TrueCam M9 GPS 2.5k menetrögzítő kamera teszt – az igazlátó

TrueCam M9 menetrögzítő kamera teszt

Az autós menetrögzítő kamerák csendben lopták be magukat a szélvédők mögé. Az autógyártók nem igazán kínálnak beépíthető megoldásokat, ami nem feltétlenül probléma, hiszen óriási választék érhető el az utólag beépíthető megoldásokból.

Jelen tesztünk alanya a TrueCam M9 típusú GPS-es menetrögzítő kamera, amely QHD felbontásban tudja rögzíteni az utat.

A TrueCam egy cseh márka, bár maga a gyártás Kínában történik. Jelenleg három autós menetrögzítő kamera szériájuk van, a Magnetic, a Hidden és az Authetic sorozatok.  A típusoknál az első betű jelzi, hogy melyikhez tartozik az adott termék. Az M9-es a Magnetic sorozat legmagasabbra pozícionált típusa (az M7 és M5 érhető még el).

Jól telepakolták a kis dobozt

A barna doboz kívülről egyszerű, azonban már az elején hangsúlyozza a környezettudatosságot, hiszen 100%-ban újrahasznosított anyagú kartondobozban érkezik a kamera a felhasználókhoz.

A doboz tartalma elég gazdagon megpakolt. A lényegesebb dolgok, amelyeket megtalálunk benne, maga a kamera, hozzá egy GPS-es modul, egy szélvédőre helyezhető konzol, illetve egy szivargyújtós töltő hosszú kábellel.

Ezeken kívül találunk a csomagban még USB-s memóriakártya olvasót, a felhelyezéshez több garnitúra ragasztóanyagot, sőt felragasztható kábelrögzítőt is, ami segít elvezetni megfelelően a kábeleket. Akad még egy rövid microUSB-s adatkábel, egy szövet védőtasak (amibe behelyezhető a kamera használaton kívül), de kapunk kiragasztható matricát és még egy „hűtőmágnest” is. Ez utóbbit valóban tehetjük a hűtőre, de akár az autó hátuljára is, ezzel jelezve a közlekedők számára, hogy az autóban menetrögzítő kamera felügyeli az utat. 

Ami nincs a csomagban de mindenképpen szükség lesz rá, az a memóriakártya. A TrueCam kamerájába microSD méretű kártyák kerülhetnek, maximum 128 GB kapacitásig támogatja ezt. A kamera képes ciklikus felvételt csinálni, azaz ha betelik a kártya, akkor mindig a legrégebbi felvételt törli a kártyáról. Én a teszthez egy 32 GB-os Samsung kártyát használtam.

Opcionálisan további kiegészítők beszerezhetők még a TrueCam kamerájához. Ilyen például a hátsó kamera. Ezt az autó hátsó szélvédőjére kell felhelyezni és egy kábellel összekötni, így elől és hátul is rögzíti az utat. Illetve lehet venni a kamera lencséjére egy CPL-szűrőt. Ez segít abban, hogy csökkenjen a szélvédő tükröződése és jobban látszódjanak a részletek a videón.

Vásárlás után a használat első lépése a beszerelés, ezt könnyedén meg tudjuk tenni magunk is, hiszen nem igények különösebb szaktudást.

Első lépésként meg kell keresni a szélvédőn azt a pontot, ahova felhelyeznénk. Én a teszt során a fejem felé, a bal szélre ragasztottam fel a TrueCam M9-et, de a gyártó ajánlása szerint jobb a tükör mellé a jobb oldalra, ott nem takar ki a látótérből semmit, nem is zavar vezetés közben. Én magam is jobban szeretem ezt, viszont ott egy másik kamera helyezkedik már el. 

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, azt érdemes jól megtisztítani, üvegtisztító folyadékkal és megfelelő ruhaanyaggal zsírtalanítani, így fog megfelelően felragadni a kamera. Érdemes bemérni felhelyezés előtt, hogy jó-e az adott pozíció. A kapott ragasztó zselés kialakítású, ami azért jó, mert így tompít menet közben az üveg rezgésén. Ezáltal jobb minőségű lehet a felvétel.

Ha a tartót beragasztottuk a megfelelő helyre, akkor a kamera egységet rá lehet pattintani. Egy erős mágnessel rögzül, így könnyen leemelhető. Elég tartást ad ahhoz, hogy nem kell félni a leeséstől útközben. Kisebb-nagyobb döccenőkön próbáltam ki, de meg sem mozdult, a levételhez is érezhető erőkifejtés szükséges.

A kamera mellé fel lehet helyezni a GPS modult, ami szintén mágnesesen fog illeszkedni a tartóra.

