A legjobb sorozatok, amiket muszáj megnézni 2020-ban

Bár a sorozat nézés időigényes dolog, vannak olyan esetek, ahol az ember azt érzi, nem hiába töltött annyi időt a képernyő előtt. Drámaibb és keményebb témák és könnyedebb megoldások a közelmúltból, a 2020-as évadra! A MediaMarkt szubjektív ajánlója.

 

Akiket idén megdobtak Arany Glóbusszal: dráma kategória

 

Az idei Golden Globe szezon lezárult, és bár a figyelem a házigazda Ricky Gervais parádés nyitó beszédére és kötőszövegeire koncentrált, azért a jelöltek és nyertesek mellett is érdemes kicsit elidőzni. A Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) kapcsán egyszer már billentyűzetet ragadtunk itt a MediaMarkt magazin oldalán, de aki esetleg még adós a második évad megtekintésével (vagy az egész sorozattal!), azonnal pótolja a hiányosságot! A sorozat feszes, érdekes fő szála, egy haláleset mellett a főszereplők magánélete és családja elképesztően fontos témákat feszeget, a családon belüli erőszaktól kezdve az elvált szülők által nevelt közös gyerekek kérdésén át a megcsalásig. 

Reese Witherspoon – akit utólag is megkövetünk az ostoba vígjáték színésznő kategóriába való beskatulyázásért – már a Big Little Lies kapcsán is túllépett korábbi szerepkörén, a The Morning Show-ban sem csak mint színésznő, de mint producer is a stáblistán szerepel. A női előretörés ebben az esetben már csak azért is fontos, mert maga a történet a #metoo mozgalom köré rendeződik. Bár jó eséllyel már mindenki számára ismerős az alap történet (egy reggeli televíziós műsor férfi házigazdáját zaklatás vádjával elbocsátanak a csatornától), maga a cselekményszál sok-sok izgalmas és döbbenetes részt tartalmaz. Jennifer Aniston és Steve Carell mellett Billy Crudup alakítása is jóleső érzéssel szegezi az embert a fotelbe, kanapéra. A munkahelyi (vagy bárhol történő) zaklatás, a pozícióval és hatalommal való visszaélés kérdéséről nem lehet eleget beszélni. A The Morning Show ráadásul mindezt úgy teszi, hogy tényleg inkább csak gondolatokat, bátorságot ébreszt, mintsem ítélkezik. Emellett az amerikai televíziózás kulisszái is érdekesek lehetnek, bár a reggeli műsor fogalma az Egyesült Államokban kiemeltebb szerepet kap, mint idehaza. 

És ha már hatalom, az Utódlás (Succession) mellett sem mehetünk el szó nélkül. A családon belüli, üzleti terület és vagyon felosztás még akkor sem egyszerű kérdés, ha sokkal kisebb léptékű, mint a Roy klán esetében. Ki ne látott volna magakörül elharapódzó perpatvarokat akár egy ingatlan, egy autó vagy egy családi cég kapcsán. A hatalom és vagyon iránti éhség próbatétele a vérségi köteléken belül izgalmas témának tűnik, talán nem véletlenül nyerte el ez a sorozat az Arany Glóbuszt televíziós dráma kategóriában. A koronáról (The Crown) vagy a Vajákról (The Witcher) csak azért nem ejtünk külön szót, mert ezeket úgyis muszáj megnézni, ráadásul ez utóbbiról itt írtunk egy nagyon részletes elemzést, ajánlót.  

Könnyedebb vizek, további díjnyertes sorozatok

 

A Szívek Szállodája alkotójának új (lassan három éves…) sorozata, a The Marvelous Mrs. Maisel idén 7 jelölésből hármat is beváltott a díjátadón. Az 50-es évek New York-jában játszódó történet főhőse pont annyit beszél, mint a Gilmore lányok annak idején. Az egyszer csak elhagyott, útkereső és egyre emancipáltabb zsidó nő karakterével nem nehéz azonosulni. Amy Sherman-Palladino ráadásul most is megtölti sorozatát további szerethető, szórakoztató karakterekkel. A jól szituált, manhattan-i zsidó család és a város éjszakai klubjai, na meg a korabeli stand up esték hangulata nagyjából bárki számára izgalmas lehet, aki szívesen hátra-hátra dől egy laza estén. 

Ha egyre szenilisebb, öregedő karaktereken van kedvünk nevetni, a The Kominsky Method biztos befutó lesz. Michael Douglas és Alan Arkin ezer éves barátok, akik pont annyira szeretik egymást, amennyire már elviselni sem tudják a másikat. Zsörtölődő, öreg pasasok, néhány könnyebb és nehezebb csomaggal. Hogy mindezt hogyan tudják egymással megosztani, Chuck Lorre (többek között az Agymenők vagy a Két pasi meg egy kicsi alkotója) második évadánál járó sorozatából kiderül. 

Európai sorozatok, amikért rajongunk

 

Bár a Netflix, HBO és Apple+ saját gyártású, amerikai sorozatai mellett nehéz labdába rúgni, azért akadnak olyan, az öreg kontinensen forgó szériák, amikre érdemes szintén időt szánni. Az északiak jó ideje uralják a magyar otthonok képernyőit is, nekünk is van legalább három kedvencünk a borongós tájakról. A holland Tabula Rasa alap története egy már unalomig ismert téma, az emlékezetkiesés köré szerveződik. A csavar azonban azonnal kiderül, a balesetet szenvedő főszereplő ugyanis mindenre emlékszik, ami a trauma előtt történt. De a mi a helyzet a közelmúlttal és a jelennel? Az egy évados, 9 epizódos sorozat izgalmas lehet minden pszichológiai téma iránt érdeklődő néző számára.

