Az ütésálló telefonok szűk piacán a HAMMER egy nagy szereplő, tesztünk alanya, az Iron V pedig egy nagypályás játékos.

Klasszikus munkástelefon

A munkástelefont itt nem egy negatív jelzőként kell érteni. Ez egy nagy pozitívum. Mert tényleg elpusztíthatatlan hatást kelt a HAMMER Iron V.

Bár a kijelzője átlagos képátlóval rendelkezik (6,5”), mégis a masszív készülékházával kifejezetten nagynak hat. És ha kézbe vesszük, ez az érzés megmarad, ha csak nem mélyül el még jobban bennünk. Ennek oka a kicsivel több mint 300 grammos tömeg is, ez kb. 50%-kal nagyobb mint egy átlagos hasonló méretű hétköznapi okostelefoné. 

Az Iron V kemény műanyag készülékházat kapott, ami gazdagon rovátkált oldalt, így biztosítva jobb fogást. A sarkok extra kitüremkedéssel vannak ellátva, amely célja az ütésállóság növelése (MIL STD-810H katonai szabványnak megfelelő minősítéssel rendelkezik). A hátlap itt nem levehető, egybeolvad az oldalsó elemmel. A készülékház felületének van egy finom, puha felületi tapintása, kismértékben gumis fogásra emlékeztethet, ami szintén segíti a fogást, nem csúszik tőle a tenyérből – akkor sem ha kesztyűben fogja meg valaki.

Mert hogy külön kesztyűs mód is elérhető hozzá, a menüben kapcsolható be, ennek köszönhetően munka közben jobban használható.

Oldalt a csatlakozók gondosan, vastag ajtóval és tömítéssel vannak lezárva. Így a telefon IP69-es por- és vízállósággal rendelkezik. Annyira, hogy a gyártó külön javasolja a víz alatti kamera képességeket, azaz hogy víz alá merítve is lehet vele fotózni.

Csatlakozókból egyébként nem csak USB-C portot kapunk, felülre egy 3,5 mm-es jack csatlakozó is került a vezetékes headsetekhez.

A dobozban egy töltőkábel és csuklós akasztó kapott helyet, valamint egy gitárpengetőre emlékeztető műanyag elem, ez a SIM tálca kiemelésére szolgál.

A telefonhoz külön megvásárolható egy gyári tok. Ennek nem a védelem az elsődleges célja – hiszen önmagában is ütésálló a telefon, hanem a funkciókat terjeszti ki. A tok hátlapjára felpattintható karabiner és egy csiptető is. Ez lehetőséget kínál hogy lógatva rögzítsük a telefont ruházathoz, táskához. Vagy éppen odacsiptessük a ruházathoz. Ez akkor hasznos, ha munka közben gyakran kell a telefon, mondjuk ellenőrizni valamit, vagy fotóval dokumentálni a dolgokat, de nem fér bele a zsebbe, vagy kényelmetlen volna onnan kivenni minden alkalommal. Hasonló megoldást használnak egyes országok határain is a hatóságok.

A külön megvásárolható gyári tok a HAMMER Iron V-hez.
A külön megvásárolható gyári tok a HAMMER Iron V-hez.

A legfontosabb dolgokra

Az Iron V hardveres képességei nem fog kiemelkedni az okostelefonok között. Elsősorban azoknak gyártotta ezt a Hammer, akiknek fontosabb a funkcionalitás és hogy egy ellenálló telefonjuk legyen, nem lógnak egész nap a Facebookon a telefont nyomogatva.

Így költséghatékonyabb hardvereket alkalmazott a lengyel gyártó. Ez látszik a kijelzőn is, hiszen a 6,5”-os képernyő csak 720×1600 képpont felbontású, míg ma azért inkább a 1080p a jellemző a telefonok piacán. A kijelző körüli vastag keret célja pedig a védelem, hiszen a helyenként akár 1 cm széles rész jobban védi az esés során az eszközt. Egy érdemi dolog van, amiben érződik a költséghatékony kijelző, az pedig a fényerő. Ha tűző napon használjuk, nem kiemelkedő a láthatósága. Ezt viszont árával erőteljesen kompenzálja is a gyártó.

