Sennheiser Momentum TW: a tökéletes útitárs

Az idei év kétségtelenül a vezeték nélküli fülhallgatók térhódításáról szólt, így aki most keres karácsonyi ajándékot, jól teszi, ha körülnéz ezen a téren is, mivel ma már a kezdeti darabok után megérkeztek a minőségibb, sőt, kifejezetten prémium kategóriás modellek is. Az alábbiakban is egy ilyet, egészen konkrétan a Sennheiser Momentum TW fülesét járom körül. Az audio-eszközök, elsősorban a fülhallgatók terén a német gyártó megkerülhetetlen óriásnak számít, így viszonylag magas elvárásokkal bontottam ki a dobozkát és […]

Az idei év kétségtelenül a vezeték nélküli fülhallgatók térhódításáról szólt, így aki most keres karácsonyi ajándékot, jól teszi, ha körülnéz ezen a téren is, mivel ma már a kezdeti darabok után megérkeztek a minőségibb, sőt, kifejezetten prémium kategóriás modellek is. Az alábbiakban is egy ilyet, egészen konkrétan a Sennheiser Momentum TW fülesét járom körül.

Az audio-eszközök, elsősorban a fülhallgatók terén a német gyártó megkerülhetetlen óriásnak számít, így viszonylag magas elvárásokkal bontottam ki a dobozkát és előre lelövöm a poént: nem kellett csalódnom. Már a két fülest tároló, úti töltőként is funkcionáló tokkal megvettek, az ugyanis az általam eddig kipróbált hasonló eszközökkel ellentétben nem unalmas műanyag, hanem elegáns szövetborítást kapott. Persze ez nem biztos, hogy a világ legpraktikusabb dolga, mivel valószínűleg könnyebben koszolódik, mint a műanyag tokok, de kétségtelen, hogy nagyon jól néz ki, ha valakinek nem csak a funkció, de a forma is számít, imádni fogja. A doboz belsejében apró mágnesek gondoskodnak róla, hogy a két fülhallgatóval ne kelljen sokat bíbelődni, azok szinte maguktól a helyükre kattannak és stabilan ott is maradnak a következő használatig.

A Sennheiser Momentum TW fülhallgatót letisztult, elegáns megjelenés jellemzi

A két füles Bluetooth 5.0 kapcsolaton keresztül történő párosítása pofonegyszerű és villámgyors, ha pedig kiépült a kapcsolat, akkor stabilan meg is marad, egyszer sem szakadt meg, illetve későbbi használatkor is mire a fülembe raktam a két kis eszközt, már meg is találta a telefonomat vagy a laptopomat. A vezérléssel sincs sok dolga az embernek: elég a két Sennheiser-logóval ellátott fémfelületet pár másodpercre megérinteni és már be is kapcsoltuk a füleseket. Kikapcsolni nem kell, ez automatikusan megtörténik, ha visszahelyezzük őket az USB-C csatlakozással ellátott töltőtokba.

A Momentum True Wireless fülhallgató kiválóan szól

A külcsín után következzék a belbecs, amivel szintén nem fukarkodott a Sennheiser. A Momentum TW füleseken pici, színes LED-ek tájékoztatják a felhasználót a töltöttségi állapotról, itt látható, ha épp keresik a Bluetooth-csatlakozást, vagy ha sikerült rákapcsolódni az általunk kiválasztott eszközre. Egyszerű de ötletes megoldással mutatja az akkumulátorok töltöttségét: a zöld jelzés 50 százalék feletti, a sárga ez alatti töltöttségi szintet jelez, a piros szín pedig arra utal, hogy hamarosan lemerül az akksi. Egy töltéssel egyébként körülbelül négy órát bír, ami nagyjából átlagosnak tekinthető ebben a kategóriában (igaz, jelentős kilengésekkel, akad olyan konkurens, amely csak háro órát bír, míg a prémium kategória tetején az öt órás működés is előfordul).

