Halloweeni erdei gyümölcsös pite
Halloweeni erdei gyümölcsös pite
Összetevők
Vajas pitetészta hozzávalók
- 230 g liszt
- 40 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl
- 1 tojássárgája a lekenéshez
Erdei gyümölcsös töltelék hozzávalók
- 450 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 90 g cukor
- Vanília aroma
- ¼ mk őrölt fahéj
- 1 ek keményítő
Elkészítés
Vajas pitetészta elkészítése
- A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vajat és elmorzsolom benne. Hozzáteszem a tojást és a tejfölt is, majd kézzel gyorsan összedolgozom.
- 60-40 százalékos arányban elosztom, majd mindkét tésztát egyenként, két sütőpapír között 3 mm vastagságúra, az alját a 20 cm-es forma méretére, a tetejét a sablon méretére igazítva kinyújtom.
- A nagyobb rész lesz az alja a kisebb pedig a tetején a díszítéshez kell.
- A kinyújtott tésztákat 30-40 percre hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket.
Erdei gyümölcsös töltelék elkészítése
- A fagyasztott gyümölcsöt egy vastagfalú edénybe teszem. Hozzáöntöm a cukrot és a vanília aromát is, fahéjjal fűszerezem. Kíméletesen felfőzöm, míg a gyümölcs levet ereszt. Ebből a léből merek a keményítőre egy másfél decinyit, majd jól elkeverem. A keményítős sűrítőanyagot visszaöntöm a gyümölcsraguba, majd pár perc alatt sziruposra sűrítem. Hagyom kihűlni.
- A pihentetett pitetészta nagyobbik részét szépen belesimítom a sütőformába, a felesleget, ha van egy késsel levágom a pereméről. Belekanalazom a gyümölcsragut, majd elkészítem a mintát a tetejére.
- A pitetészta kisebbik részére ráhelyezem a sütőpapírra átrajzolt sablon formát, rásimítom, majd egy hústűvel fél centinkként megszurkálom a kontúrja mentén. Leveszem a papírt róla, majd egy éles késsel körbevágom a mintát.
- A kivágott tésztamintát ráhelyezem a gyümölcsre, kis tésztadarabokkal díszítem a levelekre fogpiszkálóval erezetet karcolok.
- Tojássárgájával óvatosan lekenem a mintát, majd 160 fokon 30 percig sütöm.
- Jó étvágyat!