A Xiaomi óriási lendületet vett az elmúlt két évben, hazánkban sincs ez máshogy. Ezúttal az új felsőkategóriás Xiaomi 12 modellcsaládot tesztelhettem le, mind a három modell kipróbáltam.

Ma már szinte egyik gyártó sem csinál olyat, hogy csak egy modellt hozna egy magasabbra belőtt széria esetén. A Samsungnál a Galaxy S22 mellett készült S22+ és S22 Ultra modell is (tesztünket itt olvashatod). A Huawei-nél a P50 Pro mellé (tesztünk itt) érkezett a P50 Pocket (és Kínában a P50), amit szintén teszteltünk. Apple-nél az iPhone 13 kapott egy 13 Pro, egy 13 Pro Max és egy 13 Mini kiadást is. A gyártók tehát egy-egy névről igyekeznek több bőrt lehúzni, ennek költséghatékonysági okai is vannak, hiszen ha van a piacon 3 különböző készülék, akkor azokat olcsóbb és könnyebb is egy szériaként hirdetni, megismertetni.

A Xiaominál az újdonságok (erősorrendben) a 12X, a 12 és a 12 Pro. A korábbiakhoz változás, hogy a terméknevekből eltűnt a “Mi” jelző, ami eddig is érdekes volt, hiszen a gyártó neve is ezzel a szótaggal végződik.

A Xiaomi a pénztárcákat is rendesen kinyitja. Még 2018-ban járta be egy nyilatkozat a világsajtót (amelyet az egyik indiai Xiaomi vezető tett), amely arról szólt, hogy nincs olyan okostelefon technológia, amely indokolná a 700 dollárnál magasabb telefon árakat. Négy év alatt vagy a drágább technológiát, vagy a vastagabb ceruzát találták meg a Xiaomi-nál, hiszen a 12-es sorozat ára már-már az Apple, a Samsung, vagy éppen a Huawei modelleinek árával vetekszik, a csúcsmodell pedig, ha nem is éri el a fél millió forintos árat, nagyon közel áll hozzá.

Kívülről szinte ikrek, belülről már jobban különböznek

Kívülről hasonlít egymásra a három 12-es modell. Mindegyik előlapján ívelt AMOLED kijelző fut végig, a felső részen képen bevágott szelfi kamerával. A 12X és 12 esetében egy “kompaktabb” 6,28”-os képátlóval (153×70 mm így a készülék magassága és szélessége). A 12 Pro esetében nagyobb, 6,73”-os képernyőt kapunk, ezzel már a telefon fizikai mérete is 164×75 mm-re növekedett. A Pro modell 205 grammos tömege azért már jól érezhető töbletet jelent.

Az oldalsó keret matt kialakítású fém, nagyon sok elemet takarva. Alul középen az USB-C csatlakozó helyezkedik el, jobb oldalán mikrofon és SIM tálca, míg bal oldalán egy dizájnosra szabott hangszórórács látható. Ez alatt nem egy, hanem két hangszóró is található.

Felülre is került egy második dupla hangszóró, ezzel biztosítva quad-sztereó hangzást, ez tehát már 4 hangszórót jelent. Szintén van másodlagos mikrofon és infra port az összes modellen. Ezek különlegessé teszik a Xiaomi 12-es sorozatot, hiszen sztereó hangszóró még van is több modellen a piacon, infra portot viszont már alig találni, főleg a Huawei ragaszkodik még hozzá egyes modelljein.

A sztereó hangzást ráadásul négy hangszóróval éri el, két magas, két mély egységgel, így kínálva még teltebb hangokat akár zene, videó, vagy játék során.

Ez az infra port már nem a 20 évvel ezelőtti, néhány centiről az adatküldést szolgálja. Távirányítóként funkcionál, tévéhez, klímához, vagy szinte bármilyen megoldáshoz, amelyet infrás távirányítóval lehet vezérelni.

Az oldalsó ív keskenyebb, köszönhetően annak, hogy mind a kijelző, mind a hátlap oldalra ívelődik. Ennek köszönhetően a jobb oldalon hangerőszabályzó és bekapcsológomb kapott helyett, mással nem is zsúfolták ezeket a részeket.

A hátlapok matt felső réteggel ellátott üvegből készültek, amelyek a szürke és kék modell esetén homogén, a lilánál kissé színváltó hatást kelt. 

