Sonic Superstars teszt – Sonic rajongóknak kötelező!

Sonic the Hedgehog talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb kabalája a SEGA-nak, lássuk be, egyszerűen megunhatatlan, mindegy hogy moziban, játékban, vagy képregényekben jelenik meg. Most egy új kalanddal tér vissza hozzánk a Sonic Superstars PS4-en, PS5-ön, Xbox One-on PC-n és természetesen Nintendo Switch-en.

Ahogy egy korábbi tesztünkben a Sonic Racingnél, most is kíváncsian vártuk, vártuk, hogy mire számíthatunk Mario riválisától, egy erős visszatérésre vagy inkább csak egy lapos élménnyel állunk majd szemben?

Egyszerű vonalvezetésű történet

Ahogy azt már megszokhattuk a régi Sonicokban, itt is Dr. Eggman (Gerald Robotnik) a főgonosz, aki úgy dönt, hogy megszerezi a világ állatait, hogy életre keltse robotjai hadseregét és természetesen világuralomra tegyen szert. Az őrült tudós fenyegetésének ellensúlyozására Sonic és barátai, Tails, Knuckles és Amy útra kelnek, hogy megakadályozzák ezt az eszement tervet, és megmentsék az állatokat meg persze a világot. Ez tehát maga a történet, elég egyszerű, de nézzük el, hisz gyerekeknek készült.

Hogyan működik a játék?

3 lehetséges játékmód közül lehet választani:

  • time attack – ahol a sebesség a lényeg
  • story mód – ahol a történet játsszuk végig
  • battle mód – ahol mások ellen játszol

Time attack – vidd ki a leggyorsabban

Egyjátékos mód, a cél, hogy minél gyorsabban vigyük ki a játékot, és ezáltal minél előbbre kerüljünk a gyorsasági ranglistán, amit aztán minden játékos lát. A karakterek mozgatásához egy irányítás és egy ugrás gomb elegendő. Ebben a módban több karaktert is lehet választani, mindegyik egyedi képességgel rendelkezik, de hogy melyik karakter lesz az igazi, amivel megdönthetjük a sebesség rekordot, az már egyéntől függ, hogy ki melyik karakterrel lehet a legjobban haladni, nekünk az Amy jött be a legjobban, de mutatjuk ki mit tud:

  • Sonic: egyenes pályán ő a leggyorsabb karakter, ha felgyorsul szinte golyóvá változik és szélsebesen képes átszelni a pályát
  • Tails: az ugrás gomb folyamatos lenyomásával repül és közben amerre irányítjuk arra megy, vele lehet a könnyebben elérni egyes gyűrűket (a gyűrűkről még később írunk, hogy milyen szerepük van)
  • Knuckles: az ugrás gomb lenyomásával képes siklani a levegőben, ami sokkal praktikusabb lehet, mint ugrálni pályán. Ha nekiütközik egy falnak azt könnyedén meg tudja mászni.
  • Amy: képes kétszer ugrani, és második ugrásnál lenyomva tartjuk az ugrás gombot, akkor elkezd egy kalapáccsal kalapálni, amivel szét tud verni falakat és az ellenfeleket is meg tudja semmisíteni vele.

Story mód – szabadítsuk ki az állatokat

Szintén egyjátékos mód, itt is szabadon választhatunk a 4 karakter közül, hogy melyikkel megyünk végig a pályán. A cél, hogy megmentsük az állatokat amiket dr. Eggman átváltoztatott ellenséggé. A megmentés nagyon egyszerű el kell őket találni. Itt nagyot nem lehet tévedni, mert minden mozgó kis figura, aki nem mi vagyunk, az ellenség, azaz átváltoztatott kisállat. Az ellenség megtizedelésén túl gyűrűket és smaragdokat gyűjtünk, hogy szintet léphessünk a játékban.

Miért gyűjtsük a smaragdokat?

Csak ebben a játékmódban lehet smaragdot gyűjteni, amiből összesen hét darab van. Minden begyűjtött smaragd egy speciális képességet ad, párat leírunk, de nem spoilerezzük le az összeset, hogy maradjon neked is felfedezni való 🙂 Ezekkel a szuper képességekkel lehet könnyebben megszerezni a gyűrűket és felszabadítani az állatokat, azaz kivinni a játékot.

