Bekapcsolod és átkerülsz egy másik világba: Nacon 600 Pro HS teszt

A Nacon 600 PlayStation- és PC-kompatibilis headsetje járt nálunk, és bár megjelenése kicsit talán túltoltan „gaming”, mégis azonnal levette a lábáról még zenebolond kollégánkat is, ahogy bekapcsolta.

Egy hetet töltöttünk a Nacon headsetjével, és jelentjük: a gyártót méltatlanul kevéssé jegyzik ezen a téren. A 600 Pro HS ugyanis a lehető legjobb választás, ha új fejhallgatót szeretnél – nem csak játékra. De haladjunk sorjában.

Mit tud a Nacon 600 Pro?

Még ki sem bontottuk a dobozt, máris megvolt az első benyomás: a 600 Pro HS könnyű. Nagyon-nagyon könnyű. Annyira, hogy egy pillanatra azt hittük, a gyártó konkrétan kifelejtette a dobozból a headsetet, de szerencsére erről szó sem volt: az egész csomagnak akkora a súlya, mint egy ebben a kategóriában kapható átlagos headset dobozának (és esetleg a kábeleknek). 240 gramm maga a fejhallgató, és ebben már benne van az integrált (behajtható, de nem lecsatlakoztatható) mikrofon is. A gamerek pontosan tudják, mit jelent ez: egész napos kényelmet, azaz – ha jó anyagból van a kütyü – pár perc után el is felejtik, hogy rajtuk van.

A 600 Pro HS márpedig jó anyagból van, igaz, az egész csupa műanyag – és szerencsére büszke erre. Az épp megfelelő keménységű, mintázott szövettel borított szivacson kívül nem tapintható fém, csak különböző textúrájú műanyagok. Az összhatás alulról súrolja a „prémium” kategóriát, de ezt nem bántuk: cserébe a belbecs annál komolyabb (erről mindjárt), és a headset így is strapabíró, stabil. Különösen a pánt győzött meg: teljesen rugalmas, bárhogy tekertük-csavartuk, nem recsegett, nem éreztük, hogy el akarna törni vagy meg akarna roppanni. A cserélhető szivacs is lazán mozgott a pánttal.

Kicsomagoláskor várt a közvetkező meglepetés: maguk a hangszóró egységek egy kábelnek hála lifegtek amikor kiemeltük a pántnál fogva a headsetet, azaz nekünk kellett rögzíteni. Ez okos desing-döntés: rögtön rá is veszi a tulajdonosát, hogy megismerkedjen a bepattintós „snap fit” rendszerrel. Ennek lényege, hogy a kagylókat nekünk kell az oldalanként három-három nyílást használva a helyükre pattintani. Ez a rendszer nem annyira finomhangolható, mint a pánt méretének variálása, mégis megszerettük: miután a helyükre kerültek a kagylók, nem kellett attól félnünk, hogy véletlenül elmozgatjuk őket. Az átlagosnál egy kicsit nagyobb fejű tesztelőnknek egyébként a legtágabb opcióval volt kényelmes, azaz az extrém fejkörfogatú vásárlóinknak talán nem ez a legszerencsésebb választás.

Használati utasításra nincs is szükség, pofonegyszerű az egész – úgy, hogy közben mindent tud, amit kell. A bekapcsológomb kicsit megtévesztő, a design miatt úgy tűnhet, csúsztatni kell, de nem: ez egy egyszerű gomb, az, hogy mélyedésben folytatódik, csak a LED-fényt rejti. Külön gomb felel a médiavezérlésért és a Bluetooth-párosításért, de egy USB-C dongle-nek hála választhatjuk a 2,4 GHz-es vezeték nélküli üzemmódot. (Ehhez kapunk USB-A adaptert, ha nem lenne kéznél C-port.) Maga a headset is USB-C-ről tölthető, a mikrofon, mint említettük, kihajtható (ha becsukjuk, ki is kapcsolja ezt a funkciót), és hálásak voltunk a hangerőtekerőért is, amely folyamatos mozgású, de azért fázisonként határozott visszajelzést is ad.

Mi szeretjük, ha a gamer termékek „gamerségük” ellenére letisztultak, eszköztelenek… Hát, a Nacon nem ezt az utat választotta. Bár a csiricsáré, vásári megoldásokat szerencsére mellőzték (beleértve szerencsére az RGB-fényeket: ez már csak költséghatékonysági okokból is jó döntés volt), de ezzel együtt is ordít az egészről, hogy mely célcsoportnak szánták. A 600 Pro HS tele van éles szögekkel, határozott ívekkel, bizonyos szögből inkább high-tech katonai kütyü ez egy sci-fi filmből, mint hagyományos headset. Sebaj: ezzel a sok hézaggal, kivágással is csak könnyebb, és azért annyira nem feltűnősködik.

A szivacs valóban kényelmes, és bár eleinte gyanakodtunk, hogy hosszú távon kényelmetlen lesz – finoman hozzáérnek ugyanis a fülhöz –, ez alaptalannak bizonyult: órákon át használva sem tűnt fel, hogy egyáltalán rajtunk lenne. A remek anyaghasználatnak hála bele sem izzadtunk.

Hogy szól?

Újabb meglepetés: nagyon-nagyon jól. Felkészültünk rá, hogy játékokhoz optimalizálták a hangzást, amely a gyártók eufemisztikus kifejezése arra, hogy kispórolták a driverből az anyagot és a fegyverropogás és a chat számára szükséges frekvenciákra koncentráltak a kiegyensúlyozott, kerek megszólalás helyett. A Nacon 600 Pro HS esetében erről szó sincs: ezzel a headsettel bizony összetett, akár klasszikus zenét is hallgathatunk kompromisszumok nélkül.

Az összhatás elsőre magával ragadó volt: határozott, domináns basszustartomány, de sehol sem éreztük, hogy hatásvadász lenne, túltolná a lábdobot, és végképp nem torzított még nagy hangerőn sem. A középső és a magas régiók is több mint korrektek voltak, a nem volt cincogás, sercegés, csak kiegyensúlyozott, természetes, mégis szórakoztató, meleg hangzás tág, már-már koncertszerű hangtérrel. Próbáltuk elektronikus zenével (Rone, Laurent Garnier), rockkal (Spoon, King Hannah) és kifinomult poppal (Perfume Genius) és nem sikerült megtalálni a 600 Pro HS gyenge pontját. Nincs mese: ezt bizony zenerajongóknak is bátran ajánljuk; jobban szól, mint sok ebben az árkategóriában kapható, kifejezetten zenére tervezett fejhallgató. Bluetoothon is pont olyan jól szólt, mint 2,4 GHz-es módban, és késleltetést sem éreztünk.

Mindez csodásan érvényesült filmek és játékok közben is (naná): a Call of Duty-epizódok kaotikus hangorgiája nagyszerűen működött, minden hang elkülöníthető volt, és a Dolby Atmos-kompatibilitásnak hála jól érzékeltette a sztereóval hangszórókkal is, merről várhatjuk az ellenfelet. Ugyanilyen intenzív élmény volt a Diablo 4 is, amelynek hangeffektjeiről eleve ódákat lehet zengeni, így meg, hogy az összes sebzés a zsigereinkig hatolt, végképp magával ragadó volt a játékmenet, igaz, néha már-már émelyítő volt a felpüffedt élőhalottak „kidurranása”, de ez csak a Blizzard hangmérnökeit dicséri. A mikrofonra sem lehetett panasz: a környezeti zajokat nagyszerűen szűri, a felhasználó hangja pedig tiszta, minden tartományban jól szól, nincs nyoma „olcsó”, dobozszerű hangzásnak. Podcastet még nem indítanánk vele, de nem sok hiányzik.

A Nacon appjával pedig testre is szabható a hangzás, az ekvalizerrel sávonként állíthatjuk a hangerőt, és preseteket, illetve basszuskiemelést is használhatunk. Természetesen a mikrofon hangzását is finomhangolhatjuk, illetve profilok között válthatunk. Bevalljuk őszintén, elbíbelődtünk ezzel, aztán hagytunk mindent gyári beállításon, annál jobbat nem tudtunk előcsalogatni a headsetből, és szerencsére nem is volt rá szükség.

40 ezer forintért a Nacon 600 Pro HS jelenleg messze a legjobb ár-érték arányú headset. Direkt nem írjuk, hogy gaming, ugyanis általában is az, nem csak a játékok terén.