Karácsonyi sajttortás pite
Sajttorta – a világ kedvenc desszertjeA sajttorta mindig telitalálat, legyen szó születésnapról vagy egy egyszerű hétköznapi desszertről. Ez a recept a krémes állagú, édes és savanykás ízek tökéletes harmóniáját kínálja. Könnyen és ami még fontosabb, gyorsan elkészíthető, kezdők is próbálkozhatnak vele.
Sajttorta – a világ kedvenc desszertje
Összetevők
Hozzávalók: 26 cm-es piteformához
- 250 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 80 g vaj
A krémhez:
- 500 g krémsajt
- 150 g cukor
- csipet só
- vanília kivonat
- 2 nagy tojás
- 80 g tejföl
- 60 ml tejszín
- 1 citromlé
Elkészítés
Elkészítés:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a tojást és vajat, majd alaposan összegyúrjuk.
- Ha nagyon lágy lenne a tészta, akkor tegyük be a hűtőbe 15-20 percre. Nyújtsuk ki egy lisztezett felületen akkorára, hogy kicsivel nagyobb legyen, mint a forma. Tekerjük fel óvatosan a nyújtófára és emeljük át az alul sütőpapírral bélelt piteformába. Egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába és tapasszuk a forma oldalára a tésztát. Ha a forma szélén marad kevés lelógó része a tésztának, azt késsel vágjuk le. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
- A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a tejszínt kihabosítjuk egy kicsit, belekeverjük a tojást, a citromlevet majd a formába öntjük. 170 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük, nem baj ha a közepe még remegős, hűlés közben megdermed. A pitét 2-3 órás hűtőben való pihentetés után tálaljuk.