Sapka szezon? Tippek télvíz idejére, hogy ne úgy fess, mint egy madárijesztő!

Bár a fülvédők pár éve a felnőtt korosztály körében is elterjedtek (fiatalabbaknak: anno csak a gyerekeket riogatták ezzel a termékkel), a többség azért sapkás. Jobb is így, kell a védelem a hidegben a hajtöveknek és hajszálaknak. A szezon hátránya azonban egyértelmű: folyamatosan kócosak vagyunk, a szokásos frizuráinkat pedig agyonnyomja a gyapjú. Mit tehetünk az elfogadható, sőt, a divatos kinézetért? Máris mondjuk!

 

Az Eisntein-effektus

 

Az elektrosztatikának hála egy-egy sapka levétel után az ember úgy néz ki, mint aki belenyúlt a 220-ba. A lapogatás sokszor csak árt a dolognak, a meleg pulóverek ujja tovább fokozhatja az elektromos töltést. A finoman bevizezett haj meg hát…néha különösen néz ki. Na most vagy marad az, hogy le sem vesszük a sapkát (ez is egyre nagyobb divat, nem csak a fülvédő), vagy megpróbálunk tenni valamit a kényelmetlenségek ellen.

 

A lapulevél-effektus

 

A sapkák másik irritáló, végletes hatása a totálisan lelapított haj lehet. Férfiak esetében ez különösen szórakoztató, de a nők sem könnyen ússzák meg a dolgot, bizonyos típusú fejfedők esetén. A tíz ujjal turkálás és hajdobálás ugyan valamicskét segít, de közel sem olyan gusztusos, mondjuk egy étteremben, munkahelyi kifőzdében, vagy akár egy randin (bármennyire is ezt sugallja néhány filmjelenet). Az ételből, kávéból, vagy csak a ruhánk válláról szedegetett hajszálak nem keltenek vonzó benyomást, ráadásul ez a trükk nem vezet tartós sikerhez.

Akkor mit tehetek…?

 

Bár a stílusunkhoz, arcformánkhoz legjobban passzoló frizura nem biztos, hogy beleesik az alábbi kategóriákba, nem árt néha kicsit nyitni és megtalálni az adaptálható hajszerkezeteket. A téli sapkák okoztak szörnyű frizurák ellen három trükkel is szolgálhatunk. A legjobb mindhárommal kísérletezni, így a kinézeted változatos és stílusos maradhat! És hogy mik ezek?

 

  • Fonatok, minden mennyiségben

A fonott copfok, asszimetrikus megoldások, a kiragadott tincsek átváltoztatása jó ideje egyre nagyobb hangsúlyt kap a divat világában. A romantikus, lágy fonatokat szét zilálhatja a sapka, de erősebb hajformázókkal ezt a hatást is el tudjuk érni. A szorosabb, erősebb fonatok jobban bírják a gyapjúval való érintkezés nyűgét. A klasszikus, két kisebb copfba lefutó “parketta” fonások a vagányabb, punk stílus kedvelőinek épp úgy jól állhat, mint a hagyományos magyar néptánc szerelmeseinek. A féloldalon lefutó nagyobb copfok mára sokszor halszálka mintában végződnek. De gyakori az arcél körül készülő, kisebb fonatok íve is.

Bár a haj szerkezete télen a szokásosnál is több környezeti ártalomnak van kitéve, a fonás megoldás lehet a sapka problémára, igaz, cserébe több törődés jár a hajunknak, elsősorban a végeknek.

 

  • Loknik és hullámok

A trendy kinézetet kölcsönző frizurák nem csak az ún. “beach wave” időszakban állják meg a helyüket. A talán valamivel romantikusabb, téli verziót könnyen elkészíthetjük egy-egy kiváló sütővassal és göndörítő eszközzel. De ha a fonatokat nem vetettük meg, a második, harmadik napra, amikorra már azért kezd szétesni a hajkorona, pár mozdulattal hullámos, dús hatást érhetünk el. Mivel a legtöbb ember haja ilyenkorra már kezd lassan zsírosodni, jó eséllyel a textúra lesz annyira nehéz, hogy nem adja meg magát olyan könnyen a sapka “vonzásának”. A hajformázókkal csak csínján bánjunk és figyeljünk oda a hidegnek kitett haj és a sapka alatt kevésbé lélegző fejbőr igényeire!

A loknis frizurák egyébként kiválóan mutatnak sapkával is, így, amennyiben az öltözékünk passzol a sapkánkhoz – és amennyiben alapvetően jól szellőzik a fejbőrünk -, bátran a fejünkön hagyhatjuk a védő egységet beltéren is. A romantikus kötött sapkák egy-egy poncho-val például kiválóan mutathatnak!

  • Egy életmentő anyag: a selyem!

Ha van otthon selyem kendőnk, bátran használjuk a téli időszakban! Akár önmagában, akár sapka alatt kitűnő kiegészítő lehet, ezúttal nem csak látvány szempontjából. A selyem tökéletes védelmet biztosíthat hajszálainknak a hideg ellen és segíthet megelőzni a gyapjú okozta elektromos töltődést. Bár maga a selyem is “vonzza” a hajszálakat, a különbség jelentős. Egy-egy divatosabb darabot pedig le sem kell venni! Egy jól felhelyezett, akár a kontyot, copfot is körülölelő kendőre pedig akár elég egy divatos kalapot feltennünk! A fülünk és a fejünk sem fázik meg, miközben elképesztő divatot diktálhatunk!

 

Fontos! Figyeljünk oda hajunkra a téli időszakban, bánjunk vele az évszaknak megfelelően. Kövessük a hajszálak, a fejbőr változásait és igazítsuk hozzájuk hajápoló szereinket és szokásainkat!

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

117 db különböző, minőségi hajformázó termék

BABYLISS ST330E Diamond Ceramic hajvasaló és göndörítő 2in1 Intense Protect, 11 999 Ft

REMINGTON CI83V6 Keratin Protect kúpvas, 11 799 Ft

BABYLISS MS21E Multi hajformázó 10 in 1, táskával, 11 899 Ft

BABYLISS TW1000E Twist Secret automata hajfonó készülék, 8999 Ft

BABYLISS C1300E Curl Secret 2 ionic cserélhető fejes automata hajgöndörítő, 44 999 Ft

PHILIPS BHB878/00 MoistureProtect automatikus hajgöndörítő, 54 999 Ft