Ez a jövő: a Max Mobile környezettudatos töltői

Max Mobile ECOfriendly termékek

Max Mobile töltők. Nekünk egyébként tetszik. Elsőre furcsák, de hamar megszerethetők a szalmából és újrahasznosított műanyagból készült töltők és kábelek.

Egyre inkább a fenntarthatóságról és a környezettudatosságról szól a világ – nagyon helyesen –, a mobilgyártók egymással versenyeznek a „legzöldebb készülék” kategóriájában, a szempont pedig szerencsére a legtöbb vásárló fejében a teljesítménnyel és a minőséggel egy szinten él. Láttunk már környezettudatos anyagokból épített mobilhátlapot, reciklált és/vagy gyorsan elbomló csomagolást, a gyártók pedig igyekeznek fenntartható módon intézni a meghibásodott készülékek javítását és a menthetetlen darabok elhantolását. Sőt teszteltünk is olyan egeret (tesztünket itt olvashatod: Microsoft Ocean Plastic mouse), ahol szintén a fenntarthatósági szempontok az egyik legnagyobb erőssége a terméknek.

A mobilkiegészítőkről azonban kevés szó esik. Pontosabban arról, hogy hogyan lehetnének környezettudatosak. Ebben nem csak a gyártóknak, hanem a vásárlóknak is hatalmas szerepük van. Statisztikákat nem is kell iderángatnunk, pontosan tudjuk, hogy

minden (magyar) háztartás tele van használaton kívüli kábelekkel és töltőkkel, amelyeket évekig nincs szívünk kidobni, aztán, ha végképp megtelik velük a szekrény és a fiók, egyszerre szabaduljunk meg tőlük, jó esetben elektronikus hulladékként, rosszabb esetben (és sajnos a leggyakrabban) azonban egyszerűen a kukába hajítják őket.

Van az a régi mondás, mi szerint minden magyar háztartásban van egy zacskó, amiben zacskók vannak. Ez pontosan így van – csakhogy van egy olyan is, amiben kábelek vannak. Ez persze nem a vásárló hibája: a gyártók és forgalmazók „erőltetik ránk” a kábeleket, a kényelemre hivatkozva gyakorlatilag az összes kütyü doboza dugig van USB-, HDMI- és audiokábelekkel, töltőkkel, adapterekkel. Úgy is, hogy szerencsére egyre inkább egységesek a szabványok: az USB már szinte csak C-típusú, a töltőkben szabadon cserélgethetők a kábelek, éppen ezért egyre több felhasználó van úgy vele, hogy ha egy-egy darab bevált, nem is használ mást. A kábelek és egyéb kiegészítők ettől függetlenül persze fürtökben érkeznek a háztartásába, ha lecserél egy-egy eszközt.

Max Mobile ECOfriendly termékek

A horvát Max Mobile töltők a fenti problémát ugyan nem szünteti meg (hiszen a gyártók ettől még ész nélkül vágják hozzánk a kábeleket), de fenntartható és szimpatikus alternatívát kínál, és reméljük, a jövőt is előrevetíti. A jövő márpedig szerintük (és szerintünk is) a következő:

Nem kapunk új kábeleket, töltőket, adaptereket az új eszközeinkhez, éppen azért, mert ezekből van már mindenkinek elég; ha mégis szükségünk van rájuk, meg kell vásárolnunk külön. És ha már vásárolunk, lehetünk közben környezettudatosak.

A Max Mobile töltők teljes ECOfriendly nevű termékcsaládját megkaptuk tesztelésre, illetve inkább ismerkedésre, hiszen a kábeleket és a töltőket viszonylag gyorsan és könnyen teszteli az ember, csak azt kell eldöntenie, működnek-e. (Működnek.) Mindegyik környezetbarát kartondobozban érkezik, belül is ugyanezzel rögzítik az eszközöket, műanyagot tehát hiába keresünk. Még a nyomtatást is növényi tintával oldották meg. Kedves és „on brand” az alighanem kenderből készült akasztó is.

Max Mobile ECOfriendly termékek

Hosszas elemzés helyett inkább mutatjuk őket, a lehető legközelebbről, itt úgyis a látvány a lényeg, és röviden ismertetjük a tulajdonságaikat.

Univerzális gyorstöltő, opcionális USB Type C kábellel

Európai hálózathoz csatlakoztatható gyorstöltő egy szál USB-C csatlakozóval, azaz a megfelelő kábellel minden manapság piacra dobott mobiltelefonhoz alkalmas. Fontos, hogy nem ultragyors: „csak” 27 wattos töltést biztosít, azaz nem veszi fel a versenyt az 50-60 wattos töltőkkel (ezek azok, amelyek a velük kompatibilis telefonokat fél óra alatt annyira feltöltik, hogy átlagos használat mellett egy egész napig bírják), de így is meggyőző teljesítményt nyújt.

Max Mobile ECOfriendly termékek

Megjelenése messziről elárulja, hogy honnan fúj a szél: tapintása kissé érdes, papírszerű, anyaga pedig (mint az összes többi eszközé) újrahasznosított műanyag és szalma.

A töltő vagy külön vásárolható meg, vagy egy mindkét oldalán C-típusú csatlakozóval ellátott USB-kábellel. Ha már itt tartunk, természetesen a 120 centis kábelt is megvehetjük külön. Érdekesség, hogy míg maga a töltő 27 watt leadására képes, a kábel 60 wattot is továbbít, azaz bármilyen mobil tölthető vele, és még az ilyesmivel kompatibilis laptopokat is meghajtja. (Igaz, azoknak inkább 90 watt kell, hogy használat közben még töltsük is őket.)

Max Mobile ECOfriendly termékek

A kábel is jellegzetesen érdes, tapintásra és megjelenésre is furcsa, de pont olyan strapabíró mint műanyag/gumi testvére, megtörni, elszakadni nem fog, erről a csatlakozó kialakítása is gondoskodik. A kábel magabiztos kattanással csatlakozott mindenhez, amivel próbáltuk, és magától sosem csúszott ki a helyéről.

USB-C – lightning kábel

Ugyanaz, mint a kétoldali USB-C, csak iPhone-ok töltésére kialakítva. Szintén 120 centis és szintén 60 wattos.

Max Mobile ECOfriendly termékek

USB-C és USB-A univerzális töltő

Azoknak, akik megszokták a régi típusú USB-kábelt, esetleg nincs otthon kétoldalú USB-C és nem is szeretnének külön vásárolni. Ebbe a töltőbe mindkét csatlakozó belefér, akár egyszerre is; „cserébe” csak 25 wattot ad le. Tökéletes megoldás, ha egy közös utazásra csak egy töltőt vinnénk.

Max Mobile ECOfriendly termékek

USB-C autós töltő

Szabványos autós töltő egy szál USB-C csatlakozóval. 25 wattos, kábel nem jár hozzá. Szintén minőségi, strapabíró darab.

Max Mobile ECOfriendly termékek

Ritka az, hogy nem csak a teljesítmény, az esztétikum és az ár/érték arány miatt ajánlunk termékeket teljes szívvel, hanem azért, mert ez a helyes és etikus megoldás. Ha töltőre, kábelre van szükségetek, vásároljatok be a Max Mobile ECOfriendly termékeiből és ha érdekel, hogy milyen fenntartható eszközökkel foglalkozunk még, itt, a BetterWay oldalunkon tudsz körülnézni.

147380cookie-checkEz a jövő: a Max Mobile környezettudatos töltői