Okos eszközök: utópia, vagy lassan tényleg önműködő lakásokban élhetünk?

A programozható, időzíthető, önjáró gépek kora már jó ideje tart. A robot eszközök már az előző század közepén körbevettek minket. Akkor még az volt a forradalom, hogy a háztartást ellátó nőknek végre nem két kézzel kellett kiporolni, kefélgetni a szőnyeget, minden erejüket latba vetve, hanem egy elektromos készülék kiszívta a port, szöszt és egyebeket az anyagból. Mára már tologatni-húzogatni sem kell a takarítás során a porszívót. Megy az szépen magától. Hol tartunk 2019-ben? Mutatjuk!

 

Először is: hálás köszönet Karel Čapek, híres cseh írónak, hogy megalkotta a robot szót. Így mégiscsak könnyebb körbeírni a témát. A kiváló humoráról is híres szerző 1921-ben megjelent R.U.R. című könyvében használta először a kifejezést egy. A jövőben játszódó műben egy elzárt szigeten mesterséges embereket, a világ leghatékonyabb és legolcsóbb munkaerőit, vagyis univerzális robotokat hoznak létre, melyek az ember tökéletes másai – leszámítva, hogy képtelenek gondolkodni, érezni és szaporodni. A szerző egyébként a testvérét, Josefet nevezte meg, mint a szó igazi kitalálóját. A köztudatba mégis a Monarchia kvázi sci-fi szerzőként elhíresült tagjának neve alatt került be a szláv “munka” kifejezés ezen, átalakított és jó eséllyel minden nyelvben használatos kifejezés. Čapek mellett egy magyar másik, kiváló magyar szerző is foglalkozott a téma hajnalán, 1916-ban Karinthy Frigyes Utazás Faremidóba című regényében egy olyan világot ábrázolt, melyet szervetlen, mechanikus, gondolkodni képes lények népesítenek be. Karinthy sohasem használta a mára elterjedt kifejezést, a műben ábrázolt géplények azonban egyértelműen a robotoknak feleltethetők meg.

 

 

Nos, a kultúrtörténeti bevezető után jöhet egy kis fejődéstörténet. A robotok alapvetően elektromechanikai szerkezetek, amelyek előzetes programozás alapján képesek különböző feladatok végrehajtására. A technológia hajnalán – és nyilván még a mai napig is – a legtöbb robot közvetlen emberi irányítás alatt működött, de már a kezdetektől fogva létezett és egyre elterjedtebb az az ágazat, ahol a robot egy számítógép irányítása alatt, kvázi önállóan végzi el a munkát.

Míg eleinte inkább az ipar és tudomány területén használták csak a robotokat, mára egy átlag háztartásban is meg-megtaláljuk az “okos gépeket”. Kiválasztottunk pár sláger terméket, amelyek a jövőben még inkább megkönnyíthetik az életünket és amelyeket bárki elérhet. Általánosságban véve kiemeltünk három területet, valamint egy technológiai irányt, amely a 2019-es évet és a jövőt is meghatározhatja!

 

Porszívózás + felmosás: kettő az egyben?

 

Idei újdonság, hogy a robot porszívók képesek lesznek kommunikálni a felmosó robotokkal, így a porszívózás és felmosás teljesen automatizálhatóvá válik. Képzeljük el, hogy egy applikáción keresztül tudunk kommunikálni valamelyik, vagy épp mindegyik eszközzel, meghatározhatjuk, hogy mikor, milyen időintervallumban dolgozzon, valamint nyomon követhetjük, hogy a készülék pontosan hol tart a takarítással! A nagyobb tudású készülékek lézer sugarakkal 3D-ban feltérképezik a lakást, ezt a térképet, illetve a térben való mozgást akár online is nyomon követhetjük.

 

Moss fogat okosan!

 

A robot fogkefék márkától függetlenül tudásban azonosak: figyelmeztetnek, ha elkopott a fej, de egyes esetekben akár automatikusan meg is rendelik az újat, hogy mire elhasználódik, pont megérkezzen a csere, követik a fogkefe szájban való mozgását, figyelmeztetnek, ha egy terület kimaradt. A fogmosás programja emellett attól függően, hogy a felhasználó a száj melyik területére szeretne jobban fókuszálni, személyre szabható. 

 

A jó levegőről már beszéltünk! Most egy okos megoldást is megosztunk!

 

A robotizált légtisztító készülékek automatikusan figyelik és tisztítják a levegőt, majd egy alkalmazáson keresztül valós idejű visszajelzést adnak annak minőségével kapcsolatban. Az app egyébként a kültéri levegő minőségével és allergia kezeléssel kapcsolatos tanácsokat is tud nyújtani. Utóbbi kapcsán nyilván nem árt azért szakemberrel, allergológussal is konzultálni! Az szinte alapvetés, hogy a készüléket távolról is lehet irányítani.

 

WTF is IFTT?

 

Vagyis mi a fene az az IFTT? Az angol rövidítés az “if this, than that”, vagyis “ha ez, akkor az” jelenségét jelöli. Ha valaki tanult logikát, ismerős lehet a kifejezés. A lényeg, az IFTT alkamazások illetve programok képesek bizonyos helyzetekhez viszonyulni. Pl. be tudom állítani, hogy ha a mobiltelefonom elhagyja az otthonom 50 m-es körzetét – vagyis mondjuk elindultam dolgozni – bekapcsoljon a porszívó. Amikor pedig elhagytam a munkahelyem 50 m-es körzetét – tehát elindultam haza – a légtisztító lépjen működésbe, hogy mire haza érek, tiszta levegő fogadjon. A prognózis alapján ez az irány egyre jobban el fog terjedni, valamint egyre több készüléket fognak szoftveresen is ebbe az irányba fejleszteni.

 

Nyilván ezeken a háztartással és egészséggel kapcsolatos területeken kívül is óriási a fejlődés, na meg persze a versengés. Hiszen a gyártók és fejlesztők mindent megtesznek, hogy belopják magukat a modern szívekbe. A kérdés, mit kezdünk a ránk zúduló, felszabaduló energiákkal és szabadidővel, amit az intelligens kis házi tündéreink bevetésével nyerünk? Reméljük, valamit, amihez már nem kellenek kütyük. Mondjuk egy kiadós, “régimódi” séta és csillagles este a családdal?

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

IROBOT ROOMBA 605 Robotporszívó, 74 999 Ft

ELECTROLUX PI91-5SGM Pure i9 robotporszívó 3D lézeres navigációval, szürke, 239 444 Ft

PHILIPS HX9924/47 DiamondClean Smart Szónikus elektromos fogkefe, ezüst, 109 999 Ft

ORAL-B PRO 8900 Cross action elektromos fogkefe, 39 099 Ft

ORAL-B PRO 9000 elektromos fogkefe, fekete, 44 199 Ft

 

Kapcsolódó anyagok: 

RÉMÁLMOK, FULLADÁSOS KÖHÖGÉS, EKCÉMA: NÉHÁNY, A HÁZI PENÉSZ KÁROS HATÁSAI KÖZÜL