiszolgáltatott településre költöztek az ó-hazában, ahol 2016-ban megalapították az Akshar Forum névre keresztelt, pozitív gondolkodást tükröző iskolájukat. Indiában 1,4 milliárd (!) ember él, úgyhogy akármilyen kicsinek is tűnik a kezdeményezés, fontos mérföldkő lehet a hatalmas ország és ezzel együtt a Föld életében. A fiatal házaspár egy nap úgy döntött, az általuk alapított iskolában, kötelező jelleggel „tandíjat” vezetnek be, méghozzá műanyag gyűjtés és szelektálás formájában. Az iskola kifejezetten nehéz sorsú és sok esetben problémás gyerekekre fókuszál. Az itteni fiatalok a nehéz körülmények és szegénység miatt gyorsan lemorzsolódnak az iskolából, helyette éhbérért különböző alkalmi munkákat vállalnak. Ismerős a történet? Az iskola alapítói azonban kezdettől fogva arra törekedtek, hogy motivációt kínáljanak az oktatásban való maradásra. Az idősebb diákok pl. korrepetálásért cserébe bónokat kapnak. De minél jobban teljesít valaki az iskolában, annál magasabb juttatásban is részesül. A diákok elsősorban a képességeik, jó szándékuk alapján kapnak emelést, ugyanígy levonás is jár a helytelen viselkedésért. Ahogy felsőbb osztályba lép egy tanuló, úgy emelkedik a “bére is”. A gyerekek nem konkrétan pénzt, hanem annak értékében elismervényt kapnak, amit élelmiszerre, finomságokra, papírra, ruhaneműre válthatnak be. Emellett virtuális vagyonukat felhasználhatják online vásárlásra, csak meg kell kérniük a tanárukat, és ő megrendeli a hőn áhított terméket az Amazonról vagy a világ bármely tájáról. Zseniális ötlet! A hulladékokkal kapcsolatos felvilágosítást már korábban megkezdte a fiatal pár, a program részeként pedig végül bevezették a “kötelező tandíjat”, vagyis a szelektíven összeszedett műanyagok leadását. A szülők kezdeti ellenállása után beindult a rendszer, a környék pedig megújulni látszik. A szegény sorban élő családok többsége egyébként ezidáig gyakran műanyag elégetésével fűtött otthon. Az iskola alapítói a gyerekek mellett a felnőttek számára is tartott felvilágosító órákat a műanyag hatásaival kapcsolatban. A többségnek fogalma sem volt, mivel jár a palackok, műanyag hulladék elégetése, nem tudták, hogy önmagukat  és a bolygót is hatalmas veszélynek teszik ki. Miután megértették a problémát, változtattak a szokásaikon. Az iskola tehát nem csak ideiglenes változásokban gondolkodik, hosszútávon neveli a közösség tagjait, amelynek előnyeit mindannyian élvezhetik! Az Akshar iskola távlati célja jelenleg 5 éven belül 100 további iskola bevonása a programba.

Törvénybe foglalt, kötelező faültetés végzős diákoknak

A Fülöp-szigetek kormánya fantasztikus pozitív törvényt hozott, amely alapján minden végzős diáknak – legyen szó általános iskolai tanulóról, gimnazistáról vagy felsőoktatási intézményi hallgatóról – 10 fát kell ültetnie tanulmányai végén, hogy befejezhesse azokat. Ennek köszönhetően egy generáció alatt 525 millió új fával gyarapszik majd az ország. A törvény 2019 május 15-én lépett érvénybe, miután a fülöp-szigeteki kongresszus elfogadta a javaslatot. A diákokat érintő változás tehát egyszerű: 10 fát kell minden tanulónak elültetnie ahhoz, hogy továbblépjen az általánosból a középiskolába, hogy leérettségizzen, vagy hogy megszerezze a diplomáját. Kvázi egy plusz “vizsgát”, tantárgyat kell teljesíteniük a fiataloknak, amelyhez nem kell komoly magolás, szorongva felelés és dolgozat írás, csak némi közösségben eltöltött idő. Az új törvény célja a fák számának javítása mellett a fiatalok felelősségtudatának fejlesztése is. A helyi kormány számol a szárba nem szökkenő fákkal is, de 10%-os veszteség mellett is 525 millió új fával, új élettel gazdagodhat az ország és vele együtt a bolygó!

És egy kis hazai: egy vidéki büfés néni, aki 20 évvel megelőzte a korát!

A Fehérvár tv fantasztikusan helyes videójában mesél egy helyi iskola igazgatója arról, milyen módon nevelik és szeretik a diákokat egy itthoni gimnáziumban. Az ötlet pofon egyszerű: az egyszer használatos műanyag poharak helyett a gimisek a saját bögréikbe kapják az italaikat. Ez ráadásul az otthonosság érzését is növeli, nem csak hatalmas szó a műanyag hulladékok csökkentése kapcsán. Az ötlet a büfés néni fejéből pattant ki és nyitott fülekre talált a szava. A pozitív videót itt lehet megnézni. Nagyon szuper! Jó szívvel ajánljuk minden szülőnek, tanárnak, döntéshozónak a hasonló változtatások bevezetését, legyen szó oktatási intézményről, munkahelyről, közösségi térről. Ha mi “kicsik” megmutatjuk a “nagyoknak”, hogy jobbat is tudunk, mint az esztelen hulladék termelés és a (nem is olyan) lassú, de biztos ökológiai katasztrófa előidézése, a világ jobb hely lesz!

További környezettudatos tippekért irány a MediaMarkt magazin többi cikke!