Ha lemerül, elég csak visszarakni a tokba – persze, ha a tokot előzőleg feltöltöttük – az pedig egyből nekiáll ellátni a fülhallgatókat energiával, egészen pontosan két teljes töltésre képes, egy „teli tank” nagyjából másfél órát vesz igénybe. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy sokkal inkább rátölteni fogunk a fülesekre, lévén, a használat után elrakjuk a zsebünkbe, majd a következő alkalommal újra előkapjuk. A hardver mellé egyébként szoftver is jár: a Sennheiser Smart Control applikáció segítségével mindig pontosan láthatjuk, hogy hány százaléknál járunk, emellett a hangszínt is állíthatjuk (equalizer), illetve akár teljes értékű zenelejátszóként is használhatjuk az appot.

A hangminőség egyébként egészen kiváló, akár zenehallgatásról, akár telefonbeszélgetésről van szó, utóbbinál az úgynevezett „two-mic beamforming” technológia is hozzájárul, hogy a hangunk mindig tiszta és érthető legyen. A basszus nem a legbikább benne, de ez csak annak fog feltűnni, aki kifejezetten az intenzív basszusokból álló zenéket kedveli, ez azonban csak szőrszálhasogatás, mert egyébként a Momentum TW-n a legtöbb stílusú zene kiválóan szólt. A videolejátszás is prímán megy, a szinkron tökéletes, nincs késés.

A Sennheiser logós tok töltőként is funkcionál, az apró mágnesek megkönnyítik a ki-, és behelyezést

Bár nem zajszűrős eszközről van szó, annak fizikai kialakítása miatt kevés zaj szűrődik át a külvilágból – ezt hangizolációnak hívják – ezen segít az úgynevezett Transparent Hearing funkció, amelyet a jobb fülhallgatót kétszer megérintve – vagy a már említett applikáció megfelelő parancsát használva – aktiválhatunk, ilyenkor többet érzékelünk majd a világ zajaiból, ami közlekedés közben rendkívül hasznos. A bal füles felülete egyébként a zenelejátszást, illetve az előre-hátra ugrást teszi lehetővé, de a hangerő fokozását is megtehetjük hosszú érintéssel. A halkításhoz ugyanezt kell tennünk a jobb oldali fülhallgatóval. A kedvenc funkcióm azonban talán az úgynevezett Smart Pause volt, amely feleslegessé teszi a gombok nyomokdását, a zenelejátszás ugyanis azonnal leáll, ha az egyik fülhallgatót eltávolítjuk a fülünkből, míg ha visszahelyezzük mindkettőt, ugyanonnan folytatódik a lejátszás, ahol abbahagytuk.

Azoknak is ajánlott, akik nem szeretik az „agybadugós” fülhallgatót

Magam sem kedvelem ezt a műfajt, mert sokszor kényelmetlen vagy kifejezetten kellemetlen a hallójáratba hatoló műanyag és/vagy gumi érzése, a Sennheiser Momentum TW azonban a szabályt erősítő kivétel. Első pillanattól élmény volt a használata, könnyen és kényelmesen tudtam a helyére tenni, a fülben pedig jellemzően stabilan megmarad, akár lendületesebb mozgás esetén is. Jó, egy szigetkört valószínűleg nem ezzel a legjobb lefutni, de azt simán kibírja, ha a buszmegállóig sprintelnünk kell egyet-egyet.

Összességében a Sennheiser Momentum TW kiváló választás azoknak, akik:

  • olyan vezeték nélküli (true wireless) fülhallgatót keresnek, amely nem csak a hangminőségében de a megjelenésében is extrát tud nyújtani
  • hosszú ideig használható eszközre vágynak, amit csak ritkán kell tölteni
  • nem akarnak fáradozni a gombnyomogatással, Bluetooth-keresgéléssel
  • szeretik, ha egy igényesen kidolgozott applikáció is jár a hardverjük mellé

Számukra a Sennheiser Momentum TW-t ajánljuk, 96 990 forintos áron.

Előnyök:

  • Prémium anyaghasználat
  • Elegáns megjelenés
  • Egyszerű, sallangmentes felhasználói élmény
  • Kényelmes, praktikus működés

Hátrányok:

  • A szövetborítású tokot nehezebb tisztán tartani
  • Kategóriájában viszonylag drága