Három a filmes igazság: végignéztük Poirot gyilkos vonatozásait

Az igen terjedelmes Agatha Christie életművet sokszor, sokféle formában adaptálták már filmre. A talán legnépszerűbb, David Suchet féle belga nyomozó és a már szinte klasszikusnak számító Joan Hickson formálta Miss Marple itthon is jól ismert alakok. A televízió csatornákon a két karakter történetei rendre felbukkannak (utóbbit Hickson halála után Geraldine McEwan és Julia McKenzie személyesítette meg, mindkét esetben igen eltérő felfogásban), de néha-néha belebotlik az ember más klasszikusokba is, például Peter Ustivon Poirot-jába.

Nem titkoljuk, mi magunk hatalmas rajongók vagyunk, a két nyomozó karakter filmes történetei ugyanis kiválóan teljesítenek, ha az ember teljesen ki akar kapcsolni. Egyes epizódokat akár a végtelenségig is újra lehet nézni, ráadásul annyi van belőlük, hogy ha az ember a sorozatok végére ér, már eltelt annyi idő, hogy a legrégebben látott epizódok elhalványultak… A meglehetősen komor és a megoldás után különös fordulatot hozó Gyilkosság az Orient expresszen történet három verzióját elevenítettük fel. Akad közöttük csalódás is, de vigasztalásnak ott van a többi film.

 

1974 – Albert Finney, a klasszikus Poirot

Gyilkosság az Orient expresszen /Murder on the Orient Express, 1974/, 128 perc

 

Hiába telt el 44 év a Sidney Lumet féle verzió óta, a filmnek maximum a kópiája kopott meg. A mai szemmel talán egy leheletnyire lassúnak tűnő, sötét, komor verzión érezni, hogy egy rendező zseni kezei között született. Az ötszörös Oscar jelölt, végül pedig életmű díjjal jutalmazott amerikai direktor olyan filmeket alkotott, mint a Tizenkét dühös ember vagy a fiatal Al Pacino-val forgatott, valós eseményeken alapuló Kánikulai délután. De persze nehéz lenne megfeledkezni a Hálózatról vagy épp a Serpico-ról.

Lumet nem nyúlt az időhöz, térhez, az angol krimi írónő művét egyszerűen tálalta. A feszültséget a ragyogó színészi játék adja. Az Orient expresszek kapcsán mindig komoly sztár gárdához nyúltak az alkotók. Lumet névsorából kár lenne bárkit kiemelni, érdemes A-tól Z-ig végignézni a szereplőket. És ámulni.

Szereplő Színész Magyar hang
Hercule Poirot, belga magándetektív Albert Finney Csákányi László
Mrs. Harriet Belinda Hubbard, nagyhangú amerikai özvegy Lauren Bacall Ruttkai Éva
Signor Bianchi, a vasúttársaság egyik igazgatója, Poirot régi barátja Martin Balsam Szabó Ottó
Greta Ohlsson, vallási megszállott svéd misszósnővér Ingrid Bergman Békés Rita
Pierre-Paul Michel, a hálókocsi kalauza Jean-Pierre Cassel Garas Dezső
Arbuthnot ezredes, szabadságos brit katonatiszt Sean Connery Kristóf Tibor
Mr. Beddoes, Ratchett komornyikja John Gielgud Benkő Gyula
Dragomiroff hercegnő, emigráns orosz arisztokrata hölgy Wendy Hiller Pártos Erzsi
Hector Willard MacQueen, Ratchett magántitkára Anthony Perkins Tahi Tóth László
Mary Debenham, Bagdadból hazatérő tanárnő Vanessa Redgrave Császár Angela
Hildegarde Schmidt, a hercegnő német komornája Rachel Roberts Szemes Mari
Mr. Samuel Edward Ratchett / Cassetti Richard Widmark Inke László
Andrényi gróf, magyar diplomata Michael York Hegedűs D. Géza
Andrényi grófné Jacqueline Bisset Sáfár Anikó
Mr. Cyrus Hardman, színházi ügynök Colin Blakely Makay Sándor
Dr. Constantine, görög orvos George Coulouris Páger Antal
Antonio Foscarelli, autóügynök Dennis Quilley Csurka László

Forrás: wikipédia

A filmben nyújtott alakításáért Ingrid Bergman 1974-ben megkapta a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Az akcentussal beszélő, kissé zavart és félénk, vallásos nő alakja mellett talán az Anthony Perkins formálta MacQueen a legérzékenyebb. Lumet egyébként számos filmjében használta, a szinte csak egy helyszínen játszódó, kamaradármai hangulatot. Így a figyelem tényleg a színészeken van, semmilyen filmes “trükk és csalás” nem vonhatja el a néző figyelmét.

Az interneten számos érdekesség kering a filmről. Ezek közül a legérdekesebbek:

  • Az események indítékául szolgáló Daisy Armstrong-ügy fordulatait a Lindbergh-bébi elrablásának tragikus eseményei ihlették. 1932. március 1-jén hétvégi házukból rejtélyes körülmények között elrabolták Charles Lindbergh, az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő amerikai hős 20 hónapos fiúgyermekét. A család hajlandó volt kifizetni a kért váltságdíjat. Az ügylet során kétes alakok is felbukkantak. 1932. május 12-én a gyereket egy erdőszélen, nem messze otthonuktól, holtan találták. Noha a bűncselekmény elkövetéséért letartóztattak és kivégeztek egy Richard Hauptmann nevű német származású férfit, sokan kételkedtek abban, hogy a primitív alak képes lett volna egyedül kitervelni és végrehajtani a gyerekrablást. Valószínű, hogy a bűnügy tényleges kiagyalóját sosem sikerült elkapni.
  • Mivel a forgatáskor mindössze 38 éves Finney jóval öregebbre maszkírozása órákat vett igénybe, és a színész esti színházi fellépései miatt muszáj volt a maszkot mindennap eltávolítani, a stáb megszervezte, hogy a még alvó Finney-t reggelente a forgatás helyszínére szállítsák, és ott úgy kezdjék el kisminkelni, hogy még nem ébredt fel.
  • Ingrid Bergman a moziban egy svéd misszionáriusnő figuráját játszotta. Bergman tökéletesen beszélt angolul, a szerep kedvéért azonban svéd akcentussal mondta a szövegét.

Aki lassabb, de minőségi színészi játékra, szinte klasszikus színházi élményre vágyik, mindenképp nézze meg az 1974-es verziót. Kiindulásnak is talán ez a legjobb, aztán jöhet sorr a a többi változat.

A film elérhető a MediaMarkt polcain! A DVD ára 999 Ft

2017- David Suchet, a legnagyobb Poirot

Poirot: Gyilkosság az Orient expresszen /Murder on the Orient Express, 2010/, 80 perc

 

David Suchet belga detektív alakításának értékéhez és minőségéhez nem fér kétség. A több évtizeden át tartó átalakulás, a karakter újra és újra történő megformálása miatt szinte egybeforrt a nézők számára a mára 72 éves brit színész alakja a fiktív, piperkőc nyomozóéval.

Bár az 1989-től 2013-ig futó Poirot sorozat az évek során némi technikai fejlődésen ment át (a készítők a korábbi, rövidebb epizódok helyett egy idő után egész estés tv filmeket szenteltek a belga nyomozónak és a gyilkosságoknak), a kezdetektől ugyanazt a sármot és profizmust hordozta. A rajongók számára érdekes és talán kissé szomorú jelenség lehetett, ahogy Poirot az utolsó három évadra kissé megöregedett és valahogy kissé megkeseredett. De hát gondoljunk bele, ha valóban ennyi gonoszságot és halált látnánk magunk körül, mi talán nem törnénk meg egy kicsit az évtizedek súlya alatt…?

A 2010. decemberében bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen-ben Suchet figurája már kifejezetten idős, ennek köszönhetően pedig az erkölcsi dilemma, amely elé a történet során néz, még szívbemarkolóbbá válik a nézők számára. A film utolsó pár kockája azon kevés Poirot pillanatok közé tartozik, ahol a külső szemlélő is talán elsírja magát.

Aki csak egy David Suchet féle Poriot részt látott sejtheti, mire számíthat: professzionalizmusra és perfekcióra. Nem csak az előadásmódban, de a látványvilágban is. A sokak számára csodált Art Deco stílus ha visszafogottabban is, de azért megjelenik a képernyőn. Bár a 2010-es adaptáció talán nem sorakoztat fel annyi sztárt, mint a korábbi, majd a későbbi verzió, azért akad pár jócskán ismerős név és arc a vonaton utazók között: a gyönyörű Jessica Chastain mellett a Downton Abbey rajongók egyik kedvence, Hugh Bonneville is feltűnik a filmben.

Ez a verzió kikerülhetetlen, még akkor is, ha jó eséllyel már ismerjük a történetet. David Suchet nélkül nincs Poirot. Illetve lehet, de sosem lesz ugyanaz.

 

2017 – Kenneth Branagh, az akcióhős Poirot

Gyilkosság az Orient expresszen /Murder on the Orient Express, 2017/, 94 perc

 

Egyelőre megoldhatatlan rejtélynek tűnik, mit akart ezzel a verzióval a 2012-ben lovaggá ütött Sir Kenneth Branagh, közismert Shapespeare színész és rendező. Persze az ember mindig nehezen engedi el a megszokottat, és ha már két erős alakítás a retinájába égett, még komolyabb kihívást jelent egy új értelmezés befogadása.

A 2017-es Gyilkosság az Orient expresszen verziójának azonban nem az a baja, hogy más. Hanem hogy Agatha Christie-idegen. Akció hőssé alakítani a belga nyomozót teljesen érthetetlen megoldásnak tűnik. És sajnos a filmet az sem menti meg, hogy egy percig sem sajnálták a pénzt a sztár parádéra. Sőt. Mintha ettől még nyomottabb lenne az alkotás. Persze lehet, a nevek láttán (Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley stb.) kialakuló elvárásokban van a hiba. De sajnos úgy fest, még ezt leszámítva is haloványak a karakterek. Poirot extrém méretű bajszát pedig soha nem fogjuk megérteni.

A keserű szájíz ellenére a Christie-rajongók számára talán kötelező a darab, már csak azért is, hogy tapasztalataik alapján kritizálhassák a filmet.

 

A film elérhető a MediaMarkt polcain! A DVD ára 2999 Ft

 

És ha még ez sem lenne elég, létezik egy 2001-es verzió is. Sőt, Stanley Tucci nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy bár hatalmas tisztelője David Suchet karakterének, maga is szívesen a belga nyomozó bőrébe bújna. Biztosra vesszük tehát, hogy 2017-ben közel sem utoljára futott ki az Orient expressz szerelvénye…

57740cookie-checkHárom a filmes igazság: végignéztük Poirot gyilkos vonatozásait