A japán Technics cég mindig is a prémium kategóriás fejhallgatóiról volt ismert, és ez alól az új termékük, a Technics AZ60M2 sem lett kivétel. Ez a kis fülbe dugható vezeték nélküli hangszóró olyan szépen szól, hogy az általam kedvelt, sokat hallgatott zeneszámokban is mutatott újdonságokat.

Kialakítás

Nem igazán vagyok híve a fülbe dugható fülhallgatóknak… legalábbis eddig így volt. Ennek az egyik oka, hogy általában kényelmetlennek találom őket. A Technics AZ60M2-höz viszont 7 méretben kapunk zajzáró szilikon harangot, így kiválaszthatjuk a hallójáratunkhoz legjobban illeszkedő verziót. A teszt során egy egész napon át a fülembe volt dugva és egyáltalán nem éreztem kényelmetlennek.

A fülest általános otthoni környezetben, munka közben műhelyben, séta és futás közben is teszteltem és egyszer sem kellett hozzányúlnom azért, mert kimozdult volna. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy gyakorlatilag bármilyen környezetben a fülben marad. Sem a fülhallgató, sem a tokja nem vízálló, de eső álló, így edzéshez, vagy esőben is nyugodtan használhatod.

Az elektronikai rész kavics formája és könnyű súlya miatt kényelmesen illeszkedik a fülkagylóba.

Akkumulátor

Az AZ60M2 egy töltéssel 7 órát bír folyamatos használat mellett. Az egész napos használatkor volt, hogy nem hallgattam zenét, csak a zajszűrését használtam, így sokkal tovább is bírta. Ebédnél vettem csak ki, amikor a tokjába visszatéve töltődött. Erre azért volt képes, mert nem csak egy szimpla tokot kapunk hozzá, hanem töltés tárolót is egyben, amivel további 24 órára tolható ki az üzemideje.

15 perc töltéssel 70 percnyi működést kapunk, tehát ha mégis lemerítjük, akkor egy ebédszünetnyi töltés alatt annyi töltést kapunk, hogy ismét órákig használhatjuk. A tokját a hozzá kapott USB-C kábellel tölthetjük, de vezeték nélküli töltésre is képes.

Kezelés

A fülhallgató érintés általi vezérléssel működik. Mind a két oldal koppintásai külön beállíthatók, és külön funkciók állíthatók be az általános használathoz és a telefonhíváshoz.

Nekem nagyon tetszett, hogy mennyire személyre szabható a kezelése. Egy, kettő, vagy három koppintással, vagy hosszan nyomással lehet vezérelni, és azt külön kiemelném, hogy bármelyik ki is kapcsolható. Előfordult, hogy mikor megfogtam, vagy minimálisan megigazítottam, megált vagy elindult a zene, mert az érintésemet koppintásként érzékelte. Ezt könnyen tudtam orvosolni azzal, hogy kikapcsoltam az egy koppintáshoz tartozó funkciókat. Az alapbeállításokon az ingyenes applikáción belül lehet módosítani. Szerintem nagyon hasznos funkció, hogy a fülből kivéve automatikusan leáll a lejátszás.

Hangminőség

Meglepő, hogy egy ilyen pici, 8mm átmérőjű hangszóró, és a hozzá tartozó elektronika mennyire szép és tiszta hangod ad ki. A teljes hangtartományban minden megszólal, sőt! Az LDAC mód bekapcsolása után az én nagy membrános drágább fülesemhez képest meglepődve tapasztaltam, hogy új hangszereket sikerült felfedeznem az általam hallgatott számokban a Technics AZ60M2-vel!

Hangerő tekintetében sem lehet hiányérzetünk, a maximális hangerőt ki sem tudtam próbálni, annyira hangos.

A fülhallgató zajszűrése szerintem megfelelő. Házimunkát, beszédet nagyon jól szűri, de műhely körülmények között is pont annyit szűr, hogy nem kellett zajvédő fülest felvennem mellé. Ambient módban a beépített 8 mikrofon által a külső környezeti hangokat továbbítja. Ennek köszönhetően utcán való közlekedéskor, vagy beszélgetéskor nem kell kivennünk a fülünkből.

Telefonáláskor akikkel beszéltem semmilyen hangminőségbeli panaszt nem jeleztek. Ráadásul bekapcsolható egy JustMyVoice mód, amikor a készülék a beszédhangon kívül minden külső zajt lecsökkent.

Csatlakozás

A Technics AZ60M2 három készülékhez képes egyszerre csatlakozni, ami egy nagyon hasznos lehetőség. Így ha mondjuk egy telefont, tabletet vagy laptopot használsz, akkor attól függően, hogy melyiken indítasz el lejátszást, automatikusan átvált arra.

App

A Technics AZ60M2-ben rejlő maximális tudás kihasználásához mindenképpen ajánlom letölteni a saját, ingyenes Technics appot. Ezt használva számos beállítási lehetőséget kapunk. Ilyen például, hogy beállíthatjuk a zajszűrés szintjét százalékosan. Az EQ segítségével az igényeinknek megfelelő hangzást érhetjük el. Itt állíthatjuk be a különböző koppintásoknak a funkcióit, vagy kapcsolhatjuk azokat ki.

Az appon keresztül érhető el a fülhallgató megkeresése funkció is. Ha esetlegesen nem találjuk a fülest, akkor 2 módon is segíthet az app beazonosítani. Az egyiknél nagy hangerővel lejátszik egy hangot. Ilyenkor a már említett nagy hangerő egy nagyon hasznos funkció, mivel így egy kicsit zajosabb környezetben is megtalálhatjuk a fülest. A másik lehetőségnél GPS által a legutolsó kapcsolatkori pontos helyét tudja meghatározni a fülesnek.

Ár

A Technics AZ60M2 fülhallgató egy felső kategóriás termék. A japán cég termékén nem igazán találtam fogást. Nagyon jól szól, kényelmes, szép, könnyű használni, nagy az üzemideje, gyors a válaszidő. Természetesen az ebben a kategóriában megszokott módon nem egy olcsó eszközzel van dolgunk, de aki megveszi, nem fog csalódni! A fülhallgató fekete, ezüst és kék színekben kapható.

Kiknek ajánlom

  • Azoknak, akiknek a hangminőség nagyon fontos
  • akik az ilyen kavics szerű kialakítást keresik
  • sportoláshoz keresnek jó fülhallgatót
  • fontos a hosszú üzemidő

Esetleg érdekelhet még: