Samsung Galaxy Buds 2 teszt

Aktuális tesztünkben a Samsung Galaxy Buds 2-t teszteltük, az egyik legújabb TWS headsetet.

Mi is az a TWS?

A True Wireless Sound kifejezésből kialakult mozaikszóról van szó, amely a teljesen vezeték nélküli headsetekre utal. A Samsungnál főleg a szár nélküli, “bogyós” dizájn jelenik meg. A korábbi modellek, mint a Galaxy Gear Buds+, a Galaxy Buds Pro is hasonló kialakítást kapott, illetve ott vannak még a babszemre hasonlító Galaxy Buds Live modellek.

Vannak modellek más gyártóknál, amelyek viszont fizikai szárat kaptak, kisebb fülhallgató-fejjel. Ilyen például az Apple AirPods sorozat, a Huawei Freebuds szériája és sorolható még a lista.

Az elődök nyomában halad a Galaxy Buds 2

Az új Galaxy Buds 2 sokat merített a korábbi Samsung headsetekből, mindegyikből megörökölt valami jót. A Galaxy Buds+-hoz hasonló kialakítása és illeszkedése van. A kétutas hangszórókat és a zajszűrő technológiát pedig a Buds Pro modelltől kölcsönözte, a Buds Live modellekből talán a színeket lehet viszontlátni.

A fülhallgatók egy fehér színű, négyzetes alapú, de lekerekített vonalvezetésű töltőtokban csücsülnek és bár a Galaxy Buds 2 megvásárolható fehér, fekete, zöld és lila színekben is, kívülről az összes töltőtok fényes fehér színű, csak középen egy vékony sáv jelzi, hogy milyen árnyalatot választottunk.

Ha felnyitjuk, akkor a tok belső része és a headset mutatja az extra színt. 

A töltéshez a tok hátsó oldalán található meg az USB-C csatlakozó, de ezen kívül támogatja a vezeték nélküli töltőt. Ha például a Galaxy Z Flip3 5G hátlapjára helyezzük, akkor a töltésmegosztással út közben is feltölthető a Buds 2, kábel nélkül.

A fülhallgatók mágnesesen rögzülnek a tokban, két kicsi érintkezőn keresztül veszik fel a töltést. Ha behelyezzük őket, mindig a megfelelő helyre kerülnek és indul a töltési folyamat. Ez kényelmes, egyszerű és praktikus.

A fülhallgató külső oldalán két mikrofon van, amely nemcsak a telefonbeszélgetéshez használt hangrögzítést szolgálja, hanem a zajszűrésnél kap komoly feladatot. A belső oldalon különböző szenzorok vannak.

Nevezhetjük egy bogyónak is a fülhallgatót, mert tényleg kb. akkora. A hallójáratba illeszkedő rész kicsi, gumiharanggal. A dobozban van két pár extra harang, egy kisebb és egy nagyobb méretű, így mindenki hozzáillesztheti a saját fülméretéhez.

A két fülhallgató és annak gumiharangja is színes, így ha egy olajzöld modellt választunk – mint tesztünk alanya is, akkor egy olajzöld bogyó lesz látható majd a fülünkben.

A Galaxy Buds 2 IPX2 por- és vízállósággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem szabad vízbe meríteni. Az viszont nem okoz gondot, ha edzés közben használjuk és megizzadunk, esetleg az utcán elered az eső és úgy éri pár csepp nedvesség. De uszodában, vagy nyaraláskor a vízben ne használjuk.

Alkalmazással sok-sok funkció, beállítás elérhető

A Samsung telefonokon alapból felugrik egy kis ablak, mikor csatlakoztatható a headset és jelzi is a töltöttséget.

A Galaxy Wearable alkalmazás letöltésével válik teljeskörűen minden funkció kezelhetővé a headseten. 

Egy nagyon jó dolog, hogy az alkalmazás rögtön abban a színben mutatja a headsetet csatlakozás után, amilyennel rendelkezünk. Így nálunk a korábabn már említett halvény olajzöld árnyalat jelent meg, alatta pedig ott van a két fülhallgató és a töltőtok töltöttsége is. A beállítások között találunk lehetőséget ekvalizerre, de akár fel is olvassa az értesítéseket a headset.

Itt kapott helyet a zajcsökkentési beállítás is. Az aktív zajszűréshez háromféle kapcsolónk van. Az alapállapot, a kikapcsolt. Ekkor tudja egyébként a legjobb üzemidőt a Buds 2.

Az illeszkedési teszt hasznos, megmutatja a telefon, hogy megfelelően ül-e a fülben a fülhallgató, hiszen csak ekkor tudja a legjobb zajszűrést és hangzást biztosítani.

Ha bekapcsoljuk az aktív zajkioltást, akkor a mikrofonok segítségével megpróbálja a külső zajokat megszüntetni a Galaxy Buds 2. Ezzel tisztább lesz a zene, illetve a háttérzajokból kevesebbet hallunk. Ideális buszozás, utazás során. A környezet hangjai opció viszont akkor optimális, ha például például sétálunk, ekkor úgy halljuk a zenét, hogy a környezet bizonyos zajait is hallhatjuk, sőt, ha szólnak hozzánk, akkor lehalkul a zene.

Megkereshetjük alkalmazással, ha elveszítjük!

Ha letöltünk egy külön alkalmazást (SmartThing Find), akkor lehetőség van arra, hogy megkeressük az elveszett Galaxy Buds 2-t.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha hozzáadjuk az apphoz a headsetet, akkor jelzi annak utolsó ismert helyét – ez esetben azt, ahol utoljára csatlakoztatva volt a telefonhoz.  

Kapunk térképes nézetet, oda navigálhatunk a legutóbbi helyre. Ha csak a fülhallgatót veszítettük el, akkor lehetőség van arra, hogy a közelében hangot játszunk le rajta. Ez azért nem annyira hangos, tehát ha egy forgalmas út mellett a fűben veszítjük el, nem garantált, hogy ez alapján meghalljuk. Este, vagy egy csendes környezetben viszont sokkal jobb erre az esély.

Konfort, kényelem

A Galaxy Buds 2 az én fülemben viszonylag kényelmesen ült. Bár nem esett ki a fülemből, de futás, sportolás során mindig volt egy olyan érzésem, hogy ki fog esni és ezért meg kell igazítanom. Mivel a bogyók külső felülete érintésérzékeny – hiszen itt vezérelhetem is a zenelejátszót – így ha megigazítottam, gyakran megállt a zene.

A hangzása egyébként tetszett, szépen és tisztán szólt, kifejezetten jó volt a hangja. Az aktív zajszűrése kicsit gyengébb volt, mint a Galaxy Buds Pro esetén, viszont ez teljesen elfogadható, ha megnézzük a két headset közötti árkülönbséget is.

A Galaxy Buds 2 hozza a középkategóriás TWS élményt, ahova szánta azt a Samsung.  Nyilván lehet kapni hasonló megoldású, vezeték nélküli headseteket már 10 ezer forintért is, azonban a hangminőség, az ANC, az üzemidő, a szoftveres funkciók, stb. terén érezhető különbség van egy belépőszintű és egy középkategóriás headset között.

Hasznos, hogy nem csak a Samsung okostelefonokkal használható, például a szintén letesztelt Galaxy Fold 3-mal és a Galaxy Z Flip 3-mal (tesztünket itt olvashatod) hiszen más androidos telefonnal, iPhone-nal is működik és természetesen Windows és MacOS rendszerű notebookokkal is bátran használható, gond nélkül.

128422cookie-checkSamsung Galaxy Buds 2 teszt