A napokban rengeteg helyen szembe jöhetett velünk a Microsoft világmegváltónak kikiáltott újítása, amivel megreformálja a laptopok világát, nevezetesen a mesterséges intelligencia beköltöztetése a felhőből a saját gépünkbe. De mit is jelent ez valójában? Mi az a CoPilot+? Miben változnak a laptopok ennek hatására? Mit látunk, érzünk belőle a mindennapokban?

Mesterséges Intelligencia

Ahhoz, hogy minden kérdésre választ kapjunk, egy kicsit távolabbról kell kezdenünk a történetet. A mesterséges intelligenciával szinte mindenki találkozott már, ha más módon nem is, a ChatGPT neve mindenkinek ismerős lehet. Akinek esetleg nem, röviden összefoglalva ez egy program, ami tanul, és problémákat old meg az interneten, bárki szabadon használhatja. Begépelve egy kérdést, jó eséllyel hamarabb megválaszolja helyesen, minthogy mi kikeresgetnénk a választ az interneten. Ezenfelül a „fizetős” verzió egész komplex feladatokat képes megoldani (például képes lépésről lépésre megoldani és elmagyarázni egy egyenlet megoldását).

Teljesítmény hatékonyan

Ahhoz, hogy egy ilyen összetett program hatékonyan tudjon dolgozni rengeteg erőforrásra (= számítási kapacitásra) van szüksége. A ChatGPT hatalmas szerverparkokban lakik, ahol a szerverekben speciális, nagy teljesítményű processzorok és grafikus processzorok végzik a műveleteket, melyek eredménye a helyes válasz. Ezen nagy teljesítményű hardvereknek egyik legfontosabb jellemzője, hogy egy másodperc alatt hány trillió (igen, trillió) műveletet képesek elvégezni. Angolul „Tera Operations Per Second”, vagyis TOPS. Egy játékra fejlesztett videókártya (például egy nVidia RTX4060) számítási teljesítménye 51 TOPS.

Tanulunk tanulni

Egy erős videokártya használata a laptopokban nem igazán lenne gazdaságos, tekintve, hogy a használat közben melegszik, amit megfelelően kellene hűteni, ezenkívül nagy energiafelvételre van szüksége, hogy elvégezze a számításokat. Ezekből következik, hogy nem lehet „jó” megoldás egy laptopba építeni, és a saját gépünkön futtatni a ChatGPT-t.

Szükségessé vált egy új processzor architektúrát (felépítést) kifejleszteni, ami alkalmas kis energiafelvétel mellett elvégezni a kellő mennyiségű számítási műveletet, hogy a mesterséges intelligencia a gépünkön tudjon megfelelően működni. Itt jön képbe az NPU, azaz a Neural Processing Unit, ami egy új, specializálódott része az eddig ismert processzorszerkezetnek, kifejezetten a mesterséges intelligencia műveleteinek hatékony elvégzésére.

Tehát az NPU (Neural Processing Unit) egy speciális típusú processzor, amelyet kifejezetten a neurális hálózatok és mesterséges intelligencia feladatok futtatására terveztek.

Az NPU-k célja, hogy hatékonyan és gyorsan végrehajtsák a neurális hálózatok által igényelt számítási műveleteket, optimalizálva a gépi tanulási algoritmusok futtatását. (például a CoPilot+ laptopokban lévő Snapdragon X Elite NPU-ja 45 TOPS teljesítménnyel rendelkezik)

Én már ezt láttam valahol…

Az NPU-k először az okostelefonokban jelentek meg, hogy a mesterséges intelligencia feladatokat gyorsabban és hatékonyabban tudják végrehajtani. Az első jelentős megjelenésük a Huawei Mate 10 szériában volt, amelyet 2017-ben adtak ki. A Huawei Kirin 970 processzorában integrált NPU volt az első ilyen egység, amelyet kifejezetten mesterséges intelligencia feladatok gyorsítására terveztek.

Az Apple szintén 2017-ben mutatta be az A11 Bionic chipet az iPhone 8, 8 Plus és iPhone X modellekben, amely tartalmazta a Neural Engine-t. Ez az NPU segítette az arcfelismerést (FaceID), a kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokat, és a gépi tanulási feladatokat .

Az Apple M1 processzor, amelyet 2020 novemberében mutattak be, már tartalmaz egy dedikált Neural Engine-t (azaz NPU-t), amely kifejezetten a mesterséges intelligencia és gépi tanulási feladatok gyorsítására szolgál. Ez a Neural Engine 15,8 TOPS teljesítménnyel rendelkezett.

Szellem a gépben

Fentiek után már láthatjuk, hogy a mesterséges intelligencia futtatásához bizony szükséges a speciális processzor, nem lesz elegendő számítási kapacitása egy Intel Core i5-nek, vagy AMD Ryzen 5-nek, amik az egyik legelterjedtebb processzorok a laptopok világában. A Microsoft egy lépéssel továbbment, lecserélte a hagyományos processzort egy olyanra, ami már kifejezetten alkalmas a nagy számítási kapacitásra alacsony energiaigény mellett. Ez lett a Snapdragon X Elite és Plus.

Snapdragon X Elite

  • NPU: 45 TOPS
  • CPU: 12 magos Qualcomm Oryon CPU, akár 3,8 GHz-es órajellel és 4,3 GHz-es boost órajellel
  • GPU: Qualcomm Adreno GPU, akár 4,6 TFLOPS teljesítmény

Snapdragon X Plus

  • NPU: 45 TOPS teljesítmény
  • CPU: 10 magos Qualcomm Oryon CPU, akár 3,4 GHz-es órajellel
  • GPU: Qualcomm Adreno GPU, 3,8 TFLOPS teljesítmény

Az új processzorokkal megnyílt az út a Microsoft előtt, hogy a Windowst úgy alakítsa, hogy a lehető legjobban kiaknázza a mesterséges intelligencia lehetőségeit. Ez lett a CoPilot+. Ez nem egy új operációs rendszer, inkább csak egy kiegészítő az új processzorokkal szerelt laptopokhoz. A CoPilot+ használatához olyan CPU szükséges, aminek legalább 40 TOPS a teljesítménye.

CoPilot+ funkciók

AI által gyorsított teljesítmény

Az NPU segítségével helyi AI-feladatokat hajthatunk végre, ami gyorsabb válaszidőt és nagyobb adatvédelmet biztosít.

Copilot AI-asszisztens

Az AI-asszisztens segítségével a felhasználók természetes nyelvi parancsokat adhatnak, és a legfejlettebb AI-modellekkel dolgozhatnak, például a GPT-4o-val az OpenAI-tól. Azaz a hangunkkal vezérelhetjük a rendszert, mindenféle megkötés nélkül.

Live Captions

Valós idejű feliratok és fordítások biztosítása különböző nyelveken, bármilyen videóhoz.

Recall

Az eszközön korábban megtekintett tartalmak gyors keresése és visszakeresése, megkönnyítve a dokumentumok és információk megtalálását. Ez annyira nem hangzik izgalmasnak, de íme egy példa: Februárban elküldtük az egyik barátunknak a nyaraláson készült fotóinkat, majd júliusban, az új nyaralásunk után elbizonytalanodunk, hogy vajon elküldtük a képeket az előző nyaralásról? Elegendő megnyitni a Recall keresőjét, és begépelni hogy „XY-nak elküldött nyaralási fényképek”, és meg fogja találni a rendszer ezeket a fotókat. Így már az egyik legizgalmasabb újításnak ígérkezik ez a funkció. 

Windows Studio Effects

AI által támogatott kamerafunkciók, mint például az automatikus képkivágás, portré elmosás (elhomályosítja a hátteret), szemkontaktus követés (a felhasználó szemeit úgy igazítja, hogy a kamera lencséjére nézzen, így valósághűbb szemkontaktust teremthet), hangfókusz (kiszűri a háttérzajokat, és kiemeli a beszélő hangját), kreatív szűrők, amelyek javítják a videóhívások minőségét.

AI-alapú fotó- és videószerkesztés

Az AI-t használó szerkesztési funkciók az Adobe programokban, amelyek lehetővé teszik a képek és videók gyors és hatékony szerkesztését.

Helyi képgenerálás és szövegkészítés

AI által támogatott kreatív eszközök, mint például a CoCreator, amelyek lehetővé teszik a helyi képgenerálást és szövegírást biztonságos és privát módon.

AI-alapú keresési és szervezési eszközök

Eszközök, amelyek segítenek a felhasználóknak gyorsan megtalálni és szervezni az információkat, például a Recall funkcióval.

Összefoglalás

Laptop vásárláskor egyre több helyen fogunk találkozni a CoPilot+ PC vagy AI Laptop kifejezéssel, így érdemes felkészülnünk, és eldöntenünk, hogy szükségünk van-e a CoPilot+ által nyújtott extra lehetőségekre. Mint minden újdonságnak, ennek is időre van szüksége, hogy megmutassa a valódi hasznát, de mindenképpen érdemes félszemmel figyelemmel kísérni az egyre fejlődő, egyre jobban a felhasználók kényelmét szolgáló készülékek piacát.