Balkán csevap serpenyős lepénykenyérrel majonézes káposztasalátával
Balkán csevap serpenyős lepénykenyérrel majonézes káposztasalátával
Összetevők
Serpenyős lepénykenyér hozzávalói
- 450 g liszt
- 15 g élesztő
- 200 ml langyos víz
- 150 g joghurt
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- ¼ mk fokhagyma granulátum
- 2 ek olívaolaj
- petrezselyem, vaj
Majonézes káposztasaláta hozzávalói
- ½ fej fehérkáposzta
- ¼ fej lilakáposzta
- 1 nagyobb hagyma
- 1 sárgarépa
- 2 ek tejföl
- 1 ek majonéz
- 1 tk mustár
- 1 tk citromlé
- 1 kk cukor
- Só, bors
Csevap hozzávalói
- 800 g darált hús (sertés-marha)
- 1 tk só
- ¼ mk bors
- ½ mk fokhagymagranulátum
- 1 mk kakukkfű
- 1 mk rozmaring
- 1 mk oregánó
- 1 mk füstölt paprika
Elkészítés
Serpenyős lepénykenyér elkészítése
- A lisztet beleöntjük a dagasztótálba, a közepébe egy kis mélyedést alakítunk ki. Belemorzsoljuk az élesztő, majd ráöntjük a langyos vizet. Pár perc után hozzáadjuk a többi összetevőt, majd géppel jól kidolgozzuk. Kiolajozott tálba tesszük, majd 1 órán keresztül pihentetjük.
- A megkelt tésztából kedvünk szerint kisebb-nagyobb golyókat, csípünk ki, majd gombóccá formáljuk. Ezeket a kis tésztagombócokat pár percig pihentetjük, majd kézzel, (hasonlóan, mint a lángosnál) óvatosan kihúzogatjuk. Cél, hogy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú kis körformát kapjunk. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a felületét, majd kissé nyomkodjuk bele. Ezeket a kis lepényeket serpenyőben, vagy ami a leginkább stabil hőfokon dolgozik, elektromos óriás palacsintasütőn megsütjük. Nagyjából 1-1 perc kell nekik oldalanként. Hogy még finomabb legyen egy kevés vajjal is megkenhetjük a felületüket.
- Felhasználásig nedves konyharuhával takarjuk le, így nem fog kiszáradni.
- Tipp: A kis lepénykenyér jól bírja a fagyasztást, érdemes egyszerre többet készíteni, majd fagyasztóban tárolni. Felhasználás előtt serpenyőben kicsit pirítsunk rá.
Majonézes káposztasaláta elkészítése
- A káposztákat és a hagymát a konyhai robotgép szeletelő tárcsáján, a répát pedig a reszelő tárcsa segítségével felszeleteljük, illetve lereszeljük.
- Az öntethez a tejfölt jól összekeverjük a majonézzel, a mustárral a citromlével a cukorral a sóval és a borssal.
- Hozzákeverjük a feldolgozott zöldségekhez, hűtőbe tesszük, hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
- 2-3 óra ideálisan jót tesz neki, de természetesen azonnal is fogyaszthatjuk.
Csevap elkészítése
- A húst az alapanyagokkal együtt jól összekeverjük, majd kedvünk szerint kisebb méretű nyárs pálcikára nyomkodjuk.
- A sütést kontaktgrillen végeztem, maximum hőfokon nagyjából 2 perc alatt.
- Jó étvágyat!