Francia hagymás gombaleves cipóban
Ez a recept nemcsak a hagyományos francia konyha szerelmeseinek fog tetszeni, hanem azoknak is, akik keresik az újításokat és szeretnék egy kicsit felrázni az otthoni konyhai rutint. A cipóban tálalt hagymás gombaleves nemcsak ínycsiklandó látványt nyújt, de az étel és a kenyér harmóniája valódi gasztronómiai élményt nyújt minden falatban.
Francia hagymás gombaleves cipóban
Összetevők
- 3 nagyobb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 g vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek méz
- 1,5 dl száraz fehérbor
- Só
- Bors
- ½ mk kakukkfű
- 1 babérlevél
- 10 db barna csiperke
- 2 liter zöldség alaplé
- 2 ek szójaszósz
- 2 dl tejszín
- Cipó tálaláshoz
- Sajt tálaláshoz
Elkészítés
Elkészítése:
- A vajat és az olívaolajat egy fazékba tesszük a mézzel együtt, majd illatosra karamellizáljuk.
- Beleforgatjuk a felszeletelt hagymákat, közben egy csipet sót adunk hozzá.
- Hozzáöntjük a fehérbort, majd pár percig főzzük, míg az alkohol elpárolog.
- Hozzátesszük a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
- Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a hagyma világosbarnára karamellizálódik.
- Közben felszeleteljük a gombát, majd, amikor kellemes barna a hagyma, akkor hozzáadjuk a gombát is. Együtt pirítjuk pár percig, majd felöntjük az alaplével. Hozzákeverjük a szójaszószt, és 10-12 percig főzzük.
- A végén beleöntjük a tejszínt, rottyantunk egyet rajta és el is készültünk.
- A cipó közepét kivesszük, majd sütőben megpirítjuk, ezzel érjük el, hogy ne ázzon át olyan gyorsan a levestől.
- A forró levest ezután bele is merhetjük a cipóba. Kedvünk szerint sajttal megszórjuk, majd visszatesszük a sütőbe, hogy szépen rápiruljon.
- Jó étvágyat!