A középkategóriás hardver frissnek mondható, hiszen egy 2023-as SoC került bele, a MediaTek Helio G36. Ugyan ez a chip csak 12 nm-es gyártástechnológiával készült, van benne nyolc Cortex-A53-as mag, amelyek 2,2 GHz-en nyújtanak kellő teljesítményt a hétköznapi felhasználáshoz. E mellé 6 GB RAM és 64 GB háttértár társul. Ez a tárhely mennyiség amolyan kötelező minimum manapság, szerencsére nem maradt ki a microSD bővítés, 256 GB-ig fogad memóriakártyát az Iron V. 

Meg kell említeni, hogy bár egy kedvező árú, középkategóriás modellről van szó, a két nano SIM kártya mellett már ez a modell is támogatja az eSIM-et. Ez hasznos lehet külföldi út során, amikor előre vásárolhatunk egy, az adott országba szóló eSIM adatcsomagot, vagy akár a meglévő hazai szolgáltatónknál is kérhetjük, hogy a fizikai SIM kártya helyett eSIM profilt használjunk. Kimaradt az 5G támogatás, be kell érni a 4G hálózattal, viszont ennek sebességére sem lesz panasz. A WiFi esetén támogatott mind a 2,4 GHz-es, mind az 5.0 GHz-es hálózat. Emellett elérhető a VoLTE és a VoWiFi hívásjavító funkció is a HAMMER készülékén. Nem maradt ki az NFC chip sem a hátlap alól, így lehet vele érintéses fizetést is végezni például a Google Pay segítségével.

A robosztus, 300 grammos tömeg nem véletlen. A készülékház egy 6320 mAh kapacitású akkumulátort tartalmaz. Ez a legnagyobb telep, amit a HAMMER telefonba épített, egyik korábbi modell sem kapott ilyen nagy akkumulátort korábban (tavaly a HAMMER Construction modell is csak 6000 mAh kapacitással büszkélkedhetett). Ezzel és a takarékos hardverrel szuperhosszú üzemidő is összehozható, akár 3-5 napig is elvan a telefon töltőkábel nélkül, ha takarékosan használjuk. A feltöltést érdemes lehet éjszaka végezni, mivel mindösszesen 10 wattos töltést támogat, tehát egy teljesen lemerült Iron V-t órákba telik feltölteni 100%-ra. Ha viszont megvan, akkor napokig bírja a munkát.

Jön, megy, teszi a dolgát

Bár nem a legfrissebb főverzió az Android 13 amivel ellátta a HAMMER a telefont, de összességében egyáltalán nem mondható réginek. Ehhez egyszerű felületet társított a gyártó, ami nagyban épít a Google által kiadott alap felületre.

Apró hibákat felfedezni azért ezen a felületen, főleg ami a fordítást érinti. A legtöbb funkció magyar nyelven érhető el, de használat közben itt-ott feltűnik egy-egy lengyel felirat, valószínűleg kimaradt a fordításból az adott szöveg.

A teljesítménye szolid, de teljesen jó. Természetesen a sebessége nem hasonlítható össze olyan csúcsmodellekkel, mint mondjuk a Galaxy S24 széria. Viszont nem is kell ehhez hasonlítani őket, mivel az ára is tükrözi a különbséget.

Ennek ellenére is, a HAMMER Iron V teljesítménye a kategóriájában teljesen elfogadhatónak mondható. Nem akadozik, nincs gond az appok betöltésével, ahogy mondani szokták: jön, megy, teszi a dolgát.

A sebességet segíti néhány extra funkció. Ilyen a RAM kiterjesztésének lehetősége. A 6 GB rendszermemóriához hozzá lehet csapni szoftveresen egy kicsit a háttértárhoz. Ennek a kiegészítésnek ugyan nem lesz ugyanakkora a teljesítménye, viszont összességében segíthet akkor, ha nagyobb teljesítményigényű alkalmazásokat használnánk. 2 GB, 4 GB, vagy 6 GB extrát adhatunk hozzá a RAM-hoz.

