Már teszteltük a PEAQ 4K android tévéjét, de ez a mostani  televízió végképp meggyőző. Főleg, hogy az egyik olyasmit kínál, amit a piacon szinte semmi más: teljes szabadságot.

Felbontásban ugyan messze elmarad a fenti modelltől – mindjárt leírjuk, miért nem különösebb érvágás ez –, általában véve azonban sokkal egyedibb, érdekesebb és szórakoztatóbb a PEAQ hordozható okostévéje a fenti modellnél. A készülék egy olyan piaci rést tölt be, aminek a létezését csak sejtettük, azt viszont nem, hogy ekkora szükségünk van egy ilyesmi megoldásra.

Mi ez?

A gyártó nem tett mást, mint hogy

megszabadította ezt a kis tévét a talpaitól, helyette úgy tervezte meg, hogy megtartsa a saját teste, applikált a tetejére egy mélyedést, amellyel felemelhetjük, és tett bele egy akkumulátort, amellyel hálózat nélkül is élvezhetjük a műsort.

Egyszerű, de zseniális ötletek – hát még, ha hozzávesszük, hogy működnek. A tesztnek ezen része inkább arról szól, milyen érzés használni a készüléket, és mennyi mindenre jó, kevésbé a technikai részletekről, egyszerűen azért, mert a fenti, 43 colos modellhez képest viszonylag gyorsan letudhatjuk ezt a kört. Essünk is túl rajta!

Hol lehet a legjobban kihasználni?

  • Teraszon
  • Öltözőben csapatmeccs elemzéshez
  • Lombházban
  • Kempingezéskor

Mit tud?

A PEAQ hordozható tévéje egy kicsi, 80 centis, azaz 32 colos készülék, azaz akkor az egész, mint egy nagyobb monitor. Ugyanaz az Android TV operációs rendszer hajtja, mint az előző modellt, azaz mindent tud, amit tudnia kell; a fő különbség az, hogy itt már a távirányító is kapott egy mikrofont, használhatjuk tehát a Google asszisztensét.

Felbontása nem túl meggyőző: 1366 x 768 pixel, azaz kicsit több, mint a piacról lassan eltűnő 720P pixelszám; ezt HD Readynek is nevezik. Ez azonban nem különösebben zavaró, két okból sem: egyrészt egy ekkora kijelzőhöz ez még éppen elmegy, azaz, bár a pixelek láthatóak, és a részletesség elmarad a Full HD-hez képest (hát még a 4K-hoz), de így is élvezhetőek azok a filmek, sorozatok, videók, amelyeket az ember (vagy az ember gyereke) egy ilyen készüléken nézni szeretne. Másrészt az, hogy nem kell annyi pixelt meghajtania a processzornak, azt is jelenti, hogy az akkumulátor üzemideje hosszabb lesz. Ne feledjük, hogy a tévék esetében az adott felbontáson, fényerővel és másodpercenkénti frissítéssel megjelenített kép terheli meg a legjobban a processzort, azaz ezek növelésével radikálisan nő az energiahasználat, amelyet az akkumulátor biztosít; tehát csökken az akku használati ideje. Ha a PEAQ a Full HD, esetleg a 4K mellett dönt, és még a fényerőt is növeli, a televízió a gyártó által ígért négy órának csak a töredékét teljesítené áramforrás nélkül. Ha pedig nagyobb akkumulátort terveztek volna bele, az a tévé súlyát növelte volna meg jelentősen. Ez a felbontás tehát nagyszerű kompromisszum: egy egész estét végigtévézhetünk anélkül, hogy a töltöttség miatt kellene izgulnunk.

A négy órát pedig hozza is a készülék: teljesen feltöltve, teljes fényességgel, átlagos hangerőn teljesítette is, még egy kicsit többet is. Jó hír, hogy akkuval együtt sem különösebben nehéz a készülék: négy és fél kiló az egész, azaz bárki szabadon rohangálhat vele a szobák között, autóba be, autóból ki, sátrak között, tóparton, apartmanban.

A tévéhez egy „féltéglás” hálózati adaptert kapunk, ezzel tölthetjük az akkumulátort, nulláról nagyjából három óra alatt. Bár két HDMI-csatlakozást is találunk rajta (az egyik sima bemenet, a másik ARC kimenetként is használható külső hangsugárzóhoz), jack, illetve optikai kábelen keresztül is köthetünk rá hangcuccot, és USB-bemenete is van, az igazi élmény mégis az, amikor csak úgy, önmagában használjuk. Szerencsére, akárcsak a 43 colos tévénél, itt is gyárilag működik az összes streaming szolgáltató, a YouTube, és antennát is csatlakoztathatunk, azaz a Bogyó és Babócától a Trónok harcán át a meccsekig bármit élvezhetünk rajta. Bár minden belépő szintű tévéhez ajánlunk hangsugárzót, hangszórókat, itt erre nem lesz szükség: a sztereó, és szerencsére előre sugárzó hangszórói meglepően jók, egy sátorban, tóparton biztosan nem lesz szükségünk többre – ennyivel is kevesebbet kell pakolnunk tehát.

Szerencsére a képminőség is megfelelő. Bár a gyártó itt sem listázza a panel típusát, az 1:3000-as kontrasztarány alapján VA-panelről lesz szó, ezt támasztják alá az élénk színek és a meggyőző feketék. A betekintési szög szerencsére korrekt, pedig ez ezen panelek gyenge pontja; csak akkor veszít a kép a kontrasztosságából, ha kifejezetten oldalról nézzük. A hordozható okostévé gyenge pontja a fényereje: a 200 cd/m2 papíron sem meggyőző, és szabad téren, napos időben bizony tényleg nehéz kivenni, mi folyik a képernyőn. Úgyhogy nincs mese, muszáj leszünk napközben a természetet élvezni, és csak este belemerülni a kedvenc sorinkba.

Tehát nehéz felsorolni, mi mindenre jó a PEAQ hordozható tévéje: a kerti meccsnézéstől a már említett tóparti piknikig és sátrazásig minden létező helyzetben megállja a helyét; csak wifi-jelet kell csiholni neki. A meglepően jó hangszóróknak és az Android TV rendszernek hála pedig tényleg semmire nem lesz szükség magán a tévén kívül.

A PEAQ Portable Smart TV-t itt vásárolhatod meg fekete, fehér és kék színben.