Rákészülés: matiné műsorok
Nyitva tartástól függően sokan gőzbe és fürdőbe mennek. A hamarosan teljese felújításon áteső Király kiváló helyszín az óév mocskának (és a bejgli mérgezésnek) a kiizadására. De persze a felkapottabb Széchenyi a maga romantikus párájával is nagy számban vonzza, mind a hazai, mind a látogatóba érkező külföldieket. Ha az ember nem “tolja túl”, kiválóan frissítő program a gyógyvízben ázás. Érdemes a javasolt időkorlátokat betartatni, hogy ne üssük ki magunkat már délre. Egy jó fürdőzés és gőz után egyébként kiválóan csúszik a nap első söre, csak együnk, különben túl korán lőjük el a puskaport. Egy jó ebéd után aztán irány a “lovi”, vagyis a Kincsem Park rendes évi népi őrülete. Ez az a nap, amikor a koca-fogadók veszik át a tribünt, amikor alig lehet elférni és amikor tényleg nagyot lehet szakítani, már ha értünk kicsit a lovakhoz. Az átlag magyar egyébként szórakozni megy ide, nem cél mindenáron a könnyű meggazdagodás. Elég, ha jókat röhögünk a lovak nevén, majd ez alapján tesszük meg tétjeinket is, hogy végül a pár másodperces futam alatt kiüvölthessük a torkunkat. A rendezők igen szimpatikus módon nem kobozzák el a saját javakat, így igényességtől függően akár házilag sült malacot is falatozhatunk, miközben a termoszból csak úgy folyik a forralt bor. Akinek nincs kedve készülni, helyben is beszerezhet minden jót, de igyekezzünk egy sorban állással mindent megvenni, különben az egész bulit a kiszolgáló egység előtt töltjük. A szilveszteri futamon a Kincsem Park folyamatosan szórakoztatja a népet, a celeb futamoktól az élő(nek tűnő) fellépőkig minden van. Igazi vásári mulatság, amit akár gyerekkel is túl lehet élni, de én 10 éves kor alatt annyira azért nem ajánlanám az üvöltöző-tülekedő tömeget. Egy biztos, a foci mérkőzésekhez képest kulturáltabb a hangulat, amit talán a belépő ára is befolyásol. Meg hát itt nincs valódi ellenség kép sem. Hiszen ki utálna egy lovat?
Bele az estébe!
Ezúttal három csoportra osztható a társadalom. Az utcán visszaszámlálók, a party-kban őrjöngők és a házibulizók klikkjei egymástól távol (oké, hallótávolságon belül) élvezik ki az este örömeit. Bárhogy is van, a magyar még mindig imád három szilveszteri jelenséget:-
a televízió nosztalgikus, ünnepi műsorát
-
a himnuszt és a köztársasági elnöki beszédet
-
a rádiókabarét
Ami nélkül a magyar nem bírja a Szilvesztert
Lencse, virsli, pezsgő. Furcsa egy szokás, hogy lencsések lettünk, mindenesetre télen végülis érthető, ha valami laktatót akarunk enni. Más kérdés, hogy a kellemesen puffasztó hüvelyes belapátolása után az esetlegesen kiöltözött ünneplő tömeg hogy néz ki. És milyen szagot áraszt. Mindegy, kell a lencse, mert ugye babonásak vagyunk. Tipp: tegyünk egy kis tárkonyt a főzetbe, isteni ízt ad neki! A hagyománytól szívesen elrugaszkodók készíthetnek indiai vöröslencsét, jó sok curry-vel és kurkumával, naan kenyérrel tálalva. A virsli mondjuk utóbbihoz nem megy, de a többség úgyis marad a megszokott receptnél. Térden állva könyörgünk minden kedves honpolgárnak, hogy egyszer az évben legalább minőségi virslit vegyen (mivel alapvetően ez a termék eleve a húsipari szemétre és visszamaradt feleslegre épül, így értsük átvitt értelemben a dolgot)! Legyünk urak/úrnők és vegyünk valami gusztusosabb, drágább verziót, hogy ne robbanjon szét a puha, botrányos színű izé a főzővízben, amitől még egy feketeöves húsevőnek is elmegy az étvágya. Igaz ez a mustárra, tormára, ketchupre is. Annyira lehangoló, amikor egy ünnepen szemetet eszünk. Az év többi napján sincs rendben, de hát limitált a költségvetés, érthető a dolog. De Szilveszterkor adjuk meg a virslizés módját!Pezsgő-gate
Bár sokan nem kedvelik a gyöngyöző italt, december 31-én csak ráfanyalodnak a dologra. Ha az ember alapvetően boros és ezúttal is minőségi verziót iszik, nem csalódhat nagyot. A Hungária ezer éve velünk van, és a Presszó című Sas Tamás film óta tudjuk, hogy a “pezsgő vagy száraz, vagy nem pezsgő”! Ezzel mélységesen egyetértünk, így a Hungária Extra Dry-t, esetleg a Törley száraz pezsgőjét ajánljuk. Már ha magyar termékre vágyunk. Azért egy Veuve Clicquot-val, vagy egy Dom Pérignon-nal sincs baj… Ami fontos, jó minőségű pezsgő esetén sem mindegy, hogyan tárolták. Az éjjel-nappalik polcain sorakozó üvegek többsége iszonyat melegben áll, így jó eséllyel megbuggyan, mire a poharunkba kerül. Inkább vegyünk olcsóbb, gyengébb minőségű italt, de megbízható helyről, normálisan tárolva (ez vonatkozik az otthoni raktározásra is), mint egy drágábbat a 30 fokos kis bolt felső polcáról, ahol eleve még plusz 5 fokkal melegebb van.
És a fináléra: amiből idén sem kérünk!
Igen, ez a petárda. Nem kell ahhoz kutyának lenni, hogy az ember rettegjen a durrogástól, féltse a füle és szeme világát. A világ leghülyébb szokása az egyébként legtöbbször illegálisan ellőtt hangkeltő eszköz bevetése. Oké, szóljon a trombita, oké, kurjongassunk hajnalig, de ne petárdázzunk! Az egy napra jutó elveszett kutyák száma ilyenkor a legmagasabb az évben. A sajnos télen is kertben tartott blökik pánik hangulatban futni kezdenek, aztán másnaptól kereshetik az önkéntesek a rettegő állatokat. Egyébként ha kutyánk van és kint tartjuk, legalább erre az egy estére engedjük be a házba. De ha lehet, eleve tartsuk bent szegényt. Elvégre családtag. A nagypapát sem rakjuk ki a kertbe, ugye?