A microUSB kábelt lehet mind a két oldalra csatlakoztatni, vagy a talpba, vagy a GPS modulba, így nem számít melyik oldalra kerül a kocsiban a kamera. A kábel elvezetésére lehetőség lehet akár a gumi borítás alatt is szélen, de ha nem szeretnénk, a doboz tartalmaz öt darab feltapasztható kábelvezetőt, ami szintén egy jó és elegáns megoldás lehet. 

A kamera hátoldalán egyébként egy 5 cm képátlóval rendelkező kicsi képernyő van, mellette pedig két gomb, amely segít kezelni azt. Alapból egyébként sokat nem kell nyomogatni, első beállítás után működik magától.

A kamera lencse látószövege 150°, ami segít hogy nagy területet rögzítsen az úton, de közben nem fog nagymértékben torzulni a felvétel.

Telefonnal is letölthetők a videók a TrueCam M9 GPS 2.5K-ról

Miután felkerült a kamera, le kell tölteni a RoadCam appot a telefonra, ezzel lehet elérni a videókat. A kamerán be kell kapcsolni a WiFi-t, ekkor a kijelzőn megjelenik a TrueCam hálózata. A telefonnal rácsatlakozunk arra, majd ezután a RoadCam alkalmazásban elérhetjük a rögzített tartalmainkat.

Ekkor látható a kamera aktuális képe felül. Középen kiválaszthatjuk, hogy a rögzített videókat, vagy képeket néznénk-e meg. Illetve van egy kameranézet választó gomb. Ez akkor hasznos, ha van hátsó kamera is, ugyanis lehetőség van összekombinálni a kettő képét.

Itt elérhető a kamera számos beállítási lehetősége is. Lehetőség van egyénileg megváltoztatni a WiFi jelszót. Ki-bekapcsolható a hangrögzítés, az időbélyeg, a parkolómód. Ezen kívül beállítható az ütközésfigyelés érzékenysége, a felvétel minősége (FullHD, vagy QHD, hátsó kamera esetén FullHD+FullHD).

A TrueCam a megtett utat nem egy nagy videófájlban rögzíti, hanem több kisebb felvételben,  így használható ki a ciklikus felvétel funkció. Lehetőség van kiválasztani, hogy 1, 3, vagy 5 perc hosszú legyen-e egy-egy felvétel, az alapbeállítás a 3 perc.

Ha megnyitjuk a videós listát, láthatjuk az összes felvételt. Ezek fél órás idősávokba vannak taglalva és mindegyiknél látszódik az indítás időpontja is.

Többféle lehetőség is van ilyenkor, hiszen például ha megnyitom valamelyiket, akkor egyrészt lejátszható a felvétel, de lehetőség van akár megvágni is.

A lejátszás, WiFi-n keresztül bár működik, néha picit lassú, hiszen ez az aktuális hálózati stabilitástól függ. Ha teljes minőségben néznénk vissza a felvételt, jobb opció, ha letöltjük azt közvetlenül a telefonra.

Van opció megvágni is a videókat. Ezen esetben kínál a szoftver vágást, kiválaszthatjuk a szükséges részt, amire szükségünk van. Az eredeti hangot meghagyhatjuk, vagy lenémíthatjunk. A TrueCam alkalmazása kínál néhány gyári zenei hangot, amit be lehet helyezni a videó alá. Ha készen vagyunk, egyszerűen lehet menteni a felvételt és megosztani.

Megosztás kapcsán néhány hasznos információ! Ha publikálni szeretnénk a menetrögzítő felvételeit, jó tudni, hogy azon nem jelenhet meg mások autóinak rendszáma és a személyek arca (ha nincs mindenkitől erre külön engedélyünk). Ezért a publikálás előtt ezeket el kell távolítani. A YouTube beépített videószerkesztője kínál például erre lehetőséget, ki lehet takarni az arcokat és a rendszámokat is.

Jó videók nappal, elfogadható éjjel

Fontos lehet egy közlekedési incidens esetén, hogy meglegyen a károkozó rendszáma arra az esetre, ha a vezető elhajtana. A lenti képeken látható, hogy különböző helyzetekben és távolságokban milyen mértékben marad olvasható a rendszám az autókon. Ezeket a képeket a TrueCam M9 által felvett videókból vágtam ki (a rendszámok betűjeleit kitakartam).

A nappali felvételek minősége teljesen korrekt, ahogyan a videón is látható. A kép folyamatos, nincs akadozás, a részletek jól kivehetők. Egyes felvételeken látszódik a szélvédő visszatükröződése akkor, amikor a nappal szemben haladtam az autóval, vagy fentről úgy esett a fény. Bár ilyenkor is elfogadható volt a videó minősége, ezen javíthat a fentebb említett, külön megvásárolható CPL szűrő.

