Receptek az
támogatásával
Bárányburger zöldfűszer pestoval es fetakrémmel
Bárányburger zöldfűszer pestoval és fetakrémmel
Összetevők
- 400 gr kenyérliszt BL80
- 200 gr natúr joghurt
- 50 gr cukor
- 25 gr vaj
- 15 gr só
- 25 gr élesztő
- 2 egész tojás
Elkészítés
1) Dagasztás és kelesztés
- Először klasszikus édes bucikat sütünk, de aszokottnál kisebb méretben. A legjobb eredmény elérése érdekében ügyeljünk rá,hogy minden nyersanyag szobahőmérsékletű legyen. Mérjük ki az összetevőketegy keverőtálba, és dagasztókarral keverjük addig, míg a tészta sima fényesfelületű lesz, és már nem ragad az edény falához. Takarjuk le egykonyharuhával, és meleg helyen kelesszük meg annyira, hogy legalább dupláranövekedjen.
2) Előkészítjük a tepsit
- Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk kb. 2 ujjnyivastagra a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű pogácsa-szaggatóval szúrjuk ki a bucikalapját. Készítsük elő a tepsit. Legjobb, ha szilikonos sütőpapírt használunk,ezzel liszt és zsiradék nélkül, tapadásmentes felületen keleszthetjük, majdsüthetjük készre a bucikat. A kiszúrt tésztát formázzuk meg úgy, hogyujjainkkal a lisztezett aljához húzzuk le az oldalát, ezzel tudjuk biztosítani,hogy a kelesztéskor és a sütésnél szép formásak maradjanak.
3) Megsütjük a bucikat
- A második, sütés előtti kelesztéshez állítsuk asütőt 30 fokra, hőlégbefúvás nagy hőfok programra. Félidőben kenőecsetsegítségével kenjük meg tojással egyenletesen a bucik tetejét, és szórjuk meglenmaggal, majd tegyük vissza a sütőbe keleszteni. Ha a tészta érintésrepudingos állagú, akkor elérte a megfelelő állapotot, és elkezdhetjük sütni. 220fokon, hőlégbefúvás, nagy hőfok programon 10- 12 perc alatt süssük készre.
4) Zöldfűszer-pesztót készítünk
- Amíg a bucik sülnek, elkészítjük azöldfűszer-pesztót: egy aprítógépbe dobjuk a friss mentát, bazsalikomleveleketés koriandert, hozzáöntjük az olívaolajat, majd sózzuk, borsozzuk és rászórjuka tökmagot. Az egészet addig pürésítjük, míg szép élénkzöld, krémes állagot nemkapunk. A pesztót tálalásig félretesszük.
5) Kisütjük a bárányburgereket
- A darált bárányhúst sózzuk, borsozzuk, majd őröltrómai köménnyel, füstölt paprikával és korianderrel ízesítjük. A húst jóalaposan összegyúrjuk, majd pedig kis gombócokat, abból pedig lapos korongokatformázunk. Egy serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat, majd 1,5-2 percigsütjük a bárányburgerek mindkét oldalát.
6) Fetakrémmel tálaljuk
- Elkészítjük a fetakrémet. Egy kisebb edénybebelemorzsoljuk a fetasajtot, hozzáöntjük a tejszínt, és az egészet addigmelegítjük, míg krémes állagúvá nem válik.Tálaláskor a frissen kisütött bucikat félbevágjuk, megkenjük fetakrémmel,ráhelyezünk egy kevés rukkola salátát, és erre ültetjük rá a kisült burgereket.A tetejükre még teszünk keveset a zöldfűszeres pesztóból, és azon nyomban, mégforrón kínáljuk.* A bucikat Electrolux CombiSteam gőzsütőben sültek, a beállítások ennekmegfelelően vannak megadva.