Karácsonyi sajttortás pite

Sajttorta – a világ kedvenc desszertje
A sajttorta mindig telitalálat, legyen szó születésnapról vagy egy egyszerű hétköznapi desszertről. Ez a recept a krémes állagú, édes és savanykás ízek tökéletes harmóniáját kínálja. Könnyen és ami még fontosabb, gyorsan  elkészíthető, kezdők is próbálkozhatnak vele.

Sajttorta – a világ kedvenc desszertje

Összetevők

Hozzávalók: 26 cm-es piteformához

  • 250 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 80 g vaj

A krémhez:

  • 500 g krémsajt
  • 150 g cukor
  • csipet só
  • vanília kivonat
  • 2 nagy tojás
  • 80 g tejföl
  • 60 ml tejszín
  • 1 citromlé

Elkészítés

Elkészítés:

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a tojást és vajat, majd alaposan összegyúrjuk.
  • Ha nagyon lágy lenne a tészta, akkor tegyük be a hűtőbe 15-20 percre. Nyújtsuk ki egy lisztezett felületen akkorára, hogy kicsivel nagyobb legyen, mint a forma. Tekerjük fel óvatosan a nyújtófára és emeljük át az alul sütőpapírral bélelt piteformába. Egyenletesen nyomkodjuk bele a forma aljába és tapasszuk a forma oldalára a tésztát. Ha a forma szélén marad kevés lelógó része a tésztának, azt késsel vágjuk le. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
  • A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a tejszínt kihabosítjuk egy kicsit, belekeverjük a tojást, a citromlevet majd a formába öntjük. 170 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük, nem baj ha a közepe még remegős, hűlés közben megdermed. A pitét 2-3 órás hűtőben való pihentetés után tálaljuk.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!