Karamellás csokoládés mini tart
Karamellás csokoládés mini tart
Összetevők
Hozzávalók 8 db 12 cm
Tésztához
- 280 g liszt
- 120 g vaj
- 1 db tojás
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
Csokoládékrém:
- 200 g csoki
- 200 ml tejszín
Karamellszósz:
- 125 g cukor
- 2 ek víz
- 75 ml tejszín
- 25 g vaj
- 1 csipet só
Krémhez:
- 250 ml tejszín
- 100 g fehércsoki
- 250 g mascarpone
- vanília kivonat
Elkészítés
Elkészítés:
- A tésztához a hideg vajat felkockázzuk, a száraz összetevőkkel eldolgozzuk egy robotgép segítségével, ha ez megvan hozzá adjuk a tojást. Amikor összeállt a tészta, két sütőpapír között kinyújtjuk kb. 2mm vastagságra és egy órára a hűtőbe tesszük. A karamellkrémhez a cukrot és a vizet egy lábasban összeolvasztjuk, mikor aranybarnára karamellizálódott hozzá adjuk a tejszínt, a vajat és a sót, hagyjuk kihűlni. A csokoládékrémhez a tejszínt felforraljuk és a felaprított csokoládéra öntjük, várunk pár percet míg elolvad majd egyneművé keverjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. A hideg tésztából köröket szúrunk ki pogácsaszaggatóval. Ezeket a kis korongokat rakjuk a sütőforma mélyedéseibe, enyhén belenyomkodjuk, megszurkáljuk, majd 30 percre a fagyasztóba tesszük. Fontos, hogy fagyott állapotban kerüljön kisütésre, hogy ne deformálódjon. A vanília krémhez az olvasztott fehércsokit a mascarponéval, a kevés tejszínnel és a vaníliával felverjük. A kifagyott tésztát 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem maradt más hátra, mint megtölteni a kisült tartokat. A tészta aljára először a karamell kerül majd erre jön a csokikrém, a tetejét pedig a vaníliakrémmel zárjuk le. Tetszés szerint díszítjük.