Új szín, jobb kamera, 3D Touch – itt az új, erősebb iPhone

A tegnap esti órákban frissítésre került az Apple kínálata, új táblagépek és új kiegészítők mellett a cég természetesen az idei iPhone modellekről is lerántotta a leplet. Az idei évben immáron a kilencedik iPhone széria került leleplezésre és ahogy tavaly, úgy idén is rögtön két méretben kaptunk az Apple mobilokból. Megérkezett tehát az iPhone 6s és 6s Plus.

iPhone6s_iPhone6sPlus_01

Ahogy az az “S” jelzésű sorozatoknál már megszokott, idén inkább a belsőre koncentrált a gyártó, a külcsín szinte változatlan maradt a tavalyi modellekhez képest, a kisebbik készülék 4,7 colos, nagyobbik párja pedig 5,5 colos megjelenítőt kapott, a pletykált 4 colos 6c-ből tehát idén ssem lett semmi – legalábbis ezidáig. Egyedüli látványos újdonság az úgynevezett Rose Gold színváltozat megjelenése, míg a kevésbé érzékelhető, de szintén a burkolatot érintő újdonság hogy az idei iPhone-ok már az Apple Watch esetbéne is alkalmazott,  series 7000-nek nevezett cink-alumínium ötvözetet használták fel a készülékház megalkotására, mely a korábbiakhoz képest jóval masszívabb és meghajlítani sem lesz olyan könnyű, mint ahogy azt a tavalyi modellek esetében sokan felemlegették.

iPhone6s_01

Tudásban több nagy újdonság is jutott a készülékekbe: Kapásból itt az A9-es rendszer chip, mely átlagosan 70%-kal, grafikus feldolgozás terén pedig 90%-kal erősebb az elődhöz képest, a központi egységhez persze most is tartozik egy segédprocesszor, mely kifejezetten a szenzorok által rögzített adatok feldolgozására szolgál. A gyorsaság kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az idei iPhone-okban már mind az LTE, mind a WiFi modem nagyobb adatátviteli sebességre képes.

iPhone6s_ForceTouch_01_MMM

Az előlapon elhelyezett gomb mögé a TouchID nevű ujjlenyomat olvasó második generációja került, mely gyorsabb és pontosabb működést ígér, de nem a legjobb dolog, ami az ujjaink és az iPhone közt történhet: Megérkezett ugyanis az egyes MacBook típusokban is alkalmazott Force Touch. A Huawei Mate S-ben is látott funkciót az Apple ugyan 3D Touchnak nevezi, a lényegen azonban nem változtat: A kapacitív kijelző az érintés mellett már a nyomást is érzékeli, egy ikon erősebb passzírozása például listás nézetet ad az adott alkalmazás leggyakrabban használt funkcióiból, melyekre böködve rögtön azt tölti be a rendszer. A 3D Touch számos felületen próbál időt és kattintást spórolni, a kamera ikonra erősebben nyomva például rögtön szelfizhetünk is, egy elküldött link mögötti weboldalra ránézhetünk anélkül, hogy külön ablakban betöltenénk azt, de a bejövő emailek előnézete is előcsalható, ha böködés helyett erősebben nyomást gyakorlunk a kijelzőre. Az új képesség elméletben sokkal kényelmesebb használatot ad, a gyakorlati hasznát pedig nyilván csak az idő dönti el.

iPhone_6s_04

Kamera terén is van fejlődés az iPhone párosban, optikai képstabilizátorral ugyan még mindig csak a Plus változat rendelkezik, ám immár mindkét készülék 12 megapixeles felbontású hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamerát kapott, előbbihez egy kéttónusú LED villanóval, utóbbinál pedig a kijelző felvillanása helyettesíti a derítőfényt. Videók terén 4K felbontás immár a maximum, melyet 30 fps-sel teljesítenek az iPhone-ok. A kettő határán áll egy szoftveres újdonság, a Live Photo, melynek lényege, hogy az exponálást rövid videó előzi meg – ilyet a HTC Zoe szoftvere és néhány felsőbb kategóriájú Lumia is felvonultatott korábban –  az így kapott mozgóképek így akár háttérnek is beállítható.

iPhone_6s_03

Az iPhone 6s és 6s Plus 16, 64 és 128 gigabájtos háttértárral, Silver, Gold, Space Gray és Rose Gold színváltozatokban (azaz ezüst-fehér, arany-fehér, fekete-szürke és fehér-rózsaszín kombinációkban) kerül piacra, néhány kiemelt országban már szeptember 25-től, ám a magyarországi forgalmazás részleteiről egyelőre még nincs információ. Az új modellekkel debütáló iOS 9 a korábbi készülékekre már szeptember 16-tól elérhető.