2021 legjobban várt játékai – videojáték-lista

Csak a kezedbe kell venned a kontrollert. Ahogy tavaly is, idén is listázzuk a játékokat, amiket nagyon várunk az új évben.

Év eleje van, tudjátok, mit jelent ez?! Mármint azon kívül, hogy úton a koronavírus-oltás, várjuk a korlátozások eltörlését és a tavaszt, amikor talán egy kicsit minden olyan lesz, mint régen. Ez is fontos, de azért van, ami ennél is fontosabb. Így van, eltaláltátok:

Videojáték-lista!

Összeszedtük tehát 2021 leginkább várt játékait. Figyelem: csak azok kerülhettek fel a listára, amik – legalábbis a fejlesztők ígérete szerint – tényleg megjelennek idén. Azaz az új Elder Scrollst, Diablót, vagy az Elden Ringet hiába is keresitek. Haladjunk ABC-sorrendben!

Deathloop

Az Arkane Studios valami olyasmit tud, amit nagyon-nagyon kevés fejlesztőcsapat volt képes megugrani az elmúlt tíz évben: izgalmassá tették a várakozást. Természetesen a lopakodós-hekkelős, egyszerre taktikai és akciódús műfajról van szó, amely a Dishonored-játékokban elképesztő, steampunk díszletek közt működött nagyszerűen, majd a némileg alulértékelt Prey retro sci-fi űrbázisán. Természetesen senki sem gondolta, hogy ezután nyugdíjba mennek; új játékuk ráadásul nem is megúszós folytatás, hanem egy eredeti cím, a Deathloop, ami, ha jól értjük, a James Bond-féle kémhangulat és az Idétlen időkig (vagy talán inkább a Holnap határán) -féle időhurok, főszerepben egy bérgyilkossal, akinek nyolc célpontot kell likvidálnia megadott időn belül, miközben rá is vadászik egy másik „szakmabeli”. Ha lejár az idő vagy meghal, kezdőik előről – nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk. A Deathloop ráadásul igazi next-gen játék lesz, azaz szerencsére nem vesződnek az öregecskedő Xbox One-nal és PlayStation 4-gyel.

Megjelenés: idén; először PlayStation 5-re, majd PC-re

GhostWire: Tokyo

Az Evil Within című (szintén alulértékelt) horrorszéria készítői új játékáról nem sokat tudni, csak azt, hogy a jövőben játszódik, a neonfényes Tokióban, és emberi ellenfelek vagy mindenféle mutánsok helyett a kipusztult lakosság szellemével kell felvenni a harcot. Lesz benne mágia, kung-fu, lövöldözés… Egyszerűbb lenne leírnunk, mi nem lesz benne, de ezt még mi sem tudjuk. Ahogy az évszámon kívül a megjelenés pontos idejét sem. Ez persze nem ok, hogy ne kerüljön fel erre a listára.

Megjelenés: idén; PlayStation 5, PC

Hitman 3

Kedvenc bérgyilkosunk, Agent 47 visszatér az IO Interactive újabb fejezetében. Ők 2016 óta gondoskodnak a szériáról, amelynek minden egyes újabb epizódja (értsd: pályája) összetettebb, ötletesebb és (igen!) viccesebb, mint az előző. Tekintve, hogy eleve a Hitman-recept letisztult és tökéletesre polírozott változatával kezdték, el sem tudjuk mondani, milyen szórakoztató és élvezetes sandbox játékok ezek, ahogy azt sem, hogy milyen lelkesek vagyunk. A Hitman 3 pont olyan lesz, mint az előzőek (a Hitman 2 tesztünket itt olvashatod el), csak még nagyobb, még több és még szebb – és ez így van jól. Ja, ráadásul a megjelenést is tudjuk: mindjárt jön!

Megjelenés: Január 20., Xbox One, Series, PlayStation 5, PC

Halo Infinite

Szegény Halo. Nem nevettünk többet játékvideón, mint az Infinite szerencsétlen negyed órás prezentációján… és nem sajnáltunk jobban fejlesztőcsapatot, mint a 343 Industries legénységét (na jó, talán a CD Projekt Redet leszámítva), amiért a kollektív gúny után el kellett halasztaniuk a projektet ráncfelvarrás végett. Így történt, hogy az Xbox Series-konzolok killer app nélkül maradtak megjelenésük idején. A csapat szerint a koronavírus és a home office térítette el a pályáról a Halót – szerintünk pedig csak félig az, a sztori másik fele, hogy a Microsoft (valahol érthető módon) ragaszkodik hozzá, hogy az új epizód az eredeti Xbox One-on is fusson, ami, mint tudjuk, nagyjából tized annyira erős, mint az Xbox Series X. Naná, hogy nincs könnyű dolguk. Mi persze ettől függetlenül nagyon várjuk. Félig azért, mert még mindig hiszünk az ígéreteknek, amelyek szerint az Infinite nagyobb, nyíltabb és szebb lesz, mint bármely korábbi rész, félig meg azért, mert mégiscsak a Halo sorozatról van szó, és aki gamer, annak az a minimum, hogy várja.

Megjelenés: ősz; Xbox One, Series, PC

Gotham Knights

Őszinték leszünk, mi imádtuk az Arkham Knightot, Batmobillal és bugokkal teli pc-változattal együtt. Jó, ez utóbbit nem díjaztuk, de egyrészt tisztességesen kikalapálták a legutóbbi open world Batmant a Rocksteadynál, másrészt maga a játék még így is túl jó volt ahhoz, hogy várjuk a következőt. Ez pedig egy egyedül és kétszemélyes co-op üzemmódban is játszható, a Batman-univerzum fontosabb hőseit felvonultató menőség. Egyelőre ennyit tudunk.

