Tökéletes kontraszt, őrült felbontás, három tévé a foci EB-re, meccsnézésre

Három tévé az EB-meccsekhez

Nyakunkon a foci EB, de még nem késő megvenni az élményhez illő tökéletes tévét. Segítünk!

Ha tévét keresünk, és az internetet hívjuk segítségül, elég egy Google-keresés és végeláthatatlan toplistadömping szakad a nyakunkba: a legjobb tévék filmekre, a legjobb tévék videojátékra, a legjobb képminőség, a legtöbb funkció, a legnagyobb méret, a legtöbb pixel és így tovább. Ez mind csodálatos – azoknak, akik filmezni, sorozatot nézni, esetleg játszani szeretnének. De mi a helyzet azokkal, akik semmi másra nem vágynak, csak hogy meccset nézzenek, lehetőleg úgy, hogy úgy érezzék, ott ülnek (állnak, ugrálnak, őrjöngenek) ők is a szurkolók közt? Nos, őket sajnálatosan elhanyagolják a techújságírók: alig találni friss, aktuális cikket meccsnézős tévékről. Pedig a dilemma égetőbb nem is lehetne: nyakunkon a foci EB, akinek tehát most jut eszébe, hogy a várva várt eseményhez egy megfelelő tévé is dukál, annak bizony sietnie kell.

Két jó hírünk van:

az egyik, hogy nincs veszve semmi, a választék adott, a termékek elérhetőek, az első meccsre már a polcon, a falon, vagy – erre mindjárt visszatérünk – akár a kertben várja majd a készülék a kanapédrukkereket. A másik, hogy segítünk: alant bemutatjuk kedvenc készülékeinket, amelyekre bármikor lecsapnánk – és több kollégánk már le is csapott –, ha meccsnézésről van szó. Íme három nagyszerű tévé focihoz, a tökéletes képminőségtől a csúcsfelbontáson át a mindent kibíró kültéri modellig.

Ha kontrasztra vágysz: LG OLED65G19LA

A tévészakik évek óta ódákat zengenek az OLED panellal felszerelt televíziókról, nem véletlenül. Jelenleg ez az egyetlen (földi halandók által is elérhető) kijelzőtípus, amely nem háttérvilágítással oldja meg, hogy a képpontok bizonyos színű és intenzitású fényt bocsájtsanak ki (hogy ezek aztán 24-szer, 60-szor, vagy akár 120-szor frissülő képkockákká álljanak össze), hanem pixelenként képes szabályozni, ha kell, akár kikapcsolni a világítást. Az eredmény: tökéletes feketék, lenyűgöző színek, utánozhatatlan összhatás.

Ez pedig nagyon jól jön meccs alatt is. Bár a foci EB élvezeti értékéből sokat nem vesz el, ha egyszerűbb, olcsóbb panellal felszerelt tévén nézzük, az OLED előnyeit itt sem lehet eléggé hangsúlyozni, de itt részleteztük korábban. Ha pedig OLED, akkor LG: saját gyártású paneljeivel ez a gyártó mutatta meg elsőként (és mutatja azóta is) a világnak, mit jelent ez a technológia. A 4K-s felbontás és a 65 collos méret tökéletesen összeillik: nem uralja a szobát, mégis vonzza a tekintetet, már csak kivitele miatt is. Az OLED-panel háttérvilágítás híján ugyanis nagyon-nagyon vékony, szinte hozzásimul a falhoz. Az LG legújabb, G-sorozatú csúcsmodellje ráadásul úgy kávamentes, hogy még egy finom átlátszó keretet is kapott, az összhatás tehát olyan, mintha egy mozgó kortárs műalkotást néznénk. (A G jelzés a Gallery szóból ered.) A készülék kompatibilis a Google Assistant-tal, Alexa-val és Apple AirPlay 2 képes is, valamint kényelmesen vezérelhető hanggal is.

Ami a meccseket illeti: a színekre és a kontrasztra itt is szükségünk lesz, az LG pedig természetesen minden okossággal felszerelte a tévét. Lenyűgöző felskálázás 4K-ra mesterséges intelligencia segítségével (erre szüksége is lesz, hiszen a magyar közvetítés egyelőre nem 4K-s), folyamatos, természetes mozgás és a legendás pointeres Magic Remote távirányító. Két apró hátránya van, amely valójában nem is hátrány, de azért nem árt tudni róla: bár az idei modellekben, azaz ebben is feljavította a gyártó a fényerőt, az OLED-tévéket még így is inkább sötétebb helyiségekbe ajánljuk. A nappali fény képes elnyomni a meccset, azaz, ha közvetlenül a szobába süt a nap, ez nem a te tévéd – minden más esetben tökéletes. A másik, hogy az OLED-panelek kissé hajlamosak a burn-in jelenségre, azaz, ha sokáig változatlan a kép (vagy annak bizonyos elemei), annak kontrasztjait „megőrzi” a panel. Ezt főleg tévézés (tehát például meccsnézés) esetén kell szem előtt tartanunk: a változatlan elemek (logók, a meccs állását mutató feliratok) bizony árthatnak a készüléknek. Igaz, ehhez napokig, hetekig kell folyamatosan nézünk ugyanazt az adást, naponta két-három meccs bőven kevés ahhoz, hogy baj legyen, főleg, ha a tévét előtte pár napig, egy-két hétig „bejáratjuk”.

