Hagyományos sütnivaló kolbász
Azt gondolnánk ördöngösség, vagy disznóvágások kiváltsága egy finom házi sült kolbász, de nem, Ebben a receptben és videónkban megmutatjuk, hogy jó gépekkel gyorsan, hatékonyan lehet szinte bárhol, bármikor házi, sütnivaló kolbászt készíteni.A húsdarálástól kezdve egészen a kisütésig minden lépést a konyhában csináltunk, a takarítás, ami egy mumus tud lenni, az is gyorsan megvolt.
Hagyományos sütnivaló kolbász
Összetevők
- 1600 g sertéstarja
- 400 g füstölt tokaszalonna
- 14 g só
- 8 g őrölt bors
- 8 g őrölt köménymag
- 30 g őrölt pirospaprika
- 20 g zúzott fokhagyma
- Sózott sertés vékonybél
Elkészítés
Elkészítés
- Legelőször a sózott sertés vékonybelet, langyos vízbe beáztatjuk, ezzel eltávolítjuk a sóréteget, valamint az áztatás közben kellően felpuhul.
- A sertéshúst a tokaszalonnával együtt nagylyukú darálótárcsán ledaráljuk, majd a fűszerekkel együtt jó alaposan összedolgozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a massza homogén egyenletesen fűszeres legyen.
- A húsdarálóra rászereljük a kolbásztöltő tartozékot, vagyis kivesszük a nagylyukú tárcsát a helyére pedig a fekete műanyag töltőtárcsát tesszük. A menetes lezáró tárcsával pedig a vékonyabb átmérőjű töltőfejet rögzítjük a fém házhoz.
- A darálthúsból egy csipetnyi adagot kiveszünk, majd a cső külső felületét vékonyan megkenjük, vagyis bezsírozzuk, hogy a bél könnyedég rá tudjon csúszni.
- A beáztatott vékonybelet kivesszük a vízből, majd óvatosan ráhúzzuk a csőre.
- A fűszerezett darálthúst fokozatosan adagoljuk, majd a „tömő” tartozékkal folyamatosan rásegítünk, hogy egyenletesen jöjjön a csőből a hús. Amikor elindul a húspép, a tenyerünket folyamatosan mozgatva engedjük a bélbe, ügyelve arra, hogy kellően feszes legyen, de semmiképpen sem kemény, mert szükség lesz a helyre az eltekerés miatt, valamint később is tudjuk még korrigálni a telítettséget.
- Amikor elég hosszúnak találjuk a kolbászt, kedvünk szerinti nagyságú kisebb, közepesebb kolbászkákat alakítunk ki, egyszerűen csak úgy, hogy kétszer-háromszor megtekerjük.
- Amikor elkészültünk süthetjük is azonnal, mi airfryerben sütöttük ki, sütés előtt hústűvel néhány helyen megszurkáljuk, 200 fokon 15 percig sütjük, így lesz finom, ropogós.
- Friss kenyérrel, mustárral, tormával fogyasztjuk
- Jó étvágyat!