A MediaMarkt szeretne segítséget és eligazítást nyújtani mindazoknak, akik a családalapításon gondolkodnak, vagy épp már bele is vágtak. A Magyarországon elindított babaváró hitel több mindenre jó, mint elsőre gondolnánk. Pontokba szedtük a részleteket, kiemeltük az esetleges, gyakorlati buktatókat és összeszedtük, hogy ingatlan és gépjármű vásárláson felül miért jöhet jól az akár 10 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás!  

Gyorstalpaló és részletek

  Az első és legfontosabb információ, hogy a babaváró kölcsönt 2019. július 1-től kezdve igényelhetjük a különböző bankoknál, a hitelt pedig úgy fest, 2022. december 31-ig lehet igénybe venni. Bár az eltérő pénzintézetek között lehet különbség, az alapvető feltételek ugyanazok mindenki számára, aki beleesik a kérelmet benyújtani tudók körébe. A szabadon, bármire felhasználható hitel alapvetően max. 10 millió forint igényléséről szól, maximum 20 éves futamidőre, 50 000 Ft-ban maximalizálva a törlesztőrészletet. Tehát bármi is történik a világban, bárhogy alakul a világgazdaság, a forint helyzete, a hitelt visszafizetők nem eshetnek a vállalhatatlanul megnövekedett feltételek csapdájába. Emellett, amennyiben a család tagjainak száma nő, úgy a visszafizetendő összeg mértéke is csökken, vagy akár teljesen megszűnik! Fontos, hogy a pályázóknak meg kell felelniük az adott bank saját hitelbírálatának, emellett új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni. A meghirdetett konstrukció alapján 
  • 1 gyermek esetén kamatmentességet nyerhetünk (vagyis az állam átvállalja rólunk a kamatfizetési kötelezettséget)
  • 2 gyermek után 30%.kal csökken a tőketartozásunk
  • 3 gyermek után pedig megszűnik a tartozás
  A gyakorlatban tehát ez úgy néz ki, ha a hitelfelvétel után gyermekünk születik, a kincstár felfüggeszti a törlesztést, illetve a fennmaradó tartozás egy részét vagy egészét elengedi. Az első gyermek esetében 3 évre szól a felfüggesztés, a második gyermek esetén szintén újabb 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi (átvállalja), míg a harmadik gyermek után az állam a teljes hátralévő tartozást elengedi. Magyarán a gyorsabban érkező babákkal lehet a legtöbb pénzt nyerni, spórolni.   

Egy szomorú és egy fontos részlet, amiről sajnos beszélni kell…

  A rendelet értelmében gyermeknek számít  – a magzat a várandósság 12. hetétől – a közösen örökbefogadott gyermek – az időközben elhalálozott gyermek – a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat   Ha tehát a hitel igénylő házasok elveszítik a babájukat, a tragédia átvészelése mellett nem nehezül plusz teher a vállukra, hogy gyorsan új gyereket hozzanak a világra. Egy utód elvesztése (akár vetélésről, akár születés utáni betegségről, tragédiáról van szó) szörnyen fájdalmas. A hitel konstrukció nem véletlenül tért ki tehát a sajnos családok életében felbukkanó, kiszámíthatatlan nehézségre.  Emellett a program szerencsére szóvá teszi az örökbefogadott gyerekek egyenértékű megítélését is. Hiszen csak azért, mert valaki nem vérszerint a “mienk”, attól még ugyanúgy a fiunk, lányunk, és mi ugyanúgy anyák és apák vagyunk mellettük. Bízunk benne, hogy a babák elvesztésével senkinek sem kell majd számolnia, emellett reméljük, hogy az örökbefogadáson gondolkodó és adoptálásba belevágó szülők és családok élete könnyebb lesz a hitel segítségével. A gyermekek mellett az esetleges válás és megözvegyüléssel kapcsolatos lehetőségekre is választ ad a kiírás. Bár jó eséllyel senki sem a legrosszabbra készül, érdemes minden apró betűs részt is átnézni és tisztában lenni a későbbi élethelyzetek hitelt érintő részleteivel.   

Amire nagyon oda kell figyelni, ha benyújtjuk a kérelmet!

  A babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik! Emellett néhány apróságnak is meg kell felelniük a pároknak:    – Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel – a másik fél lehet elvált. – A feleség 18 és 40 év közötti életkorú,  41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt. – Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik. – Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van. – Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem. – Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem. – Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem – passzív KHR-es lehet! – Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik). – Nem áll fent olyan „nyilvánvaló körülmény”, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi. – A kérelmet a pár tagjainak együttes igénylőként kell benyújtaniuk.   Emellett fontos tudni, hogy a konstrukció a tartósan Magyarországon élő házaspároknak szól. Ennek hátteréről érdemes mindent megtudni, mind az esetleges, korábbi külföldön töltött munkavállalás, tanulás miatt, mind a jövőre nézve.     

Gyakorlati lépések

  Maga az igénylés menete egyszerű és gyors, még úgyis, hogy a babaváró hitelt szigorúbb feltételekkel igényelhetjük, mint egy átlagos személyi kölcsönt, mivel legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves, folytonos TB jogviszonyra van szüksége. Amennyiben minden dokumentum rendelkezésre áll, úgy a nyomtatványok kitöltésével együtt körülbelül 1 óra az igénylés, és a banknak 10 napja van elbírálni a hitelkérelmet. A szükséges dokumentumok az alábbiakból állnak:     
– személyi okmányok (személyi igazolvány vagy jogosítvány, lakcímkártya, adókártya) – munkáltatói igazolás és 1 havi bankszámla kivonat, vagy 3 havi bankszámla kivonat, ami tartalmazza a bérkifizetést – OEP igazolás, melyet az illetékes kormányhivataltól lehet beszerezni személyesen, vagy ügyfélkapun keresztül online  
A babaváró hitelhez szükséges OEP/TB jogviszony igazolást július 1. óta lehet megigényelni a járási hivatalokban, illetve a kormányablakokban. Ezt mindenképpen ki kell kérni még a hiteligénylés előtt, mert a bankok csak ezzel együtt fogadják be az igénylést. Miután kiderült, több helyen akadt már probléma a megfelelő formátumú űrlap kapcsán, számos bank felajánlotta segítségét ügyfelei számára és segítenek a hitel igénylőnek kikérni a megfelelő igazolást. A bank kiválasztása mindenképpen kulcsfontosságú kérdés, érdemes alaposan tájékozódni a témában, nyilván első körben saját, megbízható számlavezetőnknél.     

Több, mint egy lakás hitel!

  Az elfogadott kérelem után a hitelt a bank forintban folyósítja, egy összegben. A maximum 10 millió forint összegű támogatás bármire felhasználható. Bár egyértelműen kiugrik a lakásvásárlásra és a korábbi törlesztőrészlet kiváltására vonatkozó kérelmek száma, azért nem csak ebben gondolkodnak a szülők. Hiába van valaki olyan szerencsés helyzetben, hogy biztonságos, tehermentes ingatlan van a feje felett, még hiányt szenvedhet bizonyos életminőség javító eszközökből. A tartalék, a nagyobb félretett összeg sokak számlájáról hiányzik. Így egy gyermekvállaláskor felmerülő változások kapcsán előfordulhat, hogy ott áll a fiatal pár, hogy se mosógép, se szárító, de bébiőr, se megbízhatóan működő hűtő vagy sütő nincs a háztartásban. A MediaMarkt számára fontos, hogy a kényelem és biztonság mindenki számára elérhető legyen. Egy akár pár éven belül kettőről öt főre növekvő családban pedig sok minden elkelhet, ami a fiatal házasoknál még nincs. A kis- és nagy konyhai gépeken át akár az otthoni munkavégzést segítő számítógépekig. Gondoljuk át okosan a családalapítást és fontoljuk meg, hogyha a fedél megvan, jut-e mindenre pénz, ami leveheti a vállunkról a terhet és növelheti a minőségi együtt töltött időt azokkal, akiket hitel nélkül is mindennél jobban szeretünk, és akik értékét egy bank vagy állam sem határozhatja meg igazán!  

Kapcsolódó cikkeink: 

ÍGY VÉDD A GYEREKED! MIT KEZDJÜNK A HISZTIVEL? – KÖNYVAJÁNLÓ ÉS NÉHÁNY FONTOS GONDOLAT NEVELÉS VS. TECHNOLÓGIA? MINDKETTŐ! TIPPEK ÉS EGY OKOSÓRA AGGÓDÓ SZÜLŐKNEK