Mákos guba – az örök klasszikus újragondolva
A mákos guba szinte minden magyar család kedvence, de most egy modern csavarral tesszük még izgalmasabbá! Ebben a receptben a hagyományos ízek találkoznak egy kis kreativitással, hogy még finomabb és különlegesebb desszertet tehess az asztalra.
Mákos guba – az örök klasszikus újragondolva
Összetevők
Hozzávalók:
- 400 g fonott kalács
- 300 ml tej
- 150 ml tejszín
- 40 g vaj
- 2 tojássárgája
- 40 g porcukor
- 40 g méz
- 80 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
Krémhez:
- 500 ml tej
- 4 tojássárgája
- 100 g cukor
- vanília aroma
- 250 ml tejszín
- 40 g keményítő
Elkészítés
Elkészítése
- A tejet, a tejszínnel és a vajjal összemelegítjük majd egészen forráspontig melegítjük. A tojássárgáját kihabosítjuk a porcukorral és a mézzel és ezt a kettőt folyamatos keverés mellett egymáshoz öntjük. A kalácsot felkarikázzuk és leöntjük először a kikevert krémmel, majd ráborítjuk a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákot, és ezt alaposan, de finom mozdulatokkal összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 15-20 percig sütjük. A krémhez a tejet feltesszük melegedni a vanília aromával. A tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral és a keményítővel, majd hozzácsorgatjuk a tejhez és folyamatosan kevergetve addig főzzük, ameddig kissé be nem sűrűsödik. Az így kapott krémet addig hűtjük, ameddig szobahőmérsékletű nem lesz, majd belekeverjük a habbá vert tejszínt. A gubát és a krémet rétegezve poharakba töltjük. Tetszés szerint díszítjük.