Földünk egészsége közös érdek, karácsonykor is tegyünk meg mindent, hogy az ünnep is fenntartható legyen. Legyen az idei egy energiatakarékos karácsony, tarts velünk a zöldebb jövő felé!

Kép forrása: Freepik

 

Spórolj az árammal!

Egyik korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogyan tudod lefaragni a villanyszámlát, ezek mellett érdemes energiatakarékos vagy LED izzókat használni a karácsonyi kivilágításhoz, ha pedig nem szeretnél pepecselni a ki- és bekapcsolással, válassz időzítő konnektort!

Ha tudod, hogy több fogást is készítesz az ünnepek alatt, próbálj meg egyszerre két-három ételt is megsütni a sütőben, ezzel csökkentheted a sütő működési idejét.

A gyertya nemcsak kiváló hangulatteremtő eszköz és tökéletes lakásillatosító, hanem remek fényforrás is. Vedd körbe magad gyertyákkal, így kevesebb mesterséges fényt használsz, amivel még a szemedet is pihentetheted.

Tudtad, hogy a gyakori szellőztetéssel is energiát spórolhatsz meg? Engedd be otthonodba a friss téli levegőt! Ezzel nemcsak a közérzetedet javítod, de miután becsuktad az ablakot, javul a hőérzeted, és nem lesz szükség magasabbra állítani a termosztátot.

(Mű)fenyő

Ha energiatakarékos karácsony, akkor nem mehetünk el az örökzöld fenyő kontra műfenyő vita mellett, erről már itt írtunk korábban. Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, van egy köztes megoldás is, amivel igazi fenyőillatot csempészhetsz az otthonodba, de egy fát sem kell kivágnod hozzá? Használj a fenyőről leesett ágakat! Gyűjts össze egy nagy csokor fenyőágat, és tedd dekoratív vázába, majd mehetnek is rá a szép karácsonyi díszek. Érdemes szétnézni a Pinteresten, ahol számtalan kreatív díszítési tippet találhatsz!

Ha kertes házban laksz, akkor bizony szerencsés vagy, hiszen ha földlabdás fenyőfát vásárolsz, az ünnepek után el is ültetheted a kertben!

Kép forrása: Freepik

 

Ajándékozás csak megfontoltan!

Az idei év különösen nehéz volt, hiszen sokkal kevesebb időt tudtunk a családunkkal tölteni. Karácsonykor szakíts időt szeretteidre, a legnagyobb ajándék, amit most egymásnak adhattok, azok a közös pillanatok, az estéken átnyúló beszélgetések. Ha mégis szeretnéd meglepni a hozzád közelállókat egy ajándékkal, a csomagolásnál csomagolópapír helyett használj már meglévő ajándéktasakot, vagy egyszerű barna csomagolópapírt, amit könnyen kidekorálhatsz egy ötletes rajzzal! Az ajándék kiválasztásánál pedig törekedj arra, hogy csak olyan tárggyal lepd meg a másikat, amire biztosan szüksége van, felejtsétek el a felesleges porfogókat!

Hozd ki a legtöbbet az idei ünnepből, fogadj meg legalább egyet az energiatakarékos karácsonyi tippek közül! Kezdd azzal, hogy megismered energiatakarékos izzóink széles választékát!

Forrás: mediamarkt.hu/magazin, hulladekmentes.hu