Kapunk egy DuraSpeed nevű funkciót is, amivel teljesen bezárja a háttérben futó appokat a telefon. Ez egyszerre járul hozzá jótékonyan a rendszersebességhez, illetve az üzemidőhöz is (amivel alapból sincs gond). Fontos, hogy ilyenkor a bezárt appok értesítéseket sem küldenek. Ezért kínál a funkció beállítást azon appokhoz, amelyeket nem akarunk hogy bezárjon. Ide érdemes megjelölni például a banki alkalmazásokat.

A telefon bal oldalán ez esetben is van egy HAMMER Key okosgomb, mint számos HAMMER telefonon. Beállítható, hogy egy, vagy két gombnyomásra, vagy egy hosszú gombnyomásra mi történjen. Hozzárendelhető egy funkció (például a zseblámpa bekapcsolása), vagy egy alkalmazás (például a kamera) elindítása.

A telefonra főleg a Google különböző alkalmazásai lettek feltelepítve, nem igazán vannak harmadik féltől származó alkalmazások, mint amit sok telefonon láthatunk.

Az Iron V is megkapta a HAMMER OutDoor Toolbox nevű alkalmazását, ami egyfajta digitális szerszámosládaként szolgál. Van benne iránytű, vízmérték, nagyító. De képes például mérni a hangerőt, illetve segíthet abban is, hogy ha egy képet rakunk fel a falra, biztosan egyenesen álljon.

Atyaég! Ez lát a sötétben!

A Google Kamera alkalmazása vezérli a hátlapon lévő kamerákat. A főkamera egy 50 megapixeles szenzor, f/1.8 aperatúra értékkel. Összességében meglepően jó fotókat készít, általánosságban sokkal rosszabb képeket várna tőle az ember.

HAMMER IRON V teszt fotók

A második kamerája 24 megapixeles az Iron V-nek, ezzel pedig éjszakai felvételeket lehet készíteni. És itt valódi, teljes sötétben is működő, jó minőségű képekre kell gondolni. Ezt a kamera alatt található két infravörös szenzor segíti. Ennek segítségével vaksötétben is képes fotózni a telefon. Ez ideális lehet sötét helyiségekben történő munka ellenőrzésre, vagy akár vadászat során is.

Az előlapi kamera 8 megapixeles, nem tartalmaz autofókuszt, viszont van arckövető funkciója.

A HAMMER külön jelzi, hogy nem gond a víz, ha fotózásról, videózásról van szó. Nincs szükség extra tokra az IP69 miatt, nem csak esőben lehet fotózni vele, hanem tiszta édesvízben is, nyugodtan alámerülhet a telefon a videózáshoz. Ehhez persze figyelni kell arra előtte, hogy a gumitömítések megfelelően záródjanak, hiszen csak így biztosított a vízállóság!

A bekapcsológomb egyben ujjlenyomat olvasó is. Ha nem kesztyűben használjuk a telefont (hiszen arra is van lehetőség), akkor a biometrikus feloldás működik, amit hibátlanul tesz is az Iron V.

A beépített FM rádió sem maradt el, ráadásul a nagyméretű házban volt elég hely az antennának, így akkor is működik, amikor nincs headset csatlakoztatva. 

A HAMMER egy kedvező áru ütés- víz- és porálló készüléket tett le az asztalra az Iron V-vel. Bár nincs benne minden mai technológia (kimaradt az 5G), viszont a legfontosabb technikai megoldásokat (5 GHz-es WiFi, NFC, eSIM) megkapta. A piacon szinte egyedülálló az infravörös éjszakai kamera funkciója és nem túl sok telefon kapott hasonlóan nagy akkumulátort.

Szinte mindegy, hogy 24 órás horgászatról, vagy éjszakai vadászatról van szó, esetleg egy átlagos munkanapról az építkezésen. A HAMMER Iron V olyan, mint egy svájci bicska, csak éppen ez Lengyelországból érkezett. Megbízhatóan teszi a dolgát fáradhatatlanul.