Citromtorta
Citromtorta
Összetevők
Hozzávalók (20 cm tortaformához)
Vajas piskótához
- 250 g vaj
- 180 g porcukor
- 4 db tojás
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 250 g liszt
- 1 db citrom reszelt héja és leve
Krémhez
- 500 g mascarpone
- 250 ml habtejszín
- 1 db citrom héja
- 1 db citrom leve
- 120 g porcukor
Elkészítés
Elkészítés
- A vajas piskótához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzá adjuk a citromhéját, levét és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojást és alaposan elkeverjük. Ezután mehet bele a sóval és sütőporral elkevert liszt. Szépen eldolgozzuk, így egy sűrű, kenhető tésztát kapnunk. Sütőpapírral bélelt formában 160 fokon 40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A krémhez a krémsajtot a citromhéjával és levével kikeverjük, hozzá adjuk a cukrot és a felvert tejszínnel lazítjuk. A kihűlt piskótát két felé vágjuk, majd megtöltjük a krémmel és kívülről is leburkoljuk vele. Tálalás előtt hűtőben 2 órát pihentetjük. A tetejét citromszeletekkel és rozmaringgal díszítjük.