Juicy Lucy burger fehérboros hagymalekvárral
Juicy Lucy burger fehérboros hagymalekvárral
Összetevők
Buci összetevői (8 db)
- 450 g liszt
- 15 g élesztő
- 1 tojás s
- 150 g joghurt langyos
- 150 g tej langyos
- 1,5 kk cukor
- 1 kk só
- 30 g olaj
- Tojássárgája
- Szezámmag
Hagymalekvár összetevői
- 4 nagyobb fej hagyma
- 1 ek cukor
- 20 g vaj
- Só
- Bors
- Kakukkfű
- 1 dl fehérbor
Juicy Lucy húspogácsa összetevői (8 db)
- 800 g darált hús sertés-marha
- Só
- Bors
- Cheddar sajt
Elkészítés
Buci elkészítése
- Kimérjük a lisztet, majd egy mélyedést formázunk a közepébe. Ebbe tesszük az elmorzsolt élesztőt. Rászórjuk a cukrot, majd felöntjük a langyos tejjel és a joghurttal. Várunk pár percet, hogy az élesztő elinduljon, majd a többi hozzávalót is hozzáadagoljuk egyenként. Géppel alaposan kidolgozzuk, majd langyos helyen 1 órát pihentetjük. Miután a duplájára kelt elfelezzük a tésztát, melyet további 4 részre osztunk. A tészta másik felét letakarva félretesszük. A négy részre szeparált kis tésztadarabokból gombócokat alakítunk ki.
- A kis gombócokat úgy formázzuk, hogy a felületük sima legyen, a formája pedig szép gömbölyű.
- Enyhén kiolajozott airfryer sütőformába helyezzük, egymástól kellő távolságra.
- Lefedjük, majd langyos helyen újabb 25 percig pihentetjük. Miután a kis labdáink újra megduzzadtak, tojássárgájával egy ecset segítségével lekenjük a felületüket.
- Megszórjuk a szezámmaggal, majd 150 fokon 15-16 percig airfryerben aranybarnára sütjük.
- Az elkülönített tésztával ugyanígy járunk el, összesen 8 db közepes méretű bucink lesz a végén.
Hagymalekvár elkészítése
- A cukrot egy vastagfalú lábasban óvatosan megkaramellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, hagyjuk, hogy felolvadjon. Hozzátesszük a felszeletelt hagymát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. Hozzáöntjük a fehérbort, majd kíméletesen főzzük nagyjából 20-25 percig. Ezalatt a hagyma kellemesen megkaramellizálódik, világos barna színt kap és kellően megpuhul.
- Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Juicy Lucy húspogácsa elkészítése
- A darált húst sózzuk borsozzuk, majd jól összekeverjük. 50 g-os kis golyókat mérünk ki, összesen 16 db-ot.
- A húsgolyókat kézzel egy szilikonlapon, vagy olajozott deszkán kettesével jól kinyomkodjuk, majd egy lapos négyzetre vágott cheddar sajtot nyomunk az egyik közepébe. Erre helyezzük a másik húspogácsát A peremén kissé összenyomkodjuk, majd szabályos kört alakítunk ki belőle. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
- A húspogácsákat sütés előtt 15 perccel kivesszük a hűtőből, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A sütést kontakt grillben végezzük, a legmagasabb hőfokon. Hamburger húspogácsa sütéshez az egyik legjobb eszköz a kontaktgrill, mert egyenletesen sül át, valamint így érjük el, hogy megmaradjon a lapos formája, vagyis a sütés alatt nem fog összeugrani.
- A hamburgert kedvünkre ízesíthetjük. Én a klasszikus BBQ ízvilágot követve, pirított baconnal, ropogós jégsalátával, csemegeuborkával és a szaftos húspogácsával, valamint a a karamellizált hagymalekvárral pakoltam össze. A hamburger lepirított bucijait pedig BBQ szósszal kentem le.
- Fogyasztás előtt közvetlenül 20 mp-re tegyük mikróba, hogy kellemes meleg legyen.
- Jó étvágyat!