Megjelenés: idén; multiplatform

Hogwarts Legacy

Bizony, jön egy Harry Potter-játék Harry Potter nélkül, a világnak pedig pontosan erre van szüksége. Például azért, mert a filmre felhúzott (úgynevezett tie-in) címek elég siralmasak voltak, de főleg azért, mert ez a teljes szabadságot biztosító, a Hogwarts aranykorában, a 19. században játszódó cím egy teljesen új történetet tár elénk. Amit, ha jól értjük a bemutatót, úgy alakítunk majd, ahogy csak szeretnénk. És persze gyönyörű lesz. Addig is, ha Harry Potter rajongó vagy, ezeket a relikviákat láttad már? 

Megjelenés: idén; multiplatform

Horizon Forbidden West

Az előző generáció egyik legnagyobb meglepetése volt a Guerilla Games Horizon Zero Dawnja. Nem csak azért, mert teljesen új cím volt, ami egy nagy költségvetésű játéknál akkora kockázat, hogy kevesen játsszák meg (a Sony szerencsére igen), és nem csak azért, mert a fejlesztőcsapat korábban csak erőszakos és sötét FPS-eket fejlesztett (ez volt ugye a Killzone-sorozat), hanem azért, mert nagyon-nagyon jó volt. Aloy egyszerre komoly és meseszerű kalandja a kőkorszaki, törzs társadalomban, békés és agresszív robotdinoszauruszok (!) közt egy egyszerre izgalmas és érdekes apokalipszissztorival és olyan open world játékmenettel, amely ugyan a műfajt nem találta fel újra (nem is akarta), de nagyjából mindent tökéletesített, amit mások korábban feltaláltak… ebből a mondatból már nem jövünk ki nyelvtanilag, de nem baj, elmondtunk mindent. A folytatásról sokat nem tudunk, csak azt, hogy (szokás szerint) még szebb és még nagyobb lesz. Egyébként ez az a játék, amivel kapcsoaltban kifejezetten sajnáljuk, hogy PlayStation 4-re is megjelenik. Pont olyan grafikát szeretnénk ugyanis, amihez nem kell a régi gépek miatt kompromisszumot kötniük a fejlesztőknek.

Megjelenés: 2021 második fele; Playstation 4/5

Twelve Minutes

Olyan kevés egyszemélyes, történetalapú, viszonylag rövid, de nagyon tömény és nagyon hatásos van manapság, hogy két kezünkön meg tudjuk számolni az emlékezetes címeket az utóbbi öt évből. Inside, Little Nightmares, Firewatch… ilyenekre gondolunk. Éppen ezért várjuk szinte indokolatlan izgalommal a Twelve Minutest, Luis Antonio szerzői játékát. Alkotója a Rockstar és a Ubisoft mókuskerekét megunva saját történetét szeretné elmesélni, és ez alighanem sikerül is neki, olyan sztárokkal, mint Daisy Ridley, James McAvoy és Willem Dafoe. Gyilkosság, szerelem és a manapság oly’ divatos időhurok, ám a történet nem elhalálozásunk esetén vagy naponta indul újra, hanem a címben szereplő tizenkét percenként.

Megjelenés: idén; Xbox One/Series, Windows

Far Cry 6

Ha van megbízható franchise manapság, az a Far Cry, és ezt egyszerre írjuk jó és rossz értelemben. Jó, mert minden Far Cry játék élvezetes és szórakoztató, és rossz, mert a fejlesztők már nem tudnak meglepni, és alighanem meg sem próbálják. (Erre legutóbb a Far Cry Primal esetében tettek kísérletet, mérsékelt sikerrel.) A hatodik rész nem egy őrült keresztény szekta karmai közé került amerikai államban, Tibetben vagy egy egzotikus szigeten játszódik majd, hanem egy fiktív karibi diktatúrában, név szerint Yara szigetén. A fejlesztők ígérete, hogy ez lesz a legnagyobb (legalábbis a térkép szintjén) nem különösebben hoz lázba, a Giancarlo Esposito által alakított főgonosz, Antón „El Presidente” Castillo már inkább. Akárhogy is, ez is egy Far Cry játék lesz, biztosan azonnal végigtoljuk is, és akármit is mondunk utána, biztosan élvezni fogjuk.

Megjelenés: idén; multiplatform

Resident Evil 8: Village

Mi volt az első szó, ami az eszedbe jutott, amikor megláttad az előző Resident Evil (ez volt ugye a hetedik rész) előzetesét? Megmondjuk, a miénk mi volt: „végre!”. A fantasztikus, egyhelyszínes epizód az ötödik-hatodik rész akciódús, abszurd katyvasza után visszatért a horrorisztikus gyökerekhez, újdonság talán az első személyű perspektíva volt. A nyolcadik rész láttán az első, ami eszünkbe jutott: „nagyon helyes!” Pontosan ezt az utat folytatja ugyanis a Village című baljós és elődjénél is szürreálisabb epizód, amelyben most már Chris Redfield is szerepet kap. Aki pedig a cím alapján a legendás negyedik részre asszociál, aligha lő messzire.

Megjelenés: idén; multiplatform (next-gen)

The Gunk

Erről nem sokat tudunk, legfeljebb annyit, hogy SteamWorld fejlesztői készítik, ambiciózus és nagyon-nagyon szép, animációsfilm-szerű megjelenítésével együtt. A sztori biztosan komolyabb lesz (eleve: lesz), a rougelike elemek is nyilván megmaradnak, a trailer pedig csodálatos.

Megjelenés: 2021 ősz; PC, Xbox One/Series