Tejfölös csirkepaprikás deszkáról szaggatott nokedlivel
Tejfölös csirkepaprikás deszkáról szaggatott nokedlivel
Összetevők
Tejfölös csirkepaprikás hozzávalói:
- 500 g csirkecomb alsó-felső
- 1 ek zsír
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kápia paprika
- ½ db paradicsom
- 1 kk füstölt paprika
- ¼ mk pirított köménymag
- 1 liter csirkealaplé
- só, bors
- 2 ek tejföl
- 1 ek keményítő
Nokedli hozzávalói:
- 500 g liszt
- 4 tojás
- 1 tk só
- 1 kk zsír
- 230 ml víz
Elkészítés
Tejfölös csirkepaprikás elkészítése:
- A csirkecombokat kifilézzük, a húst félretesszük, a csontokból és a leeső részekből alaplevet főzünk. Az alaplevet enyhén sózzuk, nagyjából 30-35 perc alatt főnek ki az értékes részek, de minél tovább készül, annál gazdagabb levet kapunk.
- Miközben készül az alaplé előkészítjük a zöldségeket. A hagymát finomra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot is apró kockákra vágjuk, a köménymagot „pattogásig” pirítjuk, majd azt is durvára aprítjuk. Multicookerbe zsírt teszünk, majd a zöldségeket párolás funkción 100 fokon dinszteljük, míg szinte krémesre nem fő szét. A zöldségeket, párolás előtt sózzuk, így gyorsabban fog elkészülni.
- Amíg a zöldségek dinsztelődnek, a húsfiléket air fryerben 20-25 perc alatt 200 fokon lepirítjuk.
- Amikor a zöldségek elkészülnek, hozzáadjuk a füstölt paprikát, borsozzuk, beleszórjuk a köménymagot, majd a lepirult húst is beletesszük. Felöntjük az alaplével, és nagyjából 60 percig pároljuk. Amennyiben szükséges a szaftot sózzuk. Közben elkészítjük a nokedlit.
Nokedli elkészítése:
- Az hozzávalókat a zsír kivételével összekeverjük, nem kell homogénre, elég, ha lazán összeáll. A megadott mennyiség 1/3-ad részét egy enyhén olajozott deszkára tesszük, majd a deszka hosszanti irányának közepére húzzuk össze kb. 3-4 cm-es sávba.Egy késsel a forrásba lévő sós vízbe szaggatjuk, nagyjából fél centis kis „hurkákat” formázva, ügyelve arra, hogy próbáljunk egyforma nokedliket szaggatni. Szaggatás közben a kést folyamatosan vizezzük, így nem fog ragadni.A normál méretű nokedlinél tovább főzzük, kb. 7-8 perc kell adagonként. A maradék tésztával ugyanígy járunk el. A kifőtt nokedlit hideg vízzel leöblítjük, majd egy kevés zsírt forgatunk bele, hogy semmiképpen ne ragadjanak össze.A nokedliket egy tapadásmentes serpenyőben lepirítjuk, a további ízélmény elérése miatt.A lepirított nokedlit melegen tartjuk, közben behabarjuk az elkészült csirkepaprikás szaftját.Egy mélyebb tálba tesszük a tejfölt, elkeverjük benne a keményítőt, majd a szaftból is belekeverünk körülbelül 1,5-2 dl mennyiséget.Ezt a sűrítőanyagot keverjük a szaftba, majd pár perc alatt besűrítjük.Friss petrezselyemzölddel díszítjük.Kedvünk szerint a pirított nokedlivel tálaljuk.Jó étvágyat!