POCO F4 GT – olcsónak drága, gamernek olcsó

Legújabb tesztünk alanyát többféle szemszögből is ízlelgetnünk kell még. Ez a POCO F4 GT gamer telefon.

Magyarázatként kezdjük magával a POCO névvel. Ez a Xiaomi egyik almárkája. Eredetileg Pocophone néven indult 2018-ban, majd utána hamar négy betűre zsugorodott a márkajelzés. Az első Pocophone F1 típus a OnePlus One-hoz hasonlóan amolyan “flagship killer” akart lenni, azaz felsőkategóriás hardvert adott rendkívül alacsony áron. Ha a rendkívül alacsony ár nem is, de a hardverhez viszonyított alacsony ár megvan az F4 GT esetében is.

Aztán nézzük a mások dolgot, hogy miképpen lesz egy telefon “gamer”. A kifejezetten játékosoknak szánt termékek kínálata nagyon sokat nőtt az elmúlt években, hiszen ma már nem csak gamer notebook, egér, headset vagy billentyűzet van, hanem akár energiaital, vitamin, hangfal, szék és igen, már telefon is.

A “gamerség” egyik feltétele a megfelelő hardver – azaz kell hogy legyen egy olyan alap, amely képes a játékokat megfelelő minőségben futtatni. Emellett a POCO újdonsága speciális rezgőmotorokat kapott, játékra optimalizált hangszórót, sőt az oldalán két trigger gombot is előhívhatunk, amely egy játékkonzol gamepadjéhez hasonlóan kínálhat extra funkciókat. És még pár apróság van azért, amitől gamer lesz a telefon, de ezekről lentebb részletesebben írok még.

Szóval kezdetnek, ha szemből megnézzük az F4 GT-t, akkor egy 6,67”-os kijelzőt láthatunk, amely teljesen lapos, nem kapott ívelést. Ez két szempontból fontos. Játékos vonalon azért, mert így sokkal jobb a vezérlés, nincs probléma az esetleges ívelt részek fals érintéseivel és a játék minden pontja ugyan úgy elérhető a széleken is. A másik oldala pedig ennek, hogy egy lapos kijelző még mindig olcsóbb, mint egy ívelt panel – erre is szükség van ahhoz, hogy érezhetően olcsóbb legyen a POCO mint a többi flagship.

Az AMOLED panel egyébként nagyon szép még akkor is, ha “csak” 1080×2400 képpontos is – nem igazán mennek a gyártók néhány kivételt eltekintve e felé, mert az üzemidőre negatívan hat a magasabb felbontás. A Corning Gorilla Glass Victus üveggel borított kijelzőpanelen egy speciális, az általánosnál 10x nagyobb felbontású érintőfelület kapott helyett, amely 480 Hz-es mintavételezéssel rendelkezik (ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 480 alkalommal méri az érintéseket a felületen). Maga a kijelző is dinamikus 120 Hz-es képfrissítést kapott , a DisplayMate mérései szerint A+-os, az egyik legjobb lapos kijelző jelenleg a piacon. Ehhez kellett a HDR+ támogatás, a DCI-P3 színtér lefedés, 800 nites fényerő.

Ezt a kijelzőt nem extrém vékony káva veszi körbe, de így sincs ok a panaszra. A sarkok lekerekítettek, illetve a szelfi kamera felül, középre lett helyezve ez fekete körbe (punch hole megoldással). 

A POCO középső kerete szürke fém és a jobb oldala az igazán érdekes. Itt középen van a bekapcsológomb, amely hagyományos gombnak tűnik, valójában azonban ujjlenyomat olvasót is rejt. Különlegessége, hogy készenléti állapotban meg sem kell nyomni, elég kétszer gyorsan megérinteni a felületét és ezen gyors mozdulatsor is elég neki az ujjlenyomatot leolvasni és feloldani a kijelzőzárat.

Az oldalsó él alján és tetején ha elhúzzuk a kapcsolót, villámgyorsan előugrik két gomb, amelyeket használhatjuk játékokhoz – de akár a MIUI rendszeren belül is hozzárendelhetünk extra funkciókat. A retesz elhúzásával a gombok azonnal elbújnak.

A bal oldalra középre került a hangerőszabályzó gomb. Alatta egy mikrofon található, míg felülre került a két Nano SIM-et fogadó tálca.

Alul középen hagyományosan az USB-C csatlakozó, balra tőle egy mikrofon, illetve jobb szélen egy dupla hangszóró. Felülre is került ennek a hangszóróduónak párja, hiszen összesen négy hangszóró található meg a készülékben. Ezen kívül itt is van egy mikrofon, sőt nem maradt ki az infra port sem.

A hátlap egy kis különlegességet hoz a hagyományos egyszínű, vagy színváltós modellek között. Hozzám a szürke színű POCO F4 GT érkezett. Ennél a matt szürke felületű üveg hátlapon kicsit más árnyalattal került fel pár csíkozás, amely igyekszik gamer hangulatot kölcsönözni a készüléknek. Ez azért messze van a kifejezetten gamer jegyektől, de összességében azért szép. 

A kamera sziget téglalap formájú, lekerekített sarkokkal. Ezen három kamera található meg, két, illetve két ívelt világító elem került még a szigetre, amely egyes esetekben villog, ezzel erősítve a gamer hangulatot. Szintén ezt a célt szolgálja a különálló vaku, amely egy villám jelét szimbolizálja.

Az üveg hátlap alatt is folytatódik a hangolódás a játékos világra. A LiquidCool Technology 3.0 fantázianévre hallható hűtési megoldás célja a hő elvezetése, amely használat közben termelődik, megőrizve ezzel a magas teljesítményt folyamatosan. Ehhez két hűtőegység áll rendelkezésre, amelyek külön hűtik a processzort és az akkumulátort.

Azért is van szükség külön hűtésre az akkumulátor esetén, mert a POCO újdonsága 120 Wattos töltést támogat, hasonlóképpen, mint a Xiaomi 12 Pro.  Ezzel a beépített 4700 mAh-s akkumulátort akár 17 perc alatt képes teljesen feltölteni. Ehhez egyrészt kétcellás akkumulátort használtak a fejlesztők és ezeket is külön-külön tölti a dobozban lévő 120 Wattos adapter. 

A gyárilag mellékelt töltő akkora, mint egy átlagos 65 Wattos notebook töltő, viszont ez 120 Watt teljesítményt tud közben leadni. Egy különleges, hosszú adatkábel is része a csomagnak, amelynél az USB-C csatlakozó L-alakban található a kábel végén. Ezzel játék közben nincs útban a kábel, így nem okoz gondot a töltés akkor sem, ha valamilyen játék megy. Egyébként a POCO erre is közöl számot, hogy milyen gyors ilyenkor a töltés, ha valaki 1%-on elkezd játszani és közben tölti a telefont, kb. 27 perc kell, hogy elérje a 100%-os töltöttséget.

A töltéshez kapcsolódik, hogy a folyamatos használat során a telefon megtanulja a tulajdonosa életvitelét, ebből adódóan pedig tudni fogja, hogy mikor alszik a felhasználó. Ilyenkor, az éjszakai, használaton kívüli töltésekhez először csak 80%-ra tölti a telepet, ott leállítja a töltést, majd később úgy indítja újra, hogy mire várhatóan ébred a használó, addigra töltődjön 100%-ra. Ezzel a telep élettartama növelhető.

A csúcsteljesítmény leadásához az aktuálisan elérhető legerősebb hardvert pakolta a POCO az F4 GT-be, ez pedig a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Ugyan ez van a Xiaomi 12 és 12 Pro modellekben, a Samsung Galaxy Tab S8 tabletekben és lassan egyre több csúcsmodellben. A 4 nm-es gyártástechnológiával készült processzor 3 GHz-es maximális órajelen üzemel, szupergyors grafikus egységet, új AI magot és 5G modemet is kapott.

Ehhez kétféle memória és háttértár opció társul. Az olcsóbb modellbe 8 GB RAM és 128 GB háttértár került. Viszont az erősebb modell már 12 GB RAM-mal és 256 GB háttértárral rendelkezik. A memóriakártyás bővíthetőség hiánya miatt egyébként fontos különbség a háttértár, hiszen aki sok tartalmat tárol a telefonon, hamar megtelhet 128 GB.

Az F4 GT-n az Android 12 fut, a friss MIUI 13-mal (pontosabban MIUI 13 for POCO felülettel) együtt. A teszt készülék a februári biztonsági frissítéssel érkezett, amire utána érkezett nem sokkal később a márciusi, de még így is mérhető kis lemaradás.

A két oldalsó felugró gombhoz a MIUI lehetőséget nyújt extra funkciókat hozzáadni. Dupla nyomásra és nyomvatartásra lehet akciót hozzárendelni. Ezek lehetnek a Kamera indítása, videófelvétel, képernyő felvétele, hangfelvétel, zseblámpa, néma mód, rezgő mód. A hagyományos használat során viszonylag ritkán éreztem hasznát, de játékok során a plusz két gomb valóban jól jöhet.

A Sony IMX686 szenzorra épülő főkamerával az F4 GT kifejezetten jó képeket tud készíteni megfelelő fényviszonyok mellett. Ezt segíti a PDAF autofókusz is. Viszont ha már mozog a tárgy, vagy kevés a fény, akkor már érződik, hogy nem egy csúcsmodellről van szó a fotózás terén. A másik két kameráját a középkategóriából örökölte meg a POCO újdonsága, hiszen 8 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát és 2 megapixeles makró kamerát kapott még.

Az előlapon egy 20 megapixeles szelfi kamera található meg (Sony IMX596 szenzorral).

A POCO F4 GT különlegességét a szuper minőségű lapos kijelző, az erős hardver, a quad hangszóró, a három mikrofon, a speciális vibramotor, a plusz két gamer gomb és a szupergyors töltés adja. Viszont azért, hogy ne fél millió forintba kerüljön, a Xiaomi számos funkciót kihagyott, vagy megkurtított. Így bár vezetékesen nagyon gyorsan feltölthető (120 Watt teljesítményt tud leadni) a vezeték nélküli töltés nem került a hátlap alá, ahogyan elmaradt a vízálló kialakítás, illetve a kamera is jobb középkategóriás szint, messze egy flagship, mondjuk a Xiaomi 12 Pro szintjétől. Szintén hiányzik az eSIM és microSD kártya opciója, van viszont infra port.

Viszont a POCO F4 GT flagship teljesítményt nyújt, mélyen azok ára alatt, amely a mai okostelefon árak mellett vonzó lehet azoknak, akiknek a gyors működés elsődleges.