A lovecrafti rémségektől a kettészakadt országig: 2024 – ezeket a filmeket és játékokat várjuk idén

2024: filmek-játékok: mozgalmas lesz a videojáték- és filmpiac 2024-ben is, és érdemes lesz moziba is menni, esetleg bevackolni magunkat a tévé elé vagy aki a mozihatást szereti otthon is, a projektor mögé (a megfelelő projektor persze kulcsfontosságú).

Ezúttal nem a mindenki által ismert és várt címeket soroljuk, hanem kultúrmissziós jelleggel beengedjük a kevésbé hype-olt, de annál ígéretesebb műalkotásokat is.

2024 – Játékok

Alone in the Dark

Március 20., PlayStation 5, PC, Xbox Series X

Akárcsak a filmkészítők, a videojáték-fejlesztők torkán is rendre megakad, ha H. P. Lovecraft hátborzongató történeteit kell adaptálni, azok ugyanis attól működnek igazán, amit nem lát az ember, nem attól, amit lát, az olcsó ijesztgetésre és a béna szörnyekre/zombikra tehát mérsékelten hagyatkozhatnak. Ez a kozmikus horror lényege. Ezen kíván változtatni a THQ Nordic készülő nyomozós túlélőhorrorja, amely megannyi zsákutca után visszatér az eredeti, 1992-es csiszolatlan gyémánt hangulatához és környezetéhez, olyan sztárokkal a főszerepben, mint Jodie Comer és David Harbour. Kettejük közt váltogatva tárhatjuk majd fel Lovecraft kedvenc helyszíne, a furcsa falu rejtélyeit és bukkanhatunk a kimondhatatlan nevű démonok nyomaira. Amilyen jól hangzik ez, olyan könnyű elrontani – mi azért nagyon várjuk és drukkolunk a csapatnak.

Black Myth: Wukong

Augusztus 20., PlayStation 5, PC, Xbox Series X

A mobilpiacon túl kissé alulreprezentáltak a kínai játékok, hát még azok, amelyek a klasszikus buddhista folklórt dolgozzák fel. A Black Myth egyébként nem más, mint Az utazás című 16. századi kínai regény feldolgozása, a játékmenet határozottan Souls-szerű, a grafika pedig kis túlzással mindent felülmúl azokhoz képest, amit eddig láttunk… Alig várjuk, hogy belemerüljünk.

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

Február 28., PlayStation 5, PC, Xbox Series X

Na de kedves MediaMarkt Magazin, mégis miért ajánljátok egy több mint 10 éves játék újrakiadását a bestof-listátokban?! – kérdezitek most teljes joggal. Egyszerű: a Brothers egy méltatlanul kevés figyelmet kapott logikai akció-kaland, amely nem csak izgalmas, gyönyörű és újszerű irányítással megáldott, hanem a történelem az egyik legmegrázóbb játék, ami valaha készült. A történet eleve érzelmes és szomorú (két testvért irányítunk párhuzamosan, akik gyógyszerért indulnak, hogy segítsenek haldokló apjuknak), de úgy, hogy a játék lényege, hogy a kontroller egyik pöckével az egyik, a másikkal a másik fivér mozdulatait vezéreljük, a játékos is olyan intenzív kapcsolatba kerül a szereplőkkel, amely önmagában kész bravúr. Ha annak idején kimaradt, azért játsszatok vele, hogy bepótoljátok, ha nem, akkor pontosan tudjátok, hogy megérdemel egy második (sokadik) kört.

Dragon’s Dogma 2

Március 22., PlayStation 5, PC, Xbox Series X

Az első rész 2012 titkos meglepetése volt, mellesleg az egyik legjobb nyílt világú akció-szerepjáték, ami valaha készült. (Igen, az egy évvel korábbi Skyrim-mal is simán egy lapon említhető.) A Capcom remekműve ugyan nem való mindenkinek: kíméletlen, nehéz és elsőre összetett harcrendszere nem csak a C- és JRPG-hagyományokból merít, hanem a Shadow of The Colossus mintájára megmászhatjuk a szörnyeket is. Ha sötét van, semmit sem látsz, és nappali fényben is folyamatos túlerőben lesz az ellenfél – ám szerencsére nem vagy egyedül.

Hades 2

PC

Ha nem játszottál az első résszel, tégy magadnak egy szívességet és pótold be, már csak azért is, hogy képben legyél, mire megérkezik a folytatás – de főleg azért, mert felejthetetlen élmény az egész. És ezt egy olyan ember írja, akit amúgy ki lehetne kergetni a világból a gombamód szaporodó, véletlenszerű dungeonokból álló rougelike játékokkal. A Hades ugyanis csavar egyet a műfajon: a görög mitológiai alvilágból próbál kijutni a címszereplő istenség fia, a cél pedig, hogy eljusson anyjához és megtudja, hogyan lett az apjából élhetetlen zsarnok. Egyre közelebb és közelebb jut, és amikor megtalálja, nem hogy nem lesz vége a játéknak, hanem akkor kezdődik az igazi móka. A végigjátszások nem hogy nem laposodnak, hanem egyre izgalmasabbak és – ami a történetet illeti – megrázóbbak. A tét pedig mindennél nagyobb: van-e esélye megváltozni egy konok, elnyomó, bántalmazó apának, aki mellesleg az alvilág istene? Ha a folytatás csak fele olyan izgalmas lesz, mint az első rész, már megéri beszerezni, de a Supergiant Gamest ismerve simán megugorja majd még azt a magas lécet is.

Seuna’s Saga: Hellblade 2

Nyár, Xbox, PC

Egy újabb folytatás, sebaj, ilyen világot élünk – pláne nem bánjuk, ha annyira ígéretes címmel van dolgunk, mint ez. Az első rész a viking mitológiát vette alapul, ám az egész sokkal többről szólt: gyászról, szorongásról, pszichózisról és mindenféle egyéb mentális zavarokról, amelyeket olyan hűen reprezentált a spanyol Ninja Theory csapata, hogy a Hellblade-et terapeuták használják ismeretterjesztésre és gyógyításra. A címszreplő hősnő leírhatatlan szörnyűségekbe keveredik, a feloldozás, a katarzis kétséges, a grafika pedig páratlan – a folytatás pedig az Unreal Engine 5 motornak hála biztosan kimaxolja majd azt, amire a játékok 2024-ben képesek.

2024 Filmek, amelyeket nagyon várunk

Borderlands

Augusztus 9.

Szerencsére már egy csomó ellenérvünk van azoknak, akik még mindig azzal jönnek, hogy a videojáték-adaptációk csak rosszak lehetnek: elég kimondanunk az „Arcane” és a „The Last of Us” szavakat, hogy csak az utóbbi 1-2 évnél maradjunk. A vicces, erőszakos és – valljuk be – itt-ott bizony fárasztó Borderlands-sorozatból készülő film is igazi presztízsprojekt: a Pandora bolygón (nem, ez egy másik Pandora!) játszódó, szedett-vedett zsoldoscsapatról szóló projektbe olyan színészek szálltak be, mint Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black, Jamie Lee Curtis, a rendező a Thanksgiving című horrorral újra bizonyító Eli Roth, a történetet pedig a Csernobilról és az említett The Last of Usról ismert Craig Mazin írta. Mégis mi mehet félre, nem igaz?!

Civil War

Április 26.

Idén kiderül az is, mit tud Alex Garland politikai felhangokkal súlyosbított háborús- és akciófilm-rendezőként. Azt már tudjuk, hogy sci-fi drámában (Ex Machina), horrorban (Annihilation) és feminista allegóriában (Men) jeleskedik, és alighanem ez is nagyszerű lesz. Arról nem is beszélve, hogy a kettészakadt, egymással háborúzó nemzetről szóló történet idehaza is ijesztően aktuális. A trailerből pedig egyértelmű, hogy már csak Kirsten Dunst és Nick Offerman miatt is érdemes lesz beülni rá.

Dűne, 2. rész

Március 1.

Tudjuk-tudjuk, azt ígértük, hogy kevéssé ismert filmeket ajánlunk, de a Dűne régóta halogatott folytatását egyszerűen nem hagyhattuk ki. Az első részen sokan húzták a szájukat, mondván, hogy inkább hű illusztrációja volt Frank Herbert megfilmesíthetetlennek tűnő művének, ám a helyzet az, hogy nekünk ez éppen elég volt – és különben is, micsoda illusztráció ez! A hangok, a képek, a film ritmusa, hangulata, minden egyben volt. Denis Villeneuve rendezőn ettől persze csak nagyobb a nyomás: itt az ideje, hogy bebizonyítsa, hogy végre megkapjuk a filmeposzt, amelyet megérdemlünk – és amelybe anno még a nagy David Lynchnek is beletört a bicskája. Csak emlékeztetőül: az első rész eleve tömve volt nagyszerű színészekkel, akikhez most még Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken és Léa Seydoux is csatlakozik.

Lisa Frankenstein

Február 9.

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de nekünk gyakran eszünkbe jutott az elmúlt években, hogy mi lehet most Diablo Codyval és miben sántikál; és csak reméltük, hogy a szelíd, de sokat mondó romkomok (Juno, Young Adult) ír egy újabb, a Jennifer’s Bodyhoz hasonló társadalom- és médiakritikus horrort. Úgy tűnik, eljött az idő: az 1980-as években játszódó horrorkomédia egy darkos, Cure-rajongó tini körül forog, aki beleszeret egy fiatal, előkelő családból származó, sármos férfiba – akivel csak egy baj van, évszázadok óta halott. Ennek ellenére úgy tűnhet, hogy szerelmük beteljesülhet, amikor a fiú életre kel, csak aztán kiderül, hogy a lánynak kell gondoskodnia a végtag- és belsőszerv-utánpótlásról, ha szeretné, hogy a csávója többé-kevésbé funkcionáljon is.

Mickey 17

Március 29.

Bong Joo-ho a Paraziták után hollywoodi(bb) filmmel érkezik, amelyben Robert Pattinson egy jeges bolygó kolonizálásán dolgozik, ám sajnos eközben viszonylag gyakran elhalálozik. Amikor ez megtörténik, folytatja a munkát a klónja, aki megkapja az előző példány emlékeit is. Nekünk ennyi éppen elég ahhoz, hogy epekedve várjuk a bemutatót.

Nosferatu

December 25.

Kevesen tudják, de Robert Eggers, mielőtt megrendezte volna A boszorkányt – amellyel részben elindította az emelkedett horror irányzatát –, színházi produkciókban dolgozott, például azon, amely F. W. Murnau vámpírfilmjét, a Nosferatut adaptálta színdarabként. A gondolat azóta sem hagyta nyugodni, és A világítótóróny, illetve Az északi után végre nekifoghatott, hogy a – szerzői jogok híján – Drakula-utánzatként megszületett klasszikust remake-elje. Ebben Bill Skarsgard játssza majd a vérszomjas Orlok grófot, akinek Lily-Rose Deppre fáj a foga – szó szerint –, és akire Willem Dafoe vadászik. Ha csak fele olyan jó lesz, mint ahogy ez hangzik, már érdemes várni.

Itt találod korábbi tesztjeinket is, ahol az eszközök mellett egy-egy játékba is belemerültünk, pl. CALL OF DUTY MODERN WARFARE 3, vagy SONIC SUPERSTARS.

A játékokhoz kiegészítőket itt találsz: gamer egér, egérpad, gamer székek, kormány, gamepad, joystick, Sony Playstation 5, Nintendo, Microsoft Xbox One, PC.