A bal felső sarokba került kamera szigeten egy nagy kamera lencse van felül, alatta két kisebb, illetve egy kéttónusú vaku.

Csúcsközeli hardveres képességek

Ha magát a képességeket nézzük, mindenből a csúcsot láthatjuk a Pro modell esetén, de a másik két eszközből sem spóroltak a kínai mérnökök.

A Xiaomi 12 Pro-ba AMOLED kijelző 120 Hz-es képernyőfrissítési rátával rendelkezik, ráadásul az AdaptiveSync Pro segítségével 1Hz/10Hz/30Hz/60Hz/90Hz/120Hz értékek között, dinamikusan tudja váltogatni a frissítési sebességet, ezzel fenntartva a legjobb képminőséget, valamint csökkentve a fogyasztást. A 3200×1440 képpontos felbontás manapság ritkaságszámba megy, sok gyártó megállt a FullHD+-nál, így üde színfolt a WQHD+ ezesetben. Ehhez társul akár 1500 nit csúcsfényerő (tipikus 1000 nites értékkel), 1 milliárd szín megjelenítésének a képességével és mindezt egy Corning Gorilla Glass Victus edzett védőüveggel fedte be a Xiaomi.

A teljesítményt tekintve meglépte a Xiaomi azt, amit a Samsung nem tett meg, azaz a Qualcomm aktuális csúcsmodelljét hozta el. A 12 Pro és a 12 modellekbe az új Snapdragon 8 Gen 1 chip került, amely közel 3 GHz-es órajellel üzemel és az egyik legmodernebb, 4 nm-es gyártástechnológiával rendelkezik – ez pillanatnyilag a legjobb processzor, ami androidos telefonba kerülhet.

A Xiaomi 12X-be egy ebből a szempontból régebbi, Snapdragon 870 típusú SoC került. Ez még egy korábbi, 7 nm-es gyártástechológiával készült felsőkategóriás chip. A hétköznapi életben igazából nem vettünk észre érdemi sebesség különbséget a 12X és a 12 Pro modell között, holott az árkülönbség erősen érezhető közöttük, illetve a processzorok között is jelentős eltérés volt. Összességében ez annak köszönhető, hogy az elmúlt 2-3 év flagship processzorai a mai napig nagyon gyorsak, valamint jól sikerült az optimalizáció.

Az új Xiaomi modelleknél a 8 GB RAM a standard, és lássuk be, nem is sok esetben van többre szükség. Egyedül a 12 Pro kapott egy 12 GB RAM-os kiadást, de itt sem érződött a sebességben hasonló mértékű előrelépés a használat során.

A háttértárat elnézve is az alap a 128 GB. Ez véleményem szerint a felsőkategóriában egy alapelvárás, már inkább a 256 GB felé tendálódna a piac, viszont a legtöbb gyártó ragaszkodik ehhez a kapacitáshoz. Ez egy azért is fontos dolog, mert nincs fizikai bővíthetőségi lehetőség, nem kapott memóriakártya fogadási opciót a Xiaomi flagship szériája. A Xiaomi 12 és 12X kizárólag 129 GB-os kiadásban jött hazánkba. A 12 Pro kapott egy 256 GB-os kiadást, amely már egy jogos elvárás azért abban az árkategóriában, ahol játszik a telefon.

12-es szériához 12-es Android, 13-as MIUI

A Xiaomi az aktuálisan elérhető legfrissebb rendszerrel szállította a telefonokat, az összes Android 12-t futtat, amelyen a MIUI 13 fantázianevű rendszerfelület fut.

Egy teljesen jól kezelhető, kézre álló felületről van szó, amely egyrészt az alap Android felületből merít, de felfedezni benne iOS ihletésű elemeket is.

Különválasztotta a Xiaomi is az értesítési sávot és a gyorsbeállítási panelt – habár ez a felhasználóknak talán kevésbé kényelmes, hiszen a nagyméretű képernyők nehezen érhetőek át, így nem lett egyszerűbb elérni az értesítéseket. Viszont a bal felső sarokból egy gyors lefele húzó mozdulattal el lehet érni közvetlenül.

A MIUI 13 nagyon gyorsan, akadás nélkül működik, a teszt során nem igazán jelentkezett olyan hiba, vagy bug amit ki kellene emelni, de ezt is várja el mindenki akkor, amikor egy felsőkategóriás telefont vásárol meg.

Tripla kamera és sok megapixel

Rendkívül fontos funkció manapság a fotózás a telefonok esetében. A Xiaomi 12 szérián ez is érezteti a hatását.