Ha részletekre vágysz: Sony ZH8

A cikk elején azt írtuk, a nézők azt szeretnék, ha úgy éreznék, a foci EB alatt ott ülnek a lelátón. A Sony ZH8 nevű tévéje egészen konkrétan, szó szerint ezt nyújtja. Nem csak azért, mert hatalmas (a vásárlók jelenleg 75 vagy 85 collos modellt választhatnak), hanem azért is, mert a mérethez illő felbontás is dukál: a tévé 8K-s.

Ha a jelenleg általános 4K-s felbontásnál négyszer (!) részletesebb 8K-s felbontást említjük a vásárlóknak, általában rögtön megkapjuk azt a (valljuk be, jogos) ellenvetést, hogy mégis miért kellene nekik ennyi pixel, ha manapság még a 4K-s tartalmaknak is örülni kell, azok is legfeljebb a streaming szolgáltatóknál elérhetők, a tévéadás még erre sem képes. A válaszunk az, hogy egyrészt így biztosíthatják be magukat évekre előre: hamarosan érkeznek a 8K-s adások, Japánban már kísérleteznek vele, és például az újgenerációs játékkonzolokat is felkészítették már a felbontásra. Másrészt azért, mert, ha maga az „alapanyag” nem is 8K-s, a Sony zseniális felskálázásának hála a 4K-s, vagy akár a Full HD tartalmak is részletesebbek, mint bármely más tévén. Az algoritmus ugyanis nem csak a felbontást növeli: AI segítségével diszkréten, de hatásosan látja el a képet plusz részletekkel: textúrákkal, színátmenetekkel, fény-árnyék hatásokkal. Ehhez persze megfelelő hardver is kell: az X1 Ultimate fantázianevű processzor bármilyen 8K-s jellel megbirkózik. Focidrukkerre fordítva: ha szeretnéd látni a legapróbb izzadságcseppeket is a játékosok halántékán (márpedig miért ne szeretnéd?), ez a te tévéd.

Tudnod kell továbbá a ZH8-ról, hogy fényes. Értsd: nagyon-nagyon fényes. Lenyűgöző, 2500 nites maximális fényerejével bármilyen környezeti fényt képes túlvilágítani, azaz nappal, elhúzott függönyökkel is teljes marad az élmény. A filmek, sorozatok, játékok is lenyűgözőek lesznek a HDR-üzemmódnak hála, és az Android TV oprendszer gondoskodik arról, hogy minden mindennel kompatibilis legyen (a beépített Chromecastnak hála például egy pöccintéssel küldheted a YouTube-, vagy bármilyen videókat a tévére a mobilodról). Nagyon fejlett a háttérvilágítása is: a folyadékkristály-pixelek közvetlenül a panel mögül kapják a fényt, amelyet ráadásul 320 zónában képes ki-be kapcsolgatni a készülék, azaz a feketék tényleg feketék, nem sötétszürkék. Ez főleg sötétebb tartalmaknál fontos, amelyeket éjjel fogyasztunk. Mint például – meglepetés! – az esti, éjszakai meccseknél.

Ha a szabadba vágysz: Samsung „The Terrace”

Végre egy tévé, amelyet nem megjegyezhetetlen betű- és számkóddal láttak el, hanem olyan nevet kapott, amelyet meglátva rögtön egyértelmű, miben jeleskedik. A The Terrace természetesen abban, hogy ki lehet vinni – eltaláltátok! – a teraszra. Sőt, ajánlott is kivinni. Ez tehát a tökéletes választás, Ha kombinálni szeretnéd a grillezés és az Európa bajnokság élményét. A The Terrace készülék 75 coll QLED 4K TV az IP55 szabvány szerint időjárásálló, így esőtől, hótól és portól is védett. A nagy fényerőnek és egy speciális fényvisszaverő bevonatnak köszönhetően a házimoziélmény még akkor sem változik, ha süt a nap. Ehhez persze fényerő is dukál, ebben pedig a Samsung QLED-paneljei (mert természetesen ilyet kapott a The Terrace is) legendásak: a tévén a legerősebb napfényben is minden kivehető marad. (Azért inkább maradjatok félárnyékban, szép lesz az idő a foci EB idején, le ne égjetek!)

Az okostévé könnyen csatlakoztatható WIFI hálózathoz is a streaming tartalmak zökkenőmentes lejátszása érdekében. Az integrált Quantum processzor emellett képes az AI felskálázásra, amellyel az alacsonyabb felbontású tartalmak elemezhetőek és intelligens számításokkal jó minőségben megjeleníthetőek, akárcsak a fenti modellek esetében. 55, 65 és 75 collos modelleket választhattok: egyik sem projektorméret, de egy nagyobb baráti társaság sem marad le semmiről sem, már ha elférnek a teraszon.

A The Terrace olyan különleges és hiánypótló tévé, hogy hamarosan külön cikkel jelentkezünk, amely csak róla szól majd.

123942cookie-checkTökéletes kontraszt, őrült felbontás, három tévé a foci EB-re, meccsnézésre