Hogyan tudod feldobni karácsonyi képeidet?

4 tipp, hogyan lehet feldobni a képeket

Szeretsz fotózni és szívesen kísérletezel új technikákkal? Az étel és divat fotózáshoz már egy csomó fotós trükköt és fogást bemutattunk, amelyeket kamatoztathatsz majd a „komolyabb” témáknál is, ezt a cikkünket itt olvashatod. Sőt, a “Hat tipp, amitől azonnal szintet lépsz fotósként” cikkben mobilos fényképezéshez adunk segítséget. Most elhoztunk négy újabb tippet, amivel garantáltan feldobhatod a karácsonyi képeidet. Ezeket a kreatív karácsonyi fotókat bátran megoszthatod Facebookon és Instagramon is, mert egyediségükkel rögtön kiemelkednek majd a hagyományos képek közül! 

Tartalomjegyzék:

A lightbox (vagyis fénysátor) technikát akkor használd, ha hangsúlyosan szeretnél bemutatni egy tárgyat – például akár a karácsonyra kapott ajándékodat! A lightbox segítségével eltüntetheted az árnyékokat és a felesleges visszaverődéseket, a végeredmény egy tökéletesen bevilágított és kontrasztos kép lesz. Hogyan állj neki a lightbox gyártásnak? Mutatjuk is! Fogj egy nagyobb kartondobozt és vágd ki mind az öt oldalát! A doboz jobb és bal oldalát fedd be fehér selyempapírral, a többi oldalra mehet a fehér kartonpapír! A doboz két oldalához (ahol a fehér selyempapír van) tegyél 1-1 asztali lámpát, amivel bevilágíthatod a lightboxod belsejét! Ezeket a képeket akár egy jó mobiltelefonnal is elkészítheted, ha nincs a közelben profi fényképezőgép!

  1. Háttér-homályosítás

A bokeh (vagyis háttér-homályosítás) kifejezést a fókuszon kívüli tartományok leírására használják. Ha egy képen szép élesen látod az előtérben lévő tárgyat, a háttérben látszódó fényforrások pontokká nőnek.  Annak érdekében, hogy növeld a hátteret, több fókuszon kívüli területre lesz szükséged, és érdemes a fotózás tárgyát még távolabb helyezni a fényes háttértől! Lehetőleg használj fix 50-es objektívet vagy telét!  (Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik objekív is lenne jó neked, itt találod az objektív kisokosunkat, ahol részletes útmutatást kaphatsz, hogy melyiket érdemes választanod.) Képzeld csak el, milyen jól mutatna a következő profilképed, ha a háttérben színes fénypontok vennének körbe! Az ilyen kreatív karácsonyi fotók elkészítéséhez szükséged van egy megbízható, tükörreflexes fényképezőgépre, és persze némi gyakorlásra!

  1. Homályosítás a képen
Homályosítás a képen
Kép forrása: photoblog.com

Ha szeretnéd megeleveníteni a ködös téli reggelek hangulatát, akkor nincs más dolgod, mint keríteni egy uzsonnászacskót.

Vágd ki az alját, és húzd fel a fényképezőgéped objektívjére úgy, hogy a zacskó egy kicsit belelógjon az objektívbe! Egyszerű, ugye?

  1. Karácsonyi minták
Karácsonyi minták
Kép forrása: photoblog.com

A fotódat azzal is feldobhatod, ha egy fekete papírból kivágsz egy tetszőleges formát (csillag, szív), és az objektíved elé helyezed.

A fotózáshoz válaszd a rekesz-előválasztás módot, a kívánt effektust nagy rekeszértékkel érheted el, és érdemes 50 vagy 85 milliméteres objektívet választani!

Ezekkel a tippekkel a tarsolyodban könnyen készíthetsz kreatív karácsonyi fotókat! A tökéletes eredmény elérése érdekében válassz egy új fényképezőgépet, nézz szét kínálatunkban, és oszd meg a karácsonyi pillanatokat!