Sült fokhagymakrémleves cipóban tálalva
Sült fokhagymakrémleves cipóban tálalva
Összetevők
Hozzávalók:
- 2 egész fokhagymagumó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej hagyma
- 20 +20 g vaj
- Olívaolaj
- Só, bors
- 600 ml zöldség alaplé
- 200 ml tejszín
- Cipó a tálaláshoz
- Petrezselyem zöldje
Elkészítés
Elkészítése:
- A fokhagymagumókat alufóliára helyezzük, egy kis csomagot formázunk. Olívaolajjal meglocsoljuk, enyhén besózzuk. Az alufóliába becsomagoljuk, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Sütőtől függően akár 30 perc is lehet a sütési idő, az a biztos, ha 20 perc után egyszer ránézünk, és amennyiben kellemes világosbarna a gumó héja, akkor jó.
- Amíg sül a fokhagyma, addig 20 g vaj és olívaolaj keverékén a finomra vágott hagymát megdinszteljük.
- Miután megsült a fokhagyma óvatosan levágjuk a végét, belenyomjuk a megsült krémes fokhagymát a puhára dinsztelődött hagymához. Legyünk óvatosak, mert forró. Hozzákeverjük a lereszelt nyers fokhagymagerezdeket is, sózzuk, borsozzuk. Hozzáönjük az alaplevet, majd rottyantunk egyet rajta. Ezután mehet hozzá a tejszín, és pár percig főzzük.
- A cipó belsejét kivesszük, felkockázzuk, majd 20 g vaj és egy kevés olívaolaj keverékén kellemesen körbe piritjük. Az aranybarnára pirított kenyérkockákat beletesszük a turmixgépbe, erre kerül a forró leves. 2-3 percet várunk, hogy a kenyér jól magába szívja a levest, majd selymesre mixeljük.
- A kibelezett cipót 200 fokon 5 percig pirítjuk, így lesz stabil, vagyis gond nélkül tudjuk tálalni benne a krémlevest, nem fog elázni.
- Fogyasztás előtt finomra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
- Jó étvágyat!