Lenovo Yoga Tab 11 teszt

Tesztünk alanya ezúttal az egyik legkülönlegesebb formavilággal rendelkező tablet a piacon, a Lenovo Yoga Tab 11.

A Lenovo Yoga sorozata évek óta fut már. Különlegessége, hogy egyik végén egy hengeres markolat fut végig, amelyből kihajtható támaszték is rendelkezésre áll. Így ezek a modellek többféle pozícióban is megállíthatók. Sőt, pár éve még olyan kiadás is vásárolható volt, amely beépített projektort is kapott. A Lenovo Yoga Tab 11 egy ennél sokkal szerényebb új modell, de összességében egy kifejezetten érdekes darab.

Ahogyan a neve is jelzi, egy 11”-os képernyő került a tabletre. Ez túl sok különlegességet nem tud, a felbontása 2000×1200 képpont, IPS paneles. Az oldalsó betekintési szögei teljesen jók, a fényereje is jó. Nincs magas képfrissítési frekvenciája, csak 60 Hz, de ennek ellenére megfelelő játékok közben is.

Kifejezetten jó a fényerő, amely elég magas ahhoz, hogy ellenfényben is élvezhetők legyenek a játékok, vagy videók rajta. Nem maradt ki a fényérzékelő, így ha bekapcsoljuk az alkalmazkodó fényerőt, akkor a környezeti fénytől függően emeli, vagy csökkenti a kijelző fényerejét a Yoga.

Van természetesen sötét mód a rendszerre, a lezárt kijelző pedig feloldható koppontással és felemeléssel is, nem szükséges a gombot megnyomni ehhez.

A hátoldal felső részén egy szürke színű, szövet borítás biztosítja a meleg, kellemes tapintást. Ritkán találunk ilyen felületeket táblagépeken, de mindenképpen érdekes. Az alsó részen pedig kiemelkedik egy hengeres felület. 

Ennek egyik funkciója, hogy rendkívül jól megmarkolható, masszív fogást ad. Másik, hogy kihajtható a fém támaszték belőle. A dőlésszöge nagyjából 180 fok és kellően erősen tart a különböző állásokban. Emiatt többféle állásban fektetve és állítva is használhatjuk támasztóként. Sőt, ha mondjuk a konyhában főzünk éppen, akkor csak fel is akaszthatjuk valahova, gond nélkül megáll így.

Ezzel a kitámasztóval / akasztóval szerintem a Lenovo Yoga sorozata meg is nyerte a tabletek piacán a praktikumért járó díjat, igazából számomra az a meglepő, hogy még nem vette át más gyártó ezt a megoldást. 

Ha a belső képességeket nézzük, a Yoga Tab 11 távol  marad a csúcsmodellektől, de nem is ezt a réteget célozza meg.

A MediaTek által gyártott Helio G90T rendszerchip szolgáltatja a teljesítményt. Bár egyáltalán nem beszélhetünk friss SoC-ről, ennek ellenére  a négy Cortex-A76-os és négy Cortex-A55-ös mag, valamint a Mali-G76-os grafikus gyorsító jó teljesítményt tud nyújtani, amely megfelelő a mindennapi használatra és még akár a játékokhoz is.

A 4 GB RAM nem tűnik soknak, igazából az elvárható minimum ma már, bár ennek ellenére nem tapasztaltam szaggatást, vagy lassú váltást az alkalmazások között. A háttértár 128 GB, amelyre sok kép, videó, zene, illetve alkalmazás férhet el. Gyárilag az első bekapcsolást követően 12,85 GB foglalt a 128 GB-ból, így kb. 115 GB használható fel szabadon. Ha ez kevés volna, akkor microSD kártyával van lehetőség bővíteni a háttértárat. A tesztünk alanya ugyan 4/128 GB-os kialakítást kapott, némileg több pénzért kapni 8/256 GB-os kiadást is, amely hosszú távon sokkal jobb opciónak tűnik.

A kifejezetten nagy, 7700 mAh-s akkumulátor hosszú órákon keresztül teszi lehetővé a játékot, vagy akár a Netflix sorozatok lejátszását. Ha lemerülőben van, akkor egy 20 wattos adaptert kapunk a dobozban, amivel USB-C-n keresztül feltölthető. Bár a Lenovo gyorstöltőnek hívja, azért ha megnézzük a telefonok és tabletek piacán milyen lehetőségek vannak, akad már több 40, 45, 66, sőt akár 100 wattos töltési megoldás is. Azért a 20 wattos adapterrel kell egy pár óra, mire a nagykapacitású akkumulátor teljesen feltölt 0-ról 100%-ra.

