A Huawei legújabb telefonja, a Nova 9 SE külsőségekkel szeretné megfogni a fiatalabb korosztályt.

Egy óvatlan pillantás során akár a Nova 9 modellel is összetéveszthető az “SE” kiadás. Nem véletlen, nagyon hasonló dizájn filozófiát kapott az új modell, de ha alaposabban figyeljük érezhető, hogy melyek azok a pontok, amelyeken az árazás során faragni lehet.

A Nova 9 SE-be egy 6,78”-os kijelző került, amely lapos kialakítású, nem ívelt. A sima Nova 9-hez képest további változás, hogy itt IPS panelt kapunk és “csak” 90 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik. A kijelző képminősége összességében teljesen átlagos. A színek szépek, jó az érintés érzékelése, illetve szuper élményt nyújt a rendkívül vékony káva a készülék körül. Ebből a szempontból nagyban hasonlít a tavaly megjelent Nova 8i modellre a Nova 9 SE.

Hátulról még inkább nagy a hasonlóság a Nova 9 és a Nova 9 SE között. Tesztünk alanya esetében a kameralencse változása az, ami megkülönbözteti a drágább verziótól, hiszen itt a nagyméretű, ovális kamerasziget alján és tetején egy-egy nagy lencse van, a kettő közé került két kisebb, illetve egy vaku. A kamerasziget elrendezése ebből a szempontból elsősorban dizájn megoldás, mint sem funkcionális, hiszen az alsó, ultraszéles látószögű kamera lencséje itt jóval nagyobb méretű lett, holott ugyanaz a kameraszenzor van mögötte, mint ami a Nova 9-ben, jóval kisebb lencsével –  így a képminőség nagyjából azonos ezen kamera módban.

A hátlap plasztik, viszont a Huawei hozza azt a fényjátékot, amelyet megszokhattunk 4 éve, a P20 széria debütálása óta. A Nova 9 SE hátlapja nagyon jól néz ki, hiszen a kameraszigetből kiinduló csíkok és színváltozások folyamatosan módosulnak attól függően, hogy milyen szögből nézzük a készüléket, így tok nélkül is nagyon különlegesen néz ki.

A keskeny oldalsó káva halványkék színre festett és az ívelt hátlapnak köszönhetően oldalt keskeny. A jobb oldalon található a bekapcsoló gomb, amely inkább egy nagy lapos érintőfelületnek tűnik, mintsem gombnak – ennek oka, hogy ide került az ujjlenyomat olvasó. A Nova 9 SE nem a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasóval rendelkezik, hanem a bekapcsológomb tartalmazza ezt a funkciót. Felette van az amúgy viszonylag kis méretű, de jó nyomáspontokkal rendelkező hangerőszabályzó is.

A telefon alsó élére már itt is USB-C csatlakozó került, amely standardnak számít a kategóriában. Emellett egy mikrofont, valamint egy hangszórórácsot találunk.

A Nova 9 SE külsője kifejezetten látványos, hasonlóan a drágább testvéréhez, a Nova 9-hez. Nagyon attraktív, ami mellé korrekt összeszerelési minőség is társul, amelyet szintén megszokhattunk a gyártótól. Vannak persze hiányosságok is, hiszen a masszív összeszerelés ellenére sincs vízállósági tanúsítvány (gyakorlatilag egyik hasonló kategóriás készülék sem rendelkezik ilyen funkcióval), illetve a hátlap anyaga sem edzett üveg, mint a felső kategóriában, hanem csak műanyag. Igaz, ennek lehet előnye is, hiszen a rugalmasabb műanyag bizonyos esetekben jobban ellenállhat a sérüléseknek.

Egy jó kamera, meg három másik

Ez a Huawei első, 108 megapixeles kamerával rendelkező okostelefonja. Ettől persze nem lesz rögtön a fotózás csúcsa a Nova 9 SE, viszont így is tud kifejezetten korrekt fotókat lőni. A hátsó kamerasziget legfelső lencséje rejti a 108 megapixelt tartalmazó szenzort. A hatalmasnak tűnő 108 megapixeles szám nem azt jelenti, hogy kamionponyva méretű fotók készítésére született a telefon. 9az1-ben pixelfúziót használja a rendszer, azaz 9 pixelt (3 sor és 3 oszlop) blokkosít és fűz össze egyetlen pixellé. Ennek köszönhetőn 2,1 μm méretű képpontokat kapunk, amelyek elég nagynak számítanak (a fúziót követően). Ez a pixelfúzió egy bevett dolog a mai telefonos fotózásban, ezt használja például a P50 Pro modell is, igaz ott más megoldást (XD Optics) használ a Huawei.

Az így kapott fotók decens, korrekt minőség megfelelő fényviszonyok esetén, viszont az tény, hogy alacsonyabb fényviszonyok mellett, mozgó tárgyak, vagy kézremegés esetén a képminőség érezhetően csökkenhet. Viszont sokkal többet elvárni azért nem is nagyon lehet ebben a középkategóriában.

A széleslátószögű alsó kamera 8 megapixel felbontással rendelkezik, ehhez 112°-os látószög párosul. Ennek képminősége elfogadható, de messze van attól, amit ma egy felsőkategóriás, vagy csúcsmodell készülék tud produkálni. Ezzel kapnak a felhasználók egy extra nézetet.

