Süni choux / francia fánk (sú) / képviselőfánk
Süni choux / francia fánk (sú) / képviselőfánk
Összetevők
Mennyiség: 10 db
Tésztához
- 70 g liszt
- 65 g vaj
- 65 g víz
- 65 g tej
- 5 g cukor
- csipet só
- 2 db tojás (M-es)
Ropogós morzsa
- 50 g cukor
- 50 g liszt (kakaósan: 5 g kakaó, 45 g liszt)
- 40 g puha vaj
Krémhez
- 4 db tojássárgája
- 450 ml tej
- 70 g cukor
- 35 g keményítő
- 150 ml tejszín
Elkészítés
Elkészítés
- A krémhez csomómentesre keverjük a sárgáját a cukorral, a kevés tejjel és a keményítővel, a maradék tejet feltesszük forrni, ha felfőtt összekeverjük a sárgájával majd visszatesszük az egészet a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a kihűlt krémmel. A morzsához a lisztet a cukrot és a vajat összegyúrjuk és két sütőpapír között kinyújtjuk, majd hűtőbe rakjuk felhasználásig. Tésztához egy lábasban a vizet, a tejet, a vajjal, a cukorral és a sóval összeforraljuk majd hozzáadjuk a lisztet és fakanállal egyneművé keverjük. Kevergetve hűtjük és több részletben hozzáadjuk a tojást. Alaposan összedolgozzuk majd egy nyomózsákba töltve 4-5 cm átmérőjű gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. A megdermedt morzsát korongokra szaggatjuk és mindegyik gombóc tetejére teszünk egyet. 180 fokos előmelegített sütőben légkeverés nélkül 30 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek a fánkok ketté vágjuk őket és megtöltjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.