A rendszer tartalmaz egyébként Akkumulátor kímélő módot, amely esetén csökkenti a teljesítményt a tablet a hosszabb üzemidő érdekében. Van egy akkumulátorvédelmi mód, ha ezt bekapcsoljuk, akkor csak 60%-os töltöttségi szintig fogja engedni a töltést a Yoga Tab 11, ezzel csökkentve az akkumulátor terhelését. Bár így kevesebbet lehet egy töltéssel használni, hosszabb távon tovább marad jó állapotú a telep. Természetesen beállítható, hogy a nagy fogyasztású alkalmazásokról értesítés jöjjön.

Ebben a tesztben a WiFi-only modell szerepel, amely WiFi 5 képes. Van azonban olyan kiadása is a készüléknek, amelybe SIM kártya kerülhet és LTE támogatással rendelkezik. Mindkét hálózati kialakítású modell rendelkezik beépítve GPS-szel és Bluetooth 5.0-tal. 

A Lenovo egyáltalán nem bonyolította túl a Yoga Tab 11 rendszerét. Egy közel teljesen gyári Android 11 felület került a készülékre.

A Lenovo saját szoftvereket nem igazán helyezett el a készüléken. Helyette megkapjuk gyakorlatilag az összes Google alkalmazást, ami a piacon elérhető.

Ilyen a Kids Space, amely a nevéből adódóan is egy gyerekeknek szánt felület. Ezen belül beállítható, hogy milyen alkalmazások legyenek elérhetők, illetve a Google Family Link alkalmazással lehetőség van távolról is felügyelni azt, hogy mit csinál a tableten a gyerek.

Kapunk egy szórakoztató centert amelyen belül megtalálhatjuk a különböző streaming lehetőségeket, a játékokat és könyveket. 

A tartalomszolgáltatók közül a YouTube és a Netflix is elő van telepítve a készülékre. De ezek közé beilleszthetjük a többi megoldást is.

Ha már tartalomszolgáltatás, akkor ki kell emelni a négy JBL hangszórót és a Dolby Atmos hangzást. Az alsó, kerek kialakításban helyet kapott két hangszóró, amelyek előre néznek, másik kettő pedig az oldalsó kereten helyezkednek el. A sztereó hangzásra képes Yoga Tab 11 kiválóan szól.

A Dolby Atmos alkalmazással akár a hangzást is saját ízlésünkhöz, vagy az adott tartalomhoz igazíthatjuk. A beépített négy hangszóró egyébként nem csak kellően hangos, hanem testes hangzást is biztosít, kellő mélyhang kiemeléssel. A hangrögzítésért két mikrofon felel.

Kapunk előre telepítve két, stylushoz szánt rajz alkalmazást is. Ez azért került feltelepítésre, mert a Lenovo Yoga Tab 11 támogat egy speciális érintőtollat. A Lenovo Precision Pen 2 nem része a csomagolásnak, azt külön lehet megvásárolni. A kiegészítő támogatja a különböző nyomáspontok érzékelését, de még azt is, hogy mennyire van megdöntve használat során a toll. Ennek köszönhetően kínál művészi grafikus megoldást a felhasználóknak.

Az előlapon és a hátlapon is egy-egy 8 megapixeles kamera kapott helyet. A kijelző felé került megoldás fix fókuszos, 99⁰-os látószöggel. A hátoldalra már autofókuszt támogató megoldást helyezett a Lenovo.  Ezzel a két kamerával alapszintű képalkotást tudunk csak végezni, szebb fotók készítésére csak kellően jól megvilágított tárgy esetén alkalmas. Arra viszont tökéletesen jó, hogy videotelefonáljunk a segítségével, illetve az előlapi kamera támogatja az arcfelismeréses képernyőzár feloldást is.

A Lenovo egyre meghatározóbb tagja a tablet piacnak. Ez a Yoga Tab 11 is egy nagyon jól összerakott és szerethető modell.

Egy igazi családi tabletről beszélhetünk, amelyet több ember is használhat. A kitámasztó lábbal a lakásban több ponton is megtalálja a helyét. A teljesítményére sincs panasz, ideális filmezni, sorozatot nézni, böngészni, de akkor sem vall szégyent, ha esetleg játékra lenne szükség. 

Lenovo Yoga Tab 11 különböző konfigurációi kínálatunkban:

HUAWEI MATEPAD 11 TESZT: HARMONIKUS KAPCSOLAT