  • saját magadat leklónozod és azok is támadnak
  • át tudsz ütni falakat, bármilyen karaktered is van, Amy esetében is fontos lehet, mert azért van olyan fal, amit még ő sem átütni
  • vízesés „megmászása

De hol vannak a smaragdok? A portáloknál (vizuálisan egy hatalmas gyűrűt kell elképzelni). Ezeket a portálokat a pályán bárhol megtalálod, át kell rajta menni, és máris egy bónusz pályán találod magad, amit sikeresen teljesíteni kell. A szerencse, hogy idővel rutint lehet szerezni, ugyanis minden portálnál ugyanaz a pálya vár. Ez persze kicsit unalmassá is teszi ezeket a bónuszpályákat, de a képességek megszerzéséért érdemes végigmenni rajtuk. Siker esetén ugyanis mienk a smaragd és folytathatjuk az utunkat, ott ahol abbahagytuk.

Nem lenne igazi játék, ha nem lenne itt is csapda, ez itt az idő csapdája. 45 mp áll rendelkezésre, hogy megszerezd a kincset, ha nem sikerül, ezen a pályán többet ez a smaragd már nem lesz a mienk.

Fontos tudni, egy smaragd ereje csak egyszer játszható ki pályánként, a képességeket nem lehet halmozni, egyszerre csak egy lehet aktív. Hogy ne legyen annyira egyszerű a játék itt is van egy csavar, a kifutási ideő, egy képesség 5-10 mp-ig használható.

Mik azok a gyűrűk?

A gyűrűk jelentik az életeket. Gyűrűket mindenhol találni (levegőben, földön, föld felett) a feladat minél többet összegyűjteni és nem elveszíteni azokat. Viszont, ha találkozunk az ellenséggel (ami gyakorlatilag minden kis figura, ami mozog) és eltalál, akkor ezek a gyűrűk kiszóródnak a karakterből és 3 mp-ünk van, hogy minél többet visszaszerezzünk belőle. Persze, ha egyet sem tudunk visszaszerezni és új gyűrűt sem gyűjtünk be, akkor meghal a karakter és visszakerül az legutolsó ellenőrző pontra. (Az ellenőrző pont: gyakorlatilag egy biztonsági szakasz határ (checkpoint), amit ha átlépünk, és meghalunk, akkor nem a játék elejére kerülünk, hanem ide).

Minél több gyűrűnk van, annál több pontot kapunk, ha kivittük a pályát, amivel a karakter szintet léphet. Minden szintlépéskor pénzt (coint) kapunk, amivel karakterre lehet külsőt változtatni (ezt csak a battle módban láthatjuk).

Battle mód – versenyezzünk egy pályán belül

10 játékos játszik egyszerre, ha nincs valós játékpartner, akkor automatikusan botokkal tölti ki a hiányzó játékos helyet. Ebben a módban nem lehet karaktert, egy robotkarakterrel kezdünk, aminek a kinézetét a story módban összeszedett coinokkal lehet megváltoztatni (hogy néz ki a keze, lába, feje..)

3 kisebb játékot lehet játszani, a cél: minél több pontot szerezzünk, ezáltal minél több xp-t kapjunk, hogy minél magasabb rankra lépjünk. Minél magasabb szintre érünk, annál tapasztaltabb játékosok ellen játszhatunk, és ez teszi izgalmassá a játékot.

Hogy szerzünk pontot?

Pontot úgy lehet szerezni, ha sikeresen teljesítjük az adott feladatokat pl. a legtöbb csillagot összeszedni, vagy a leggyorsabban befejezni a pályát. A feladatok amúgy nem túl nehezek, ebben a módban a kihívás a pályatársaink játéktudása lesz. Ugyanis itt már nem az átváltoztatott állatok az ellenségek, akiket le kell kaszabolni, itt a többi játékosnál kell jobbnak lennünk. ,

Hogy lesz a pontból XP?

A játék végén lesz egy pontalapú ranglista, minél magasabb helyet szerzünk meg, annál több xp-t kapunk.

Összefoglalva

Nem szabad elfelejteni, a játék gyerekeknek készült! Ha ezt a tényt figyelembe vesszük, akkor kijelenthető, a játék zseniális, főleg ami a grafikát és a pályák kidolgozását illeti. De tényleg! Az újragondolt Sonic Superstars látványterve és a pályatervezése hihetetlenül jó! Tetszett, hogy állítani lehetett a játék nehézségét. Egyszerűen megfogalmazva, minél nehezebb a szint, annál több a gyűrű és a bónusz. Minden pályának megvannak a sajátosságai ez szórakoztató. A játék sokszínű, és még a zenéje is jó.

A teszthez a kódot a Cenega biztosította.

A Sonic Superstart itt tudod megvenni:

Sonic Superstars (Nintendo Switch)

Sonic Superstars (Xbox One & Xbox Series X)

Sonic Superstars (PlayStation 5)

Sonic Superstars (PlayStation 4)