Az éjszaki felvételek során nagyban befolyásolja a minőséget az autó fényszórója és a környezet fénye. Egy olyan autónál, amelynek jobb minőségű, LED-es, vagy Xenon lámpája van, több részlet látszódik majd. Egy gyengébb fényű, régi izzós lámpatest esetén csökken a fény mennyisége, ami a videó részleteire is kihat. Hozzá kell tenni, hogy a TrueCam M9-be kerülő képfeldolgozó processzor és algoritmus nagyban világosít a felvételeken. Emiatt a videón akár fényesebb a környezet, mint a valóságban.

A kis kijelzőjének a felbontása kicsi, így ezt leginkább beállításokra ajánlom, az út követésére kevésbé, sokkal jobb telefonon, vagy notebookon, számítógépen visszanézni az elkészült felvételeket.

A TrueCam M9 nem tartalmaz hagyományos akkumulátort, helyette egy szuperkondenzátor van benne. Emiatt akkor működik, ha a szivargyújtóból áramot kap. Azonban ennek előnye, hogy ha a napon áll az autó, akkor sem kell tartani a nagy hő okozta károsodástól, esetleg túlhevüléstől. Az élettartama is jelentősen hosszabb mint egy akkumulátornak, nem öregszik el úgy, mint egy hagyományos energiatároló telep.

Nem csak menetrögzítésre alkalmas

A GPS modult használva beállítható egy extra funkció is a TrueCam M9-hez, képes jelezni a fix trafipaxokat. A gyártó rendelkezik 36 ország nagyjából 40 ezer sebességmérő kamerájának pozíciójával (mint amilyenek Magyarországon a VÉDA kapuk). Ezt az adatbázist a szoftverfrissítésekkel naprakészen is tartja a TrueCam. Ha bekapcsoljuk a funkciót, akkor a kamera jelezni fog mielőtt sebességmérő ponthoz érkezünk, a kijelzőjén mutatja, hogy mennyi az általa ismert sebességhatár, illetve milyen pillanatnyi haladási sebességet mér. Sem a kijelzett aktuális sebességet, sem a sebességhatárt nem érdemes készpénznek venni, hiszen benne van a pakliban, hogy nem naprakész az adat (például egy útfelújítás okozta korlátozó tábla miatt.)

Fontos, hogy ez nem garantálja a gyorshajtási bírságokat! Mindenki legyen körültekintő az utakon, vegye figyelembe a sebességjelző táblákat, azoknak és az időjárási viszonyoknak vezessen. Ezzel nem csak a bírságot lehet megelőzni, hanem sok balesetet is. 

Kínál parkolómódot is az M9. Ez abban az esetben működik, ha olyan szivargyújtó van az autóban, amely leállított állapotban is biztosít áramot. Korábbi gépjárművel ilyen volt, az aktuális nem. Persze ilyen esetre akár egy powerbank is táplálhatná a kamerát a kesztyűtartóból. Ennek a funkciónak a lényege, hogy ha parkolás során a kamera giroszkópja azt érzékeli, hogy az autót meglökték, megmozdították, akkor rögzíti azt külön és értesíti is később a tulajdonost. Van egy mozgásérzékelő funkció is, ami a parkolómódhoz köthető. Ez segíthet akkor, ha kisebb károkat okoznának az autóban, például összekarcolnák. Ezek segítségével egy esetleges parkolási sérülés, vagy rongálás is felderíthető.

Ma már egy menetrögzítős kamera az autóba nem számít újdonságnak, sok esetben kifejezetten jól is jöhet.  Ha egy közúti baleset, incidens során rendelkezünk menetrögzítő kamerával, az segíthet később tisztázni a helyzetet. Amíg kamera nélkül a balesetben résztvevő felek és az esetleges külső tanúk álláspontjai találkozhatnak, addig egy kamera jobban segíthet a rendőrségnek, vagy a biztosítónak értelmezni a szituációt. Akár egy el nem ismert felelősséget is bizonyítani lehet, hiszen ha látszik a felvételen, hogy a másik sofőr nem adott például elsőbbséget, akkor az jelentős segítséget hozhat.

A TrueCam M9 GPS 2.5K a saját márkájának egyik csúcsa. Különlegessége a QHD (2560×1440 képpontos) felvétel, bár azt tapasztaltam, hogy egyébként a FullHD felvétel is kellően részletgazdag tud lenni.

A (MAJDNEM) TÖKÉLETES AKCIÓKAMERA TÖKÉLETES ÁRON: LAMAX X9.1 TESZT

129500cookie-checkTrueCam M9 GPS 2.5k menetrögzítő kamera teszt – az igazlátó