Nem a méret a lényeg! Hanem a pajkosság…Tippek mosógépekhez, kislakásban élőknek!

Első lakás, egyetemi kiskirályság, apró szerelmi fészek: sokan élünk kisebb alapterületen, mint amit általában könnyedén be lehet rendezni. Sebaj, az egyre szélesebb bútor, géppark és lakásfelszerelés választéknak hála lassan bármilyen apró helyből kényelmes, élhető otthont varázsolhatunk. Néhány példa és sok-sok inspiráció, na meg tippek, mit, hova, mennyiért!

 

Nincs olyan, hogy túl kicsi lakás

A fel-felbukkanó ingatlanpiaci érdekességeknek és az egyre népszerűbb lakásfelújító és csináld magad youtube videó csatornáknak hála úgy fest, mára nincs lehetetlen, ha otthonról, lakberendezésről, praktikumról és dizájnról van szó. Bár a mini-garzonok világa egyértelműen nem egy életre szóló választás, ideiglenes lakhatásra még egy egészen pici lakás is alkalmas lehet. Már ha tudjuk, hogyan kell tárolni! A személyes holmik, ruhák mellett a háztartási kis- és nagygépek okozzák a legtöbb fejtörést. Már nekünk, európaiaknak. Japánban már fekete öves felhasználókként élik az emberek kényelmes, high-tech életüket, akár egészen kis terekben is. Nem is beszélve a kapszula hotelekról, de az már egy másik szint.

A most következő videó egyértelműen bebizonyítja, csak rajtunk múlik, mit hozunk ki egy térből! Párizsban mára szinte lehetetlen lakáshoz jutni. Egy szemfüles befektető néhány szakemberrel karöltve egy 8 nm-es (!!!) ingatlanból varázsolt élhető helyszínt. A lakás rövidtávú kiadásra készült, egy-egy hosszú hétvége kényelmes kiélvezésére a francia fővárosban tökéletesen megfelel. Egészen meglepő módon különálló vizesblokk is befért az apró otthonba. Minden egyes megoldás megfontolandó inspirációs alap a kislakásban élőknek!

 

 

Persze nem kell rögtön extremitásokban gondolkodni. A magyar panel pl. rendben van…

A hazai lakáskínálat igen jelentős részét a panel lakásokból álló lakótelepek alkotják: országos viszonylatban több mint 2 millió ember él lakótelepen. A panelek építése során nem gondolkodtak még 2018-as észjárással, a szocializmus évei pedig még sokkal kevesebb háztartási géppel operáltak. A praktikum már a panel-robbanás időszakában is szempont volt, a maga nemében modernnek számító otthonok sokak számára a mennyországot jelentette. Az idő azonban telt, az apró konyhák és fürdők a felhasználók kényelmi színvonalának pedig egyre kevésbé feleltek meg.

A panel népszerűsége mögött számos tényező áll, egy biztos, mára sok élhető otthon is fogor a piacon. Illetve a tulajdonosok nagy része tett azért, hogy a kisebb, sokszor rossz elosztású tér működőképes legyen. A modern panelekben már nincs “Szomszédok” érzésünk, inkább a praktikum, a kényelem a szembeötlő. Ehhez persze az kell, a megfelelő méretű tárgyak a megfelelő helyre kerüljenek! A Studio Arkitekter Bēhance oldalán számos elképesztő panel átalakítás megtalálható. Ezek azok a “beavatozások”, amelyek bizonyítják, a panelből is lehet fényes otthon. Hiszen ahogy már mondtuk, alapvetően nem a méreten áll vagy bukik a kérdés.

 

Kis magyar panel-történelem

Magyarországon 1959-ben indult meg a lakótelep-mozgalom. Az első, kísérleti jellegű panelházat Dunaújvárosban adták át, mindössze két évvel később már három, úgynevezett “házgyár” létezett az országban. A panellakások a hetvenes évek közepétől ismét reneszánszukat élték, ekkor jöttek világra ugyanis a Ratkó-gyerekek gyerekei, így sok lakásra volt szükség. A rendszerváltás után az építkezések leálltak, míg az újépítésű ingatlanok és lakóparkok kora be nem következett. A szocializmus alatt egyébként nagyjából 780 ezer lakás épült fel.

 

 

És hogy mik azok a nüanszok?

A varázsszó: a pásszítás! Néha egészen kézenfekvő dolgok is újdonságnak tűnhetnek, ha tárolásról van szó. A kis alapterületű otthonok – azokon belül is elsősorban a konyha és fürdőszoba – számos fontos tárgyat “nyelhetnek el”. Míg Amerikában általánosan bevett tevékenység, Magyarországon nem divat a mosodába járás. A “kintiek” ráadásul nem csak a mosógép helyét spórolják meg, a teregetéssel sem bajlódnak, hiszen minden mosodában van szárító gép is. A szárítók, vagy szárító programmal kombinált mosógépek beszerzése itthon is egyre divatosabb jelenség.

Olyan, sötétebb, nedvesebb lakásokban, ahol eleve magasabb a páratartalom, vagy nehézkesen száradnak a ruhák, mindenképp hasznos egy szárító beszerzése. Az ilyen, rosszabb adottságú helyeken a penészedés megelőzésével fontos egészségügyi hatása is lehet a dolognak. A világos, napfényes, szellős otthonokban inkább a kényelmet szolgálja a szárító, ami, valljuk be, 2018-ra elsődleges szemponttá nőtte ki magát. Bár a környezettudatos és olcsó mosás kapcsán említettük a teregetéshez társuló szoba illatosító funkciót, ezt végül is másképp is biztosíthatjuk.

 

Egyszóval ha már adottak a technikai lehetőségek, miért ne akarnánk azonnal szárítani is? Persze a kislakásban élők gondolhatják, már a mosógép elhelyezés is problémás. Hova tegyek még egy készüléket? Tippek a mosással kapcsolatos problematikára:

  • Míg korábban szinte minden panelben felültöltős mosógépek álltak, mára az emberek lassan kezdenek rákapni a keskeny kivitelezésű, elöltöltős gépekre. Ebben az esetben ugyanis a gép feletti tér teljesen szabadon marad! Így – megfelelő tervezés és kivitelezés mellett – akár több gép is egymásra építhető, de a szabad felületre tároló, polc is épülhet. Vagy csak amolyan smink és egyéb fürdőszobai felszerelés asztalkává válhat.
  • Ha a konyhában jobbak az adottságok, a mosó vagy szárítógép ebbe a vizesblokkba is bekerülhet. Amióta a szemmagasságba beépített sütők korszakát éljük, nem is kell nagyon félnünk, hogy a háztartási gépek kitúrnák egymást a térből.
  • Az emberek többsége nem gondolkodik a fal és plafon kihasználásán. Szeretünk mindent inkább a földre tenni. A lenyitható “rejtekeknek” hála azonban számos tárgy könnyen elérhető, akár a magasban tárolva is. Így a padló közelében marad hely a nehezebb daraboknak és a nagyobb háztartási berendezéseknek.

 

MediaMarkt-Beko tippek:

 

BEKO WMY-51032 PTYB3 elöltöltős keskeny mosógép, 74 999 Ft,

további Beko mosógépek

 

BEKO DPY-7405 XHW3 kondenzációs szárítógép, 134 999 Ft,

további Beko szárítógépek

 

BEKO WDA-96143 H mosó- és szárítógép, 232 999 Ft,

további Beko mosó-szárítógépek

 

 

A képeket a Beko biztosította számunkra!

66990cookie-checkNem a méret a lényeg! Hanem a pajkosság…Tippek mosógépekhez, kislakásban élőknek!