A kamera szenzorok mellett egyre fontosabb az is, hogy hogyan, miképp dolgozza fel a képeket a telefon és milyen funkciókat kínál mellé az eszköz.
A Xiaomi 12-nél elérhető a mozgáskövető fókusz és a szemkövető fókusz is. Ez utóbbi figyeli a fotóalany szemét és rögzíti a fókuszt amint rápillant a kamerára az illető. A mozgásrögzítés is egy jó funkció, kitolt záridő sebességgel, hogy ne csak a pillanat legyen megörökítve, hanem az előtte és utána történt mozgás is.

A Xiaomi 12 Pro modell bár csak három kamerát kapott a hátlapon, viszont mindegyike 50 megapixeles szenzor. A főkamera rendelkezik optikai képstabilizátorral és viszonylag nagyobb méretre alapoz.

Xiaomi 12 Pro fotók

Az ultraszéles látószögű kamera 115°-os szögben rögzíti a világot 50 megapixellel.

A harmadik, telefotó kamera a zoom képességekért is felel, igaz azonban, hogy mindösszesen 2x-es optikai zoomot kínál. Ez messze elmarad egyes modellek periszkópikus optikai zoom rendszerértől, mint amilyen mondjuk a Huawei P50 Pro (3,5x-es optikai zoomal) és a Samsung Galaxy S22 Ultra (10x-es optikai zoomal).

Zoom tartomány a Xiaomi 12 Próval

A Xiaomi 12X és a 12 modell esetében az 50 megapixeles kamera ugyanúgy megmaradt. A másik kettő helyén azonban változás van,  az ultraszéles látószögű kamera 13 megapixeles (123°-os látószöggel), a harmadik pedig egy 5 megapixeles telemakró kamera (3-7 centiméteres ideális fókusztartománnyal).

Xiaomi 12 és 12X fotók

Az egy nap feletti üzemidő egyik készülékkel sem tűnik lehetetlennek, sőt.  Mind a három modell esetében 4500 mAh-s akkumulátor áll rendelkezésre, amely használattól függően, de bőven jó üzemidőt hoz a mai okostelefon felhozatalt nézve.

Gyorsnál is gyorsabb töltéssel

Ezeket az akkumulátorokat elég gyorsan lehet feltölteni, bár modellenként eltérőek a töltési lehetőségek. A Xiaomi 12 Pro hozza a legkomolyabb töltési kínálatot, hiszen vezetéken keresztül akár 120 wattos teljesítménnyel tölthető, amihez töltő is van a dobozban, illetve vezeték nélkül is tekintélyes, 50 wattos töltési teljesítményt tud.  Xiaomi 12 töltési teljesítménye vezetéken keresztül 67 watt, ami még így is a piac felső szegmensében van, a vezeték nélküli töltéshez pedig 50 wattos teljesítmény áll rendelkezésre. A legolcsóbb Xiaomi 12X is 67 wattos töltést kapott, viszont kimaradt a vezeték nélküli töltöttség lehetősége.

Számos extra szolgáltatást is mozgósít a Xiaomi a 12-es szériában, hiszen mind a három telefon megkapta a LiquidCool hűtési technológiát (tartalmaz egy folyadékhűtéses és egy többrétegű grafitlapos hűtési megoldást), a kijelzőbe ágyazott, precízen működő ujjlenyomat olvasót, az 5G már alapvető tényező, ahogyan a WIFI 6 is, sőt a 12 és 12 Pro modell támogatja az új WiFi 6E szabványt is (a 2,4 és 5 GHz-es sáv mellett egy harmadik, 6 GHz-es kommunikációs sávon is képes működni).

A nagyszerű megjelenítéssel rendelkező kijelző mellé meg kell említeni a nagyon jó quad-sztereó hangzást (a Harman Kardon közreműködésével és négy hangszóróval) és a gazdag dobozolást, hiszen mindegyik modell nem csak töltőt kapott, hanem még szilikon tokot is a csomagolásban.

A Xiaomi nagyon előretört, szeretne abba a pozícióba kerülni, amelyben korábban a Huawei volt. Az irányok jók lehetnek, bár érződnek azért hiányosságok is (periszkópikus kamera például). Az, hogy a piac hogyan fogadja majd a fejlesztést és az ehhez igazodó árazást, az is sok mindent meghatározhat majd.