Receptek az
támogatásával
Spárga és édeskömény hollandi mártással
Spárga és édeskömény hollandi mártással
Összetevők
- 1400 gr zöldspárga
- 1 fej édeskömény
- 2 tojássárgája
- 100 gr vaj
- 1 tk frissen facsart citromlé
- só
- őrölt fehérbors
Elkészítés
1) Gőzöljük a zöldségeket
- A megmosottzöldspárgáknak egyesével pattintsuk le a fásabb alsó részét. Az édesköménytvágjuk fel kb. egy centi vastag szeletekre. Tegyük a szeleteket egy tepsire, éspakoljuk melléjük a zöldspárgákat is. A gőzsütőt töltsük fel vízzel, majd 15perc alatt gőzöljük készre a zöldségeket.
2) Hollandimártást készítünk
- Helyezzünk vízgőz föléegy keverőtálat és üssük bele a két tojássárgáját. A tojásokat folyton kevervemelegítsük fel 62 fok körüli hőmérsékletre, majd a gőzről levéve adjunk hozzá 2vékony szelet hideg vajat és keverjük addig, míg a vaj felolvad. Tegyük visszaa gőz fölé a tálat, hogy ismét átmelegedjen a vajas-tojásos keverék, ügyelvearra, hogy ne hevüljön fel túlzottan. Vegyük le a gőzről, és a folyamatotismételgetve keverjünk a tojásokhoz összesen 100 gramm vajat, amíg az egészszép pasztelsárga színt és könnyű krémes állagot kap.
3) Tálaljuk
- Ízesítsük a hollandimártást: adjuk hozzá a friss citromlevet, sót és őrölt fehérborsot. Az egészetmég egyszer alaposan keverjük össze, és tálalásig tartsuk 40 fokon. Amegpárolt zöldspárgát és édesköményt tálaljuk tányérra, és öntsük le a melegentartott hollandi mártással. Szórjuk meg kevés durva szemű tengeri sóval, ésmáris fogyaszthatjuk.