Süni choux / francia fánk (sú) / képviselőfánk

 

Süni choux / francia fánk (sú) / képviselőfánk

Összetevők

Mennyiség: 10 db

Tésztához

  • 70 g liszt
  • 65 g vaj
  • 65 g víz
  • 65 g tej
  • 5 g cukor
  • csipet
  • 2 db tojás (M-es)

Ropogós morzsa

  • 50 g cukor
  • 50 g liszt (kakaósan: 5 g kakaó, 45 g liszt)
  • 40 g puha vaj

Krémhez

  • 4 db tojássárgája
  • 450 ml tej
  • 70 g cukor
  • 35 g keményítő
  • 150 ml tejszín

Elkészítés

Elkészítés

  • A krémhez csomómentesre keverjük a sárgáját a cukorral, a kevés tejjel és a keményítővel, a maradék tejet feltesszük forrni, ha felfőtt összekeverjük a sárgájával majd visszatesszük az egészet a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Fóliával letakarva hagyjuk kihűlni.
    A tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk a kihűlt krémmel. A morzsához a lisztet a cukrot és a vajat összegyúrjuk és két sütőpapír között kinyújtjuk, majd hűtőbe rakjuk felhasználásig. Tésztához egy lábasban a vizet, a tejet, a vajjal, a cukorral és a sóval összeforraljuk majd hozzáadjuk a lisztet és fakanállal egyneművé keverjük. Kevergetve hűtjük és több részletben hozzáadjuk a tojást. Alaposan összedolgozzuk majd egy nyomózsákba töltve 4-5 cm átmérőjű gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
    A megdermedt morzsát korongokra szaggatjuk és mindegyik gombóc tetejére teszünk egyet. 180 fokos előmelegített sütőben légkeverés nélkül 30 perc alatt készre sütjük.
    Ha kihűltek a fánkok ketté vágjuk őket és megtöltjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!