És ha már pszichológia, a norvég Grenseland (jelentése határvidék, angol címe Borderliner) is bővelkedik egy kis nyomasztásban és pszichés alámerülésben. Egy rendőr, Nikolai Andreassen szülőfalujában nyomoz egy különös öngyilkossági eset után. De ahogy az kis helyen lenni szokott, a szálak személyesen is (meg)érintik a férfit. Gyorsan fogyasztható északi krimi noir, nyughatatlanoknak!

 

 

Norvégia kapcsán nem szeretnénk figyelmen kívül hagyni a (méltánytalanul) leginkább a What does the fox say? szám kapcsán ismert Ylvis alkotó testvérpár legújabb húzását sem. Bár Vegard és Bård Ylvisåker számos kiváló youtube mini sorozatokat készített már (a Swahiliwood és a Big in Kirgisistan elképesztő humorral aláz meg és emel fel egyszerre két, jó eséllyel a legtöbbünk számára ismeretlen kultúrát), a Stories From Norway talán abból a szempontból a legizgalmasabb, hogy az epizódokon keresztül bepillantást nyerhetünk a norvégok életének egészen randomnak tűnő botrányaiba. Na és persze a járulékos néplélekbe. A Stories From Norway szinte musical-nek is felfogható, a részeket ugyanis a két fivér és a további színész szereplők egyszerűen végig éneklik, míg a valós megszólalók (hiszen ezek mind megtörtént esetek feldolgozásai!) dokumentumfilmekhez hűen mesélnek a kamerának. A sorozatot elnézve azonnal elgondolkodtunk, vajon milyen hazai botrányokat és hogyan vinnénk fimre…? 

 

Magyar képernyőre magyar sorozatot!

 

A magyar televíziók három friss alkotással is jelentkeztek 2019-ben, elsőként a Drága örökösök tűnt fel a képernyőkön, közel egy éve, majd ősszel és télen a Jófiúk és a Mintaapák költözött be a hazai otthonokba. A már említett Utódláshoz (Succession) képest a Drága örökösök jóval közelebb áll az átlagember szívéhez. A Jófiúk egy örök kedvenc, rendőrség kulisszái mögé viszi a nézőt, fiktív helyszínen és persze fiktív szereplőkkel. Míg a Mintaapák – ahogy a cím is erősen utal rá – a gyerekneveléssel bajlódó férfiak (és persze a körülöttük élő nők) életébe enged bepillantást. Mindhárom sorozat külföldi adaptáció, amit egy kicsit sajnálunk. Hogy miért nem ír senki hazai széria forgatókönyvet, rejtély. Muníció akad határon belül is. 

Hogy egy 100%-ig hazai alkotással zárjunk, a korábban a tv képernyőjén, egy ideje pedig a Youtube-on futó Dalfutár messze a legszórakoztatóbb és legérdekesebb magyar sorozat. És bár műfaját tekintve leginkább szociológiai társasjáték-kísérletnek neveznénk, végig az az ember érzése, hogy egy tv-s sorozatot néz. Néha sírva röhögve, néha rettenet kényelmetlenül megfeszülve. Hajós András stábja és a magyar zenei élet számos kiválósága olyan produkciót rak le időről időre az asztalra, amire nincs példa. Úgyhogy bízunk benne, egyszer ezt a magyar gyártású műsort kezdik el világszerte, sok-sok nyelven forgatni. 

És hogy mire van szükség az élvezet technikai kivitelezéséhez?

 

Egy jó beltéri egységre, kiváló felbontású képernyőre, combos hangfalakra, vagy ha futja rá, egy házimozi rendszerre! A sorozatok készítői mára mindent megtesznek, hogy úgy érezzük, egész estés mozi élményben van részünk. Éppen ezért a nívós alkotások megérdemlik, hogy HD minőségben, tökéletes hangrendszerrel nézzük őket. Ha már online úgyis mindent elérünk egy-egy előfizetéssel, a tartalom dömpingen spórolt pénzt ne sajnáljuk a minőségi lejátszásra!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek: 

 

ORION DVBT 1502 digitális vevőegység, 6999 Ft

PHILIPS SDV 6226 beltéri DVB-T antenna, 41dB, 8189 Ft

AMIKO Mini Combo Extra DVB-C/T/T2/S2 beltéri egység, 21 999 Ft

THOMSON THC 301 beltéri egység, 10 998 Ft

MINDIG TV EXTRA ALAP csomag 12 havi előre fizetett, Amiko Impulse T2 beltéri egységgel, 31 999 Ft

STRONG SRT 2402 Android IP beltéri egység és 4K UHD médialejátszó, 27 999 Ft

 

CANTON Movie 95 5.1 házimozi hangfalszett, 119 799 Ft

SONY BDV-E6100 házimozi rendszer, 134 999 Ft

SONY BDVE 2100 5.1 Blu-ray házimozi szett, 85 999 Ft

LG LHB675 házimozi szett, 109 999 Ft

SONY HT-RT 4 5.1 csatornás hangprojektoros házimozi rendszer, 94 999Ft

 

LG 32 LM6300PLA SMART LED televízió, 81 cm, Full HD, webOS ThinQAI, 89 999 Ft

SAMSUNG UE 43 NU7092UXXH 4K UHD SMART LED Televízió, 105 599 Ft

  1. ODL 32653HS-TB 81cm-es LED televízió, 44 999 Ft

THOMSON 32HD3326 LED televízió, 46 999 Ft