A másik két kamera a kategóriában “megszokott” 2-2 megapixeles apró szenzorokból áll, előbbi makróra, utóbbi mélység élességre. Ezeket a megoldásokat 4-5 éve használják már a gyártók, de igazi minőségi értéke nincs. A Nova 9 SE is ugyan úgy 4 cm-es rövid fókusztávolságot kínál a 2 megapixeles makró kamerával, mint az összes többi, hasonló kamerával felszerelt készülék (pl. pont a Nova 9 és a Nova 8i is), azonban a végeredményt nézve a főkamera segítségével jobb és szebb makrókat lehet csinálni, mint a dedikált, apró felbontású makró kamerával. 

Az előlapra, a kijelzőbe vágott szelfi kamera 16 megapixeles, ezen esetben a képminőség egészen jó, még talán jobb is mint vártam.

Számos különböző kamera funkciót kínál a Nova 9 SE közöttük is az egyik legjobb a kettős nézetű videó, ahol lehet egyszerre a főkamerát és a széleslátószögű kamerát (vagy az elő- és hátlapit) egyszerre használni videórögzítésre, így teljesen más nézőpontokat is meg lehet osztani egy videón belül.

Mostanra egy kifejezetten korrekt és nagytudású videószerkesztő is társul a készülékhez, a Petal Clips, amivel utólag módosítható a videó, effektelhető, feliratozható és számos más módosítási lehetőséget kínál.

Friss, jól kinéző felület az EMUI 12-vel

A Nova 9 SE-re a legújabb EMUI 12-es felhasználói felület került, amely tartalmaz minden újdonságot a Huawei-től. Ez továbbra is Android 11 rendszerre épül, nem HarmonyOS-re, azonban a felhasználói felülete, funkciói nagyban hasonlítanak egymásra, ezért lehet az, hogy a Nova 9 SE felülete szinte megegyezik a szintén androidos P50 Pro és P50 Pocket, de még a HarmonyOS-es MatePad 11-gyel is.

Ez egy egészen friss, üde, jól kezelhető felhasználói felület, amely gyorsan reagál a 90 Hz-es kijelzőn. A használat közben nem akadozik a rendszer annak ellenére sem, hogy egy középkategóriás készülékről beszélünk.

Az EMUI 12 újdonsága, hogy a kijelző tetejéről ha az ujjunkat lehúzzuk, vagy az értesítési sáv, vagy a vezérlőpanel bújuk elő, függően attól, hogy melyik oldalról húzzuk le az ujjbegyünket. Ez számomra kevésbé kényelmes abból a szempontból, hogy jobbkezesként, egy kézzel nemigen lehet kényelmesen lehúzni az értesítéseket fentről egy érintéssel. Viszont hozzá lehet szokni, pár hét után ma már fel sem tűnik.

A telefon nem rendelkezik Google támogatással, ami érdemben azt jelenti, hogy nincs rajta Play áruház és egyes Google programok nem működnek rajta, valamint vannak olyan alkalmazások, amelyek a Google keretszolgáltatásait használják és emiatt nem futnak a telefonon.

Viszont a Huawei évek óta nagy erőfeszítésekkel építi ennek kiváltó megoldását, ami az AppGallery alkalmazásbolt köré csoportosul, ahol a legfontosabb alkalmazások ma már elérhetők azon appok, amelyek esetleg hiányoznak, nem feltétlenül mellőzendők, hiszen a Petal Search segítségével telepíthetők.

Mára van már többféle navigációs megoldás (Petal Maps, Waze, HereWeGO), streaming megoldások (Deezer, Tidal, Netflix, stb.), de az összes közösségi oldal is használható a Nova 9 SE telefonon kompromisszum nélkül.

A rendszer működéséről egy középkategóriás hardver felel, ezúttal a Qualcomm Snapdragon 680-as chipje, amely négy Cortex A73-as (2,4 GHz-es) és négy Cortex A53-as (1,9 Ghz-es) maggal látja el a feladatát. Ehhez társul 8 GB rendszermemória, valamint 128 GB beépített háttértár. 

A hátlap alatt egy 4000 mAh-s beépített akkumulátort találhatunk meg, ezzel 1-1,5 nap az üzemidő, annak függvényében, hogy milyen módon használjuk a készüléket. A feltöltés viszont villámgyors lesz, hiszen a készülék megkapta a P50 Próban is használt 66 wattos teljesítményű SuperCharge képességet. A dobozban lévő töltővel kevesebb mint egy óra alatt tölthető fel teljesen a készülék.  Vezeték nélküli töltési opcióval nem rendelkezik a Nova 9 SE, így csak kábelen keresztül táplálható az akkumulátora. A szupergyors töltés ellenére sem melegszik komolyabban a készülékház, ami többek között a szendvicsszerű hűtési rendszernek is köszönhető.

A Huawei Nova 9 SE külsejével a prémium modelleket idézi, képességeiben is van számos olyan elem, amely évekkel ezelőtt még a flagshipekben sem volt hétköznapi. Ennek ellenére azért vannak olyan hiányosságok is, amelyeket sajnálhatunk. Ilyen, hogy nem kapott AMOLED kijelzőt, nincs vízállóság, vagy éppen 5G támogatás (még ha utóbbi aligha érezteti hiányát 2022-ben).

A Nova 9 SE háromféle színben érhető el hazánkban, feketében, fehérben és kékben.