Top 5 film szingli nőknek, ha bőgni akarnak Valentin-napon!

Persze kérdés, meghatódottság és boldogság mámorban, vagy szívettépően, az elegáns kivitelezéstől távol álló orr fújással, vörös, feldagadt szemű albínóvá változva. Mindegy. Mi hoztunk pár filmet, amit Valentin-napra szánunk. Így, vagy úgy, de úgyis bőgni fogsz rajtuk!

No.1, A kis hableány (1975, japán animációs film)

Bár jó eséllyel a többség a Disney féle verziót ismeri és szereti, mi az eredeti japán változattért rajongunk. Még akkor is, ha a feltehetően komolyabb pszichés problémákkal élő Andersen klasszikusa bizonyos életkor alatt jó eséllyel traumát okozhat.

Ezen sorok írója 3 évesen, moziban látta a 75-ben készült műremeket, ahonnan zokogva hozták ki, hogy aztán másfél éven belül még egy jó kis Pillangókisasszony élménnyel is megfejeljék a fájdalmat az Operában. A szívszorító szerelmi történet(ek) végül nem okoztak maradandó károsodást, sőt, jó eséllyel némi érzékenységet és empátiát is kialakítottak a tragikus sorsú főhősnők példázatainak hála.

Akinek esetleg ismeretlenek a tények: Andersen meséjét a japánok keltették életre. Az amerikai verzió már csak az alap toposzokat és felállást merte felhasználni. Persze nem baj, ha a gyerekeket nem buzdítjuk öngyilkosságra, ahogy azt a dán szerző, ha közvetve is, de megteszi. Persze a történet lényege nem ez: hanem a szerelem, mindenek – akár saját boldogságunk és életünk – felett. Hát nem csodás?

 

Bőgési faktor: 10/10

Beszerzés: a youtube-nak hála, itt

MediaMartk ajánlat: A fogyaszthatóbb, Disney verzió DVD-n, CD-n és könyvben!

 

 

No.2, Szerelem (1971, Makk Károly, magyar film dráma)

Minden idők talán legszebben fotózott szerelmi történetét a nemrégiben elhunyt Makk Károly vitte filmre. A Szerelem című remekmű a mai nézőnek talán lassú lehet, de egyszerűen olyan örökérvényű értékeket képvisel, amelyet hiba lenne kihagyni megnézni.

A fiatal Törőcsik Mari és Darvas Iván és az ágyhoz kötött, idős karaktert formáló Darvas Lili játéka, valamint a hangok és képek érzékeny együttese olyan 85 percet ad a nézőnek, amit – ha csak nem egy szekrény érzékenységével megegyező lelkületű illető -, amelyet soha nem felejt el. A 71-ben a Cannes-i Filmfesztivál Nagydíját elnyerő magyar film tehát egy kincs. És persze igazi, jó kis február 14-i csemege.

 

Bőgési faktor: 10/10

Beszerzés: a youtube-nak hála, itt

MediaMartk ajánlat: magyar filmdrámák, no és a Szerelem II. vérig

 

 

No.3, Távol Afrikától (Out of Africa, 1985, amerikai film dráma)

Sidney Pollack filmjét nem lehet elégszer megnézni. Már ha meg akarunk hatódni. Meryl Streep és Robert Redford kettőse, a drámai szál és persze a lenyűgöző környezet évente legalább egyszer elő-előkerül a filmtárból.

Ha még nem láttad, muszáj megnézned. Ha ismered a filmet, de szívesen süppednél újra  a kanapén a zsebkendők és szeretet pótló édességek tengerébe, ez a film mindig segít, hogy jól kibőghesd magad. És hát Redfordot nézni…Az már önmagába véve egy Valentin-napi ajándék.

 

Bőgési faktor: 8/10

MediaMartk ajánlat: A film zenéje, hogy még tovább tartson az élmény, elérhető üzleteinkben!

 

 

 

No.4, Üvöltő szelek (Wuthering Heights, 1998, angol romantikus dráma)

Emily Brontë klasszikusa olvasva és nézve is megrázó. Mivel jó eséllyel egy nap alatt nem tudjuk megemészteni az írásos drámát, essünk neki David Skynner adaptációjának. Szem nem marad szárazon. És nem csak a hűvös, csikorgó széljárás miatt. Az egymás mellett felnövő mostohatestvérek fékezhetetlen szenvedélyét és szerelmét bemutató, mozi angol televíziós változata a bonyolult meseszövésű regény legizzóbb összecsapásait követi nyomon!

 

Bőgési faktor: 8/10

Beszerzés: Az Üvöltő szelek DVD megtalálható a MediaMarkt üzleteiben, 999 Ft-ért!

 


No.5, Tajtékos napok (Lécume des jours, 2013, fomantikus francia film)

 

Vedd a tökéletes szerelmet, adj hozzá egy halálos betegséget és fűszerezd meg egy szürreális, képzeletbeli világgal! Boris Vian a francia avantgárd irodalom megkerülhetetlen, ikonikus alakjának regénye 1946-ban jelent meg, amely a szerelem mindent elsöprő erejét semmi mással össze nem hasonlítható módon mutatta be. A művet méltán emlegetik minden idők egyik legmeghatározóbb szerelmes alkotásának. Colin és Chloé történetét, a különleges látványvilágáról ismert kultrendező, Michel Gondry vitte filmvászonra, akinek rendezésében lenyűgöző formában elevenedik meg Boris Vian fantasztikusan egyedi szürreális világa.

A bájos Audrey Tatou, valamint a lenyűgöző férfi szereplők, Roman Duris és Omar Sy alakítása igazi jó sírós estét tartogat minden egyedülálló számára!

 

Bőgési faktor: 10/10

Beszerzés: A Tajtékos napok DVD megtalálható a MediaMarkt üzleteiben, 999 Ft-ért!

 

 

Ne feledd, sírni jó. Túl sokat sírni: veszélyes. Bőgd ki magad, utána pedig jöhet egy új nap. És ha segítség kéne, hogy erőre kapj, itt és itt olvashatod tippjeinket a téli depresszió ellen! Hajrá és éljen a szerelem!