Budapest hivatalosan is VB résztvevő: így parádéznak Will Smith-ék az orosz városnak álcázott budai utcákon!

Lassan hozzászokhatunk, hogy ha Moszkvában játszódó, nagy költségvetésű filmet forgatnak, hazánk fővárosa szolgáltatja a díszletet. A Vörös veréb és a Die Hard 5 után lehet, már nem lepődünk meg azon sem, hogy a 2018-as labdarúgó világbajnokság hivatalos dala, a Live it up! többek között Óbudán játszódik. Hány magyar helyszínt vagy személyt ismer fel? Segítsen nekünk összeszámolni a főváros VB szereplésének mozzanatait!

Romos, “gettó” hangulatot idéző elemekben úgy fest, világbajnokok vagyunk. Nyilván az sem hátrány, hogy hazánkban még mindig olcsó a munkaerő és feltehetően egy oroszországi forgatáshoz képest kevesebb korlátozással és papírmunkával jár elfoglalni egy-egy teret, utcát, mondjuk egy videoklip rögzítéséhez.

A Will Smith közreműködésével készült foci himnusz bár alapvetően a világon semmiben sem kapcsolódik hozzánk (még játékvezetői szinten sem képviseltetjük magunkat a tornán, de a következő világesemény helyszíne sem Magyarország lesz), mégis nyomokban hungarikumot tartalmaz. Mindenek előtt nézzük meg a videót, ha még nem tettük volna…

És akkor jöjjenek a hazai részletek. Mit fedezhet fel az éles szemű, magyar néző a klipben? Többek között Magyarország legnagyobb lakóépületének, az óbudai „Faluháznak” EU-s pénzből újraszínezett látványát. De feltűnik egy-egy epilepsziát okozó villanás erejéig a Károly Körúton futó sárga villamos, vagy éppen az Arany Csapat egy pesti tűzfalra festett képe. Az Óbudai szigetre vezető híd meg már szinte főszereplőnek számít, ahogy az a graffitikkel ékesített, elhagyott gyár is, amelyben Will Smith őrjöng néhány gyerek társaságában.

A videóban az amerikai színész-rapperen felül megfordul még Nicky Jam, szintén az Egyesült Államokból származó, dominikai és puerto rico-o szülőkkel büszkélkedő zenész, valamint egy albán énekesnő, Era Istrefi, csak hogy a dolog még színesebb és kaotikusabb legyen. A hölgyet egyébként mi nem ismertük, a 2016-os nagy dobásának titulált Bonbon című szám alapján a “pristinai Rihanna” királynői jelzővel illetnénk.

A szám egyébként teljesen jól illik a stadionok fieszta hangulatához: kifejezetten passzol az esetlegesen artikulálatlan óbégatást kedvelő férfiak és a hátsó fertályat ütemesen rázni kívánó hölgyek számára.

A szöveg mondanivalója alapvetően néhány koncentráltan kifejtett téma köré csoportosul:

  • egy életünk van, ne gatyázzunk, mert nem lesz második esélyünk
  • legyen rendbe a kondid és minden oké lesz
  • mutogasd büszkén a zászlód, de ne feledd, “egy a nemzet”!
  • az irigység a buli velejárója

 

A fentiekből több dolgot nem értünk, de hát kik vagyunk mi, hogy mások dalszövegeit elemezgessük? A lényeg úgyis annyi:

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Oh-oh, oh-oh-oh-oh

Ha kíváncsi lenne rá, hogyan készült a videó, természetesen gondosan szerkesztett formában az is megtekinthető. Igaz, a felvételek a csak kissé öltöző szagú férfi buliba engednek bepillantást, a stúdió munkák kapcsán (a csivava rajongóktól ezúton is előre elnézést kérünk). Ugyanebből a videóból kiderül, hogy a nagyjából 30 szóból álló szám szövegeket ma már felemelt telefon kijelzőről olvassák a művészek. Bízzunk benne, ha lesz élő verzió a megnyitón, az előadók jól látják majd a súgógépet, vagy lesz, aki tartja nekik a telefont.

És ami a legfontosabb:

várjuk azon időmilliomosok és/vagy zseniálisan gyors észjárásúak és szeműek kommentjeit, itt a facebook poszt alatt, akik még több magyarországi helyszínt, esetleg szereplőt tudnak nálunk felsorolni a VB hivatalos